Naslovnica
18.6.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Knjižničarski Oscar KGZ-u

Knjižničarski Oscar dodijeljen je Knjižnicama Grada Zagreba za film o beskućnicima. Film Knjižnica grada Zagreba pod nazivom... Više...
Slika
Svjetski dan oboljelih od vitiliga

Obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od vitiliga održati u ponedjeljak, 18.06.2018. g. s početkom u 16 sati u Predavaonici ... Više...
Slika
Eko akcija rapskih učenika

Učenici Osnovne škole "Ivana Rabljanina" s otoka Raba su izradili 1 000 glinenih kugli s dobrim bakterijama koje... Više...
Slika
Sve o komarcima

Bliži se ljeto i ljetne vrućine, a sa njima i dosadni komarci. Ako ste osoba koju komarci posebno često napadaju vjerojatno... Više...
Slika
TA-DA! Mali Festival Bajke 2018.

TA-DA! Mali Festival Bajke će se održati 19. 20. i 21. lipnja u dvorani Općine Orebić s početkom u 19h. TA-DA! Mali Festival... Više...
Slika
Jug na dva kotača 2018.

Turističke zajednice južne Istre organiziraju od 28.04. do 22.09. rekreativne biciklističke vožnje "Jug na dva kotača... Više...
Slika
Utrka "Volim trčanje" 2018.

Tradicionalna lipanjska utrka u Zagrebu – 11. Kros utrka Volim trčanje, održati će se u nedjelju, 10.06.  na savskom nasipu... Više...
Slika
Ragbi 7 Europsko prvenstvo

Na stadionu Stjepan Spajić u Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2018. će se održati Ragbi 7 Europsko prvenstvo, na kojemu će nastupiti... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Predavanje "Bezglutenska prehrana" PDF Ispis E-mail
Novosti
Srijeda, 21 Rujan 2016 09:19

glutenPozivamo vas na predavanje "Principi bezglutenske prehrane" 14.11. (pon) u 19h u MZ Medveščak/Kazalište Mala scena koje će u organizaciji Udruge Medikus održati dr.spec. Tihomil Žiger i dr.med. Marin Miovski. Liječnicima, sudionicima predavanja dodjeljuju se bodovi sukladno pravilniku Hrvatske liječničke komore. Ulaz slobodan!

 

 

Celijakija - nepodnošljivost glutena

Celijakija je kronična autoimuna bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva, a uzrokuje je preosjetljivost na gluten u žitaricama (pšenici, raži, ječmu i zobi). Celijakija zahvaća sve dobne skupine i oba spola, može se javiti u ranom djetinjstvu ili u kasnijoj životnoj dobi, izazvana nekim "okidačem" iz okoliša. Bolest je nasljedna i prisutna je u 1% stanovništva, ali se teško prepoznaje, te se pretpostavlja da na 1 dijagnosticiranu osobu dolazi 10 neprepoznatih slučajeva.

Atipični simptomi

Simptomi celijakije javljaju se nerijetko u 1. godini života i razlikuju su od oboljelog do oboljeloga. Klinička slika je često atipična i latentna, te otežava dijagnosticiranje, a znaci bolest zahvaćaju različite organe i dijele se u nekoliko skupina:

•probavne poteškoće: dijareja (proljev), svjetla stolica, nadimanje (plinovi), bolovi u trbuhu, gubitak tjelesne mase

•malapsorpcija: umor, usporen rast, grčevi mišića, bolovi u kostima i zglobovima, osteoporoza

•neurološke poteškoće: epileptični napadi, psihičke poteškoće, intelektualno zaostajanje, promjene raspoloženja

•kožne promjene: kronični dermatitis (kožni mjehurići)

•opće tegobe: odgođen pubertet, zakašnjela prva menstruacija, slabokrvnost, srčane poteškoće, problemi s štitnjačom

U djece s celijakijom je karakterističan izgled "pauka" s napuhnutim trbuhom i tankim rukama i nogama. U odraslih osoba neprepoznata i neliječena celijakija nerijetko dovodi do razvoja malignih bolesti kao što su karcinom crijeva ili limfomi s tragičnim ishodom.

Dijagnoza biopsijom

Za postavljanje dijagnoze celijakije potrebno je učiniti krvne pretrage na specifična protutijela za celijakiju, a u slučaju pozitivnog nalaza protutijela, dijagnoza se potvrđuje biopsijom sluznice tankog crijeva koja ukazuje na atrofiju crijevnih resica.

Bezglutenska prehrana

Terapija se sastoji izbjegavanju glutena jer i male količine glutena mogu biti opasne za oboljele, pa je potrebna iznimna aktivna briga i edukacija kako bi se prepoznali svi vidljivi i skriveni izvori glutena. Gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ako se hrana procesira. Skriveni izvori glutena su aditivi, konzervansi i različiti stabilizatori koji se nalaze u prerađenoj hrani, lijekovima i drugim proizvodima. U većini zapadnih zemalja proizvodi namijenjeni osobama oboljelih od celijakije označeni su znakom prekrižene pšenice. (Wikipedia)

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.