Naslovnica
23.1.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Hashimotov tireoiditis

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje"

Pozivamo vas na predavanja "Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje" koje će se održati 29.01. /pon/ u 19h u MZ Medveščak... Više...
Slika
Svjetski dan AIDS-a 2017.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, u studenom su započele javnozdravstvene kampanje  "Nauči,... Više...
Slika
Noć kazališta 2017.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2017. godine svoje deveto ostvarenje... Više...
Slika
Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije... Više...
Slika
Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"

Pozivamo vas na predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi" u organizaciji Udruge Medikus koji će se održati 30.10.... Više...
Slika
Znakovi upale mjehura i bubrega

Ako ste ikada osjetili tupu bol u gornjem dijelu leđa, zasigurno ste se zapitali imate li problema s bubrezima. Simptomi... Više...
Slika
Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu za ljude odnosno med, zovu ih i anđelima poljoprivrede, mogu razlikovati stotine... Više...
Slika
Akcija "I ja hoću igru"

Pozivamo vas u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 8 sati u dječji park iza Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb). U tom trenutku... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro
Gastro
Začini-čarobnjaci kuhinje PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 10 Svibanj 2010 07:35

zacinKako bi danas objasnili riječ ili pojam "začina" Oxford English Dictionary (a njemu vjerujemo jer su Englezi bili pomorci, a sir Frances Drake glavni tragač za začinima, posebno za cimetom) kaže: "Razne tvari jakog okusa ili arome biljnog podrijetla, dobivene od tropskih biljaka, koje se obično koriste kao dodatak prehrani ili u druge svrhe zbog njihova miomirisa i očuvanja svježine."

-->
 
Zdravlje i sol PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor HCJZ.hr   
Ponedjeljak, 26 Travanj 2010 10:06

solPrema studiji globalnog opterećenja bolestima 80% smrtnosti u svijetu, a u Europi čak 86% smrtnosti,  uzrokovano je kroničnim nezaraznim bolestima. Svjetska zdravstvena organizacija 2005. godine zacrtala je kao globalni cilj u idućih 10 godina smanjiti smrtnost od kroničnih nezaraznih bolesti svake godine za 2%, provodeći intervencije na individualnoj i populacijskoj razini.  Na osnovi rezultata projekta Usporedne procjene rizika SZO cilj bi se moglo postići smanjenjem glavnih čimbenika rizika za nastanak ovih bolesti.

-->
 
Carski poriluk PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 12 Travanj 2010 08:47

porilukPoriluk (lat. Allium ampeloprasum var. porrum) praziluk, porjak, por, purić, pasji luk i perasti luk. Poriluk sa svojim dugačkim,cjevastim listovima i kuglastim cjevotima pripada porodici ljiljana. Car Neron uveo je običaj da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas, koje Plinije opisuje kao Dane poriluka u starom Rimu.

-->
 
Zob kao lijek PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 29 Ožujak 2010 10:34

zobZob (lat. Avena sativa, engl. Oats) ovas, oves, pir, pitoma, silj; pripada evolucijski mladoj obitelji trava (Poaceae) koju su ljudi davno počeli iskorištavati za hranu. A. sterilis i A. barbata su samonikle vrste zobi ujedno i korovne biljke. U Europi se uzgajala jedno stoljeće prije Krista čak i u hladnijim krajevima sjevera kontinenta. U doba kad ljudi sve više pozornosti pridaju zdravoj prehrani bogatoj vlaknima, primjena ove drevne žitarice doživjela je renesansu.

-->
 
Detoks dijeta PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 22 Ožujak 2010 10:52

detoksPočetak proljeća je idealno godišnje doba za čišćenje (detoksikaciju) organizma. Pojam detoksifikacije,  obuhvaća kratkotrajan način prehrane koji ''čisti '' organizam od nakupljenih toksina u tijelu i to  izlučivanjem kroz organe: kožu, crijeva, jetru, pluća i bubrege. Posljedica nakupljenih otrova u tijelu je oslabljena obrambena sposobnost našeg organizma, pad imunološkog sustava i dugotrajan umor i iscrpljenost.

-->
 
Ječam-Demetrin dar PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Nedjelja, 14 Ožujak 2010 21:31

jecamJečam (lat. Hordeum vulgare, engl. barley) je tisućama godina bio glavni sastojak ljudske prehrane (kao i prehrane drugih sisavaca). Poznato nam je da se ječam uzgajao u Etiopiji i južnoj Aziji 7000 godina prije Krista. Egipćani su upotrebljavali velike količine ječma kako bi pripremili pivo haq. Ječam je zauzimao i glavno mjesto u prehrani Sumerana. Plinije stariji spominje kako su Grci spremali ječam, a nazivali su ga darom božice Demetre-majke zemlje.

-->
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 17
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.