Naslovnica
19.10.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Utrka "Reumatlon 2018."

U subotu 20. listopada na zagrebačkom Bundeku održat će se 5. Reumatlon, utrka podrške za odrasle i djecu oboljele od... Više...
Slika
Metode umjetne oplodnje

Metode potpomognute (asistirane) oplodnje  obuhvaćaju metode kojima se kontrolira i potpomaže ne samo oplodnja jajne stanice,... Više...
Slika
Rok upotrebe namirnica

Čitajući između redaka natpise na prehrambenim namirnicima "Najbolje kupiti do" i "Najbolje upotrijebiti do", nekada je... Više...
Slika
"Tisuću dana proljeća"

U knjižnici Prečko 22.10. (pon) u 18h održat će se putopisno predavanje i predstavljanje knjiga "Tisuću dana proljeća" i... Više...
Slika
"Crveni mjesec" Miranda Gray

"Crveni mjesec" autorice Mirande Gray ženama omogućava spoznaju ciklične prirode, razumijevanje i shvaćanje kerativne,... Više...
Slika
Najezda "smrdljivih martina"

"Smrdljivi martini" lat. Rhaphigaster nebulosa, kukci koji ne podnose hladnoću su s prvim nižim temperaturama počeli tražiti... Više...
Slika
Test na drogu-otiskom prsta

Revolucionarni novi test na droge detektira ilegalne supstance s tragova znoja koji se nalaz na otisku prsta, a testiranje se... Više...
Slika
Rano otkrivanje raka dojke

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Prilika je to da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Rođendan pizze PDF Ispis E-mail
Novosti
Subota, 13 Lipanj 2009 15:12

pizzaU Napulju je ovih dana svečano proslavljena 120. godišnjica stvaranja prve pizze. Prema predaji, talijanska kraljica Margarita Savojska posjetila je 1889. Napulj zajedno sa suprugom kraljem Umbertom i tom prigodom zamolila najpoznatijega pizza-majstora Raffaele Esposito da nahrani narod. Kuhar je za tu prigodu napravio pizzu u bojama ujedinjene Italije: crveno (rajčica), bijelo (mozzarella) i zeleno (bosiljak) i dao joj ime Margarita.

Povijesno porijeklo

margaritaPreteča pizze, okrugla, plosnata lepinja jela se u davna doba u Babilonu, Egiptu i drugim kulturama i bila je nalik piti, koja je i danas popularna u Grčkoj i zemljama srednjeg istoka. Preuzimajući pitu, Rimljani je oplemenjuju maslinovim uljem, a potom u području podno Vezuva i sirom, slaninom i mediteranskim travama. Zahvaljujući otkriću Amerike i dolasku rajčice u Europu, Talijani rajčicu stavljaju na pizzu, stiže kraljica Margarita i voila-ostalo je povijest.

Zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dospijeva i u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama uz naknadu za peć i drva, a nakon što su se udomaćili, početkom 20. stoljeća otvaraju i vlastite pekare i pizzerije, tako da je prva pizzeria otvorena u New Yorku 1905. godine . Pizze su i najpopularnije jelo na svijetu, pa ne čudi što se 9. veljače slavi međunarodni dan pizza, a da bi se zaštitila autentična pizza, u Napulju djeluje organizacija "Verace Pizza Napoletana".

Originalni recept

pizzaOriginalna napolitanska pizza pravi se od tijesta za koje se koristi brašno, kvasac, sol i voda. Tijesto se izrađuje isključivo ručno i oblikuje bacanjem u zrak, bez pomoći valjka do veličine promjera 30cm. Kao sastojci se koriste San Marzano rajčice koje uspijevaju na brdima Vezuva i mozzarella napravljena od mlijeka bivola koji se uzgajaju na pašnjacima Campagne. Pizza se peče u kamenoj peći na drva na temperaturi oko 300 C.

 

espositoRazlikuju se 3 tradicionalne vrste pizza: marinara: sa rajčicom, češnjakom, origanom i ekstra djevičanskim uljem; margherita: sa dodatkom nasjeckane mozzarellom i bosiljkom te pizza napolitana, sa inčunima. Majstor koji pravi pizza se zove pizzaoiolo i izuzetno je cijenjena profesija u Italiji. Glasovita pizzerija "Brandi", gdje je Raffaele Esposito napravio prvu Margaritu, obavezna je postaja u turističkom obilasku grada, a rado je posjećuje i talijanska politička i filmska elita.

Nutritivne vrijednosti

Pizza ima više vrsta, no osnovni recept podrazumijeva tijesto s nadjevom od rajčice, sira i dodataka, a njene nutritivne vrijednosti su sljedeće:

Bjelančevine
 28,73g
Ugljikohidrati
 70,60g
Masti
 20,89g
Vlakna
 4,78 g
Kolesterol
 36,50mg

HINA

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.