Naslovnica
16.10.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Hrana za zdravlje crijeva

"Vi ste ono što jedete" nije samo drska fraza koju koriste liječnici i zdravstveni stručnjaci kako bi nas prevarili da se... Više...
Slika
ADHD u odraslih

Poremećaj s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD) svrstan je u razvojne poremećaje, premda se sve više smatra... Više...
Slika
Organ transplantations change personality

Scientists have found that organ transplants can have unexpected consequences, including profound changes to one's personality... Više...
Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home
Svjetski dan sigurnosti hrane PDF Ispis E-mail
Novosti
Četvrtak, 08 Lipanj 2023 16:50

foodSvjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. lipnja u zemljama članicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Svjetska zdravstvena organizacija je naglasila kako sigurna hrana predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika dobrog zdravlja dok je zdravstveno neispravna hrana uzrok mnogih bolesti i sličnih stanja kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Većina bolesti, koje se prenose hranom, mogu se spriječiti uz pravilno rukovanje hranom i edukacijom.

 

 

Sigurna proizvodnja hrane poboljšava ekonomske mogućnosti omogućavanjem pristupa tržištu. Međutim, nesigurna ili kontaminirana hrana dovodi do ekonomskih gubitaka te gubitka hrane i nastajanja otpada hrane. Stoga, dobre prakse duž opskrbnog lanca mogu poboljšati održivost minimiziranjem štete po okoliš i pomaganjem održavanjem više poljoprivrednih proizvoda. Svjedoci smo intenzivnih klimatskih promjena koje utječu kako na proizvodnju hrane tako i na zdravlje populacije. Proizvodnja, stavljanje na tržište zdravstveno ispravne hrane kao i kontrola iste postaje sve veći izazov.

Klimatske promjene

Sve veći zahtjevi tržišta i industrijalizacija koju prate zagađenje okoliša i klimatske promjene koje postaju učestalije i intenzivnije poručuju nam da se svi zajedno moramo ponašati odgovornije kako bismo osigurali dovoljno hrane koja će zadovoljiti potrebe rastuće svjetske populacije.

Ponovno se naglašava važnost svih dionika u sustavu, pri čemu je zadaća vlada i državnih institucija osigurati sigurnu i nutritivno vrijednu hranu za sve svoje građane, poljoprivredni proizvođači odgovorni su za usvajanje dobrih praksi i sigurnog uzgoja, sudionici u poslovnom procesu dostave hrane do krajnjih potrošača dužni su osigurati sigurnu hranu u svakoj fazi procesa, dok svi potrošači imaju pravo na informiranu odluku i izbor sigurne, zdrave i nutritivno vrijedne hrane, pri čemu je sigurnost hrane i aktivna suradnja na tom pitanju zajednička.

Zajednička odgovornost

Potrebna je zajednička odgovornost svih na području sigurnosti, potreban je zajednički rad na pitanjima koji se tiču svih nas – globalno, regionalno, nacionalno i lokalno kako bi se osigurala dostupnost sigurne hrane širom svijeta na održiv način sada i u budućnosti.

HZJZ.hr

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.