Naslovnica
06.7.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Predavanje "Osteoporoza-prehrambene preporuke" PDF Ispis E-mail
Novosti
Utorak, 01 Rujan 2015 08:21

osteoporoza

Pozivamo vas na predavanje "Osteoporoza - prehrambene preporuke" koje ?e se održati u ponedjeljak, 14.09. u 19h u dvorani MZ Medveš?ak (Kazalište Mala scena) u organizaciji Udruge Medikus (dr Vesna Vu?i?evi?). Na predavanju ?e biti predstavljeni uzroci i znaci pojave osteoporoze, te navedene prehrambene preporuke o dozvoljenim i štetnim namirnicama. Lije?nicima - posjetiocima predavanja dodijeljuju se bodovi sukladno pravilniku Hrvatske lije?nicke komore. Ulaz slobodan!

 

 

Osteoporoza

U Hrvatskoj se o?ekuje oko 200 000 bolesnika s osteoporozom i 400 000 s osteopenijom. Prema istraživanjima Hrvatskog društva za osteoporozu, rizik osteoporoze u starijoj populaciji (>50 god.) iznosi 34% što zna?i da je svaki tre?i stanovnik rizi?ne dobi, te je zato potrebno uvesti „Program screening mjerenja gusto?e kosti“ (koštana denzitometrija) radi preventivne dijagnostike osteopenije i osteoporoze. Navedene bolesti spadaju u tzv. «tihe bolesti», bolesti koje se obi?no dijagnosticiraju prekasno za lije?enje.

Osteoporoza je zbog velikog broja oboljelih, komplikacija i visokih troškova lije?enja jedan od ?etiri najve?a javnozdravstvena problema. Oko 8 -12 % ukupnog stanovništva boluje od osteoporoze, a blaži stupanj gubitka koštane mase nazivamo osteopenijom. Prijelomi se naj?eš?e javljaju na bedrenoj kosti u predjelu kuka, zatim u predjelu zapeš?a (prijelom pal?ane kosti), te na kralježnici.

 

Prehrambene preporuke

 

povrceDnevne potrebe za kalcijem ovisne su o spolu i životnoj dobi, i o nekim drugim okolnostima kao što su trudno?a i dojenje. U mla?oj životnoj dobi ve? dnevna doza od 800 mg kalcija osigurava pozitivnu bilancu ovog minerala. U starijoj životnoj dobi, kao i kod osteoporoze preporuka je dnevni unos od 1,000 – 1,500 g kalcija na dan. Dnevna preporu?ena koli?ina (RDA) vitamina D potrebne za održavanje normalnog zdravlja iznosi 200-400 jedinica (5-10 µg). Jedna internacionalna jedinica (1 IU) ekvivalentna je specifi?noj biološkoj aktivnosti od 25 ng vitamina D3 (1 mg odgovara 40,000 IU). Vitamin D prirodno se javlja samo u ribljim uljima, te se stvara u našoj koži prilikom izlaganja sun?evim zrakama. Iz istog razloga se u ve?ini zemalja mlijeko oboga?uje s oko 400 IU vitamina D po litri.

Rizik osteoporoze

Rizik oboljevanja pove?ava se uživanjem alkohola, kofeina iz kave, životinjskih masti i hrane bogate životinjskim proteinima. Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog proteina životinjskog porijekla koji pove?avaju tjelesni sadržaj kiseline, tijelo koristi kalcij kao pH pufer. Kako biljni proteini nemaju ovaj u?inak, u?estalost osteoporoze u vegetarijanaca znatno je manja. Redovito pijenje ?aja, usprkos njegovom sadržaju kofeina, ima zaštitni u?inak na kosti koji se pripisuje sastojcima ?aja kao što su fluoridi, flavonoidi i drugi fitoestrogeni.

Vrlo važna informacija u planiranju prehrane kod osteoporoze je i sadržaj fosfora/fosfata u namirnicama, odnosno kalcij/fosfor - "Ca/P odnos". Prevelika koli?ina fosfata u naminicama djeluje negativno na koštanu bilancu, jer fosfati smanjuju apsorpciju kalcija iz crijeva tako što stvaraju nerastvorljive kalcijeve soli, koje se potom izlu?uju putem stolice. Ipak, osim kalcija je i fosfor nužan za pravilnu izgradnju i ?vrsto?u kostiju. Optimalan Ca/P odnos u namirnicima je 1:1. Ovaj odnos prisutan je u mlijeku i mlije?nim proizvodima, povr?u vo?u i nekim za?inskim biljkama. Prihvatljiv Ca/P odnos je 1:2 do 1:10, a ovakav odnos kalcija i fosfora prisutan je u cjelovitim žitaricama, mahunarkama i ribi. Nepovoljan Ca/P odnos (1:10 do 1:50), odnosno namirnice bogate fosfatima su meso i mesni proizvodi, te topljeni sirevi.

Izbor hrane s malo proizvoda životinjskog porijekla, a mnogo biljne hrane pospješuje rast i obnavljanje kostiju. Zeleno lisnato povr?e sadrži vitamin K, beta karoten, vitamin C, vlakna, kalcij i magnezij koji ja?aju kosti. Još neke namirnice bogate kalcijem su kelj pup?ar, mlijeko, orašasti plodovi i sjemenke. Ulje sezamovih sjemenki obiluje kalcijem. Hrana koju treba izbjegavati obuhva?a še?er, kofein, osvježavaju?a gazirana pi?a i alkohol, jer oni pridonose gubitku kosti. Previše proteina iz piletine, ribe, jaja i mesa tako?er nije preporu?ljivo zbog velikog sadržaja aminokiseline metionina koja se u našem organizmu metabolizira u homocistein koji uzrokuje aterosklerozu i osteoporozu.

Pravila prehrane za starije

•Smanjiti koli?inu i kalorijsku vrijednost obroka, te pove?ati njihov broj, odnosno jesti manje, ali ?eš?e.

•Crveno meso zamijeniti ribom i mesom peradi, ali smanjiti ukupnu koli?inu mesa i mesnih prera?evina. Uzimati što manje soli i slanih namirnica.

•Pove?ati unos mlijeka i mlije?nih proizvoda. Starijima su mlijeko i mlije?ni proizvodi najbolji izvor kvalitetnih bjelan?evina, kalcija, fosfora i vitamina D.

•U svako doba godine jesti mnogo vo?a i povr?a, a svakodnevno nastojati pojesti i malo orašastih plodova.

Piti mnogo negazirane teku?ine.

•Izbaciti životinjske masno?e, a hranu pripremati isklju?ivo na maslinovom ulju.

Korisni savjeti

•Obratiti pozornost na pripremanje namirnica, vitamini i minerali vrlo su osjetljivi na svjetlost, toplinu, vodu i zrak.

•Pri kupnji namirnica, birati one koje nisu dugo izložene žarkoj svjetlosti ili stajanju na zraku.

•Namirnice usitniti samo onoliko koliko je potrebno, tako se smanjuje dodirna površina sa zrakom i oksidacija vitamina.

•Povr?e kuhati u što manje vode i što kra?e je mogu?e, a ovu vodu pokušati iskoristiti jer je bogata vitaminima i mineralima.

•Kuhati uvijek s poklopcem, kako bi se smanjio utjecaj svjetlosti na gubitak vitamina.

•Pripremljena hrana ne bi trebala dulje vrijeme stajati na toplom štednjaku. (Poliklinika Harni)

 

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.