Naslovnica
14.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...
Slika
Allergies gets longer

If you’re suffering from allergies right now, we’ve got some bad news for you. Chances are you live in a city where the... Više...
Slika
Keto diet improve mental health

  A ketogenic diet consisting of low-carb, high-fat foods may ease the symptoms of serious mental illness and reduce weight gain... Više...
Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home
Svjetski dan sigurnosti hrane PDF Ispis E-mail
Novosti
Četvrtak, 08 Lipanj 2023 16:50

foodSvjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. lipnja u zemljama članicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Svjetska zdravstvena organizacija je naglasila kako sigurna hrana predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika dobrog zdravlja dok je zdravstveno neispravna hrana uzrok mnogih bolesti i sličnih stanja kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Većina bolesti, koje se prenose hranom, mogu se spriječiti uz pravilno rukovanje hranom i edukacijom.

 

 

Sigurna proizvodnja hrane poboljšava ekonomske mogućnosti omogućavanjem pristupa tržištu. Međutim, nesigurna ili kontaminirana hrana dovodi do ekonomskih gubitaka te gubitka hrane i nastajanja otpada hrane. Stoga, dobre prakse duž opskrbnog lanca mogu poboljšati održivost minimiziranjem štete po okoliš i pomaganjem održavanjem više poljoprivrednih proizvoda. Svjedoci smo intenzivnih klimatskih promjena koje utječu kako na proizvodnju hrane tako i na zdravlje populacije. Proizvodnja, stavljanje na tržište zdravstveno ispravne hrane kao i kontrola iste postaje sve veći izazov.

Klimatske promjene

Sve veći zahtjevi tržišta i industrijalizacija koju prate zagađenje okoliša i klimatske promjene koje postaju učestalije i intenzivnije poručuju nam da se svi zajedno moramo ponašati odgovornije kako bismo osigurali dovoljno hrane koja će zadovoljiti potrebe rastuće svjetske populacije.

Ponovno se naglašava važnost svih dionika u sustavu, pri čemu je zadaća vlada i državnih institucija osigurati sigurnu i nutritivno vrijednu hranu za sve svoje građane, poljoprivredni proizvođači odgovorni su za usvajanje dobrih praksi i sigurnog uzgoja, sudionici u poslovnom procesu dostave hrane do krajnjih potrošača dužni su osigurati sigurnu hranu u svakoj fazi procesa, dok svi potrošači imaju pravo na informiranu odluku i izbor sigurne, zdrave i nutritivno vrijedne hrane, pri čemu je sigurnost hrane i aktivna suradnja na tom pitanju zajednička.

Zajednička odgovornost

Potrebna je zajednička odgovornost svih na području sigurnosti, potreban je zajednički rad na pitanjima koji se tiču svih nas – globalno, regionalno, nacionalno i lokalno kako bi se osigurala dostupnost sigurne hrane širom svijeta na održiv način sada i u budućnosti.

HZJZ.hr

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.