Naslovnica
15.10.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Crveni mjesec" Miranda Gray

"Crveni mjesec" autorice Mirande Gray ženama omogućava spoznaju ciklične prirode, razumijevanje i shvaćanje kerativne,... Više...
Slika
Najezda "smrdljivih martina"

"Smrdljivi martini" lat. Rhaphigaster nebulosa, kukci koji ne podnose hladnoću su s prvim nižim temperaturama počeli tražiti... Više...
Slika
Test na drogu-otiskom prsta

Revolucionarni novi test na droge detektira ilegalne supstance s tragova znoja koji se nalaz na otisku prsta, a testiranje se... Više...
Slika
Rano otkrivanje raka dojke

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Prilika je to da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti... Više...
Slika
Predavanje "Novosti u terapiji suhog oka"

Referentni centar za farmakoepidemiologiju ima čast pozvati Vas na tribinu pod nazivom "Novosti u terapiji suhog oka" koja će... Više...
Slika
Svjetski dan pješačenja

Svjetski dan pješačenja obilježit će se 14.10. (nedjelja) pješačenjem na Medvednicu, do Gorščice od ušća do izvora... Više...
Slika
Vikend digitalna detoksikacija

Zbog negativnih psiholoških i zdravstvenih utjecaja prekomjernog korištenja tehnologije, mnogi korisnici nastoje odreći se... Više...
Slika
"Ždrail trail 2018."

Klub Skok Daruvar poziva na treće izdanje utrke "Ždrail trail 2018" koja će se održati u subotu, 06.10.2018. u gradu... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Svjetski dan zdravlja PDF Ispis E-mail
Novosti
Utorak, 06 Travanj 2010 09:24

1000gradova1000zivotaSvjetski dan zdravlja 07.04.2010. godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) posvetila je temi "Urbanizacija i zdravlje" prepoznajući utjecaj koji urbanizacija ima globalno na zdravlje i zdravlje svakog pojedinca. Nedvojbena je činjenica kako je urbanizacija nepovratan proces i trend koji je dio svijeta u kojem danas živimo.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je Kampanju "1000 gradova – 1000 života" sa ciljem uključivanja 1000 gradova diljem Svijeta. SZO je pozvala gradove da tijekom tjedna 7.-11. travnja 2010. organiziraju različite aktivnosti, a vrhunac je zamišljen kao zatvaranje jedne prometnice za promet i otvaranje za građane. Cilj je ponuditi građanima različite aktivnosti, namijenjena za sve dobne skupine. Idealni dan za to je nedjelja, 11. travnja.

Grad Zagreb uključio se u Kampanju i priključio aktivnostima tijekom tjedan dana 7.-15. travnja u "Tjednu zdravlja", a u nedjelju, 11. travnja aktivnosti će biti organizirane u centru Grada – Masarykova-Teslina-Amruševa –Trg N. Š. Zrinskog, te proglašenjem "Šampiona zdravlja" za 2008./09. godinu u 12h na Zrinjevcu.

U obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2010. uključili su se osim Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Gradski ured za strategijsko planiranje, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradski ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Policijska uprava zagrebačka, Hrvatska mreža zdravih gradova, Gradsko društvo Crvenog križa i mnoge organizacije civilnog društva.

Tramvaj ispred Tehničkog muzeja biti će info-punkt za građane na kojem će se moći dobiti informacije o svim aktivnostima.

Također je utvrđena povezanost zdravlja i urbanog okruženja, a očituje se u tome što urbani okoliš i urbanizacija imaju utjecaj na mnoge zdravstvene izazove povezane s vodom, okolišem, nasiljem i ozljedama, nezaraznim bolestima i faktorima rizika za nastanak kroničnih bolesti kao što su uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola. Urbanizacija je povezana i s rizicima vezanim uz epidemije zaraznih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2007. godini statistički je evidentirano da je u svjetskim razmjerima populacija osoba koje žive u gradovima daleko premašila 50%, prvi puta u povijesti, a postotak i dalje raste. Do 2030. godine 6 od 10 osoba živjeti će u gradu, a taj broj narasti će na 7 od 10 do 2050. godine. SZO procjenjuje da je godišnje 3% ukupnih smrtnih slučajeva u svijetu posljedica neadekvatne izvora pitke vode i nepridržavanja higijene.

U globalnim razmjerima, 2 milijuna smrti godišnje povezane su sa izloženosti onečišćenju zraka u zatvorenim prostorima. Prometne nesreće nalaze se na 9 mjestu vodećih uzroka smrtnosti, a gotovo polovina onih koji poginu bili su pješaci, biciklisti ili vozači motornih vozila na dva kotača.

Važno je napomenuti da ogroman utjecaj na zdravlje u urbanom okruženju imaju faktori koji su izvan zdravstvenog sektora - socijalne odrednice zdravlja. Ti faktori uključuju fizičku okolinu, dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga, lokalnu upravu, prihode i obrazovne mogućnosti. Zarazne bolesti kao HIV/AIDS, kronične bolesti kao dijabetes i bolesti srca, mentalni poremećaji i smrt kao posljedica nasilja i prometnih nesreća također mogu nastati uz djelovanje ovih faktora.

Prepoznavanjem socijalnih odrednica zdravlja, zdravlje postaje predmet multisektorskog djelovanja, odnosno nužna je suradnja različitih sektora kako bi se građanim osigurali što bolji uvjeti u kojim oni mogu ostvariti maksimalan potencijal svoga zdravlja. Ta suradnja obuhvaća sektore zadužene za obrazovanje, promet i javni prijevoz, stanovanje, zaštitu okoliša i socijalnu skrb. Na socijalne odrednice zdravlja moguće je utjecati, tako da njihov utjecaj na zdravlje i zdravstveni status građana bude u konačnici pozitivan.

Tako primjerice ako promatramo javnozdravstveni problem kao što je pretilost, na prvi pogled nam se čini kako on nema ništa sa ostalim sektorima u gradu. Međutim, postoje dokazi da dobro osmišljen i dizajniran izgrađeni okoliš i javne zelene površine povećavaju mogućnosti za fizičke aktivnosti i smanju rizike od ozljeda.

Faktori susjedstva kao što su razina buke, percepcija lokalnok okoliša (zagađenost zraka, strah od kriminala), socijalna kohezija u susjedstvu i socijalni kapital utječu na mentalno zdravlje građana.
Dobro zdravlje zahtijeva čistu i uravnoteženu okolinu gdje su podjednako važni fizički, psihički, socijalni i estetski faktori. Okolina nije važna samo zbog nje same, već i kao resurs za bolje uvjete života i dobrobiti. Mjesto gdje ljudi žive ima ogroman utjecaj na njihovo zdravlje. Zdrav razum nalaže zaključak da su rezultat življenja u zdravom okolišu zdrave osobe.

Svjetski dan zdravlja 2010. osmišljen je da privuče pažnju na teme urbanizacije i zdravlja. Obilježavanjem želimo podići svijest o zdravstvenim izazovima povezanim sa urbanizacijom i urbanim okolišem, te naglasiti potrebu za stavljanjem teme zdravlja u središte urbanog planiranja i aktivnosti različitih sektora koje imaju utjecaj na zdravlje građana. Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja želimo potaknuti kontinuiranu opredijeljenost povezivanju zdravlja u šire područje urbanih politika i strategija.

Želimo promovirati aktivnosti usmjerene na zdravstvene rizike kao posljedice urbanizacije:
• povećana izloženost faktorima iz okoliša (zagađenje zraka, vode, otpad itd),
• povećana izloženost faktorima nastajanja nezaraznih bolesti (uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola i droga),
• povećana izloženost zaraznim bolestima (HIV/AIDS, TB, epidemijska gripa H1N1), povećana izloženost nasilju,
• povećana izloženost prometnim nezgodama,

Želimo pokazati spremnost lokalne vlasti da stvara uvjete kontinuiranog podizanja kvalitete života svojih građana i usmjerenost na održivi razvoj.

Promo letak.pdf

Za više informacija o Svjetskom danu zdravlja pogledajte na web stranici:
http://www.who.int/world-health-day/2010/en/index.html
http://1000cities.who.int/page/3550909:Page:3452


Find more videos like this on 1000 cities - 1000 lives

Zagreb.hr

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.