Naslovnica
16.8.2017.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Zeolit i artritis

 

Doktori

Najnovije

Slika
Hanžekovićev memorijal 2017.

67. Hanžekovićev memorijal održat će se u utorak 29. kolovoza na stadionu Mladosti. Natjecanje u bacanju kugle – 3.... Više...
Slika
Zege Vege Festival 2017.

Pozivamo vas na deseti po redu, veliki ZeGeVege festival 8. i 9. rujna na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića! Potrebno je... Više...
Slika
"Tumori - rana dijagnostika" predavanje

Pozivamo vas na predavanje "Tumori - rana dijagnostika" u ponedjeljak, 25.09. u 19h u MZ Medveščak / Kazalište Mala scena.... Više...
Slika
Euromelanoma day 2017.

Hrvatsko dermatološko društvo poziva vas na konferenciju povodom manifestacije Euromelanom day 2017. dana 30.05. u 12h u Oris... Više...
Slika
Kvinoja - "majka žitarica"

Kvinoja je istovremeno i "lažna žitarica" i "majka žitarica", kvinoja (quinoa) zbog činjenice da sadrži više kalcija od... Više...
Slika
Urin ukazuje na bolest

Ovisno o stanju organizma, zdravlju i unosu hrane i pića, mokraća može imati različite boje. Ponekad je dovoljno povećati... Više...
Slika
"Alkoholizam-bolest pojedinca, obitelji i zajednice"

Predavanje "Alkoholizam – bolest pojedinca, obitelji i zajednice" održat će se 25.05. (četvrtak) u organizaciji ZZJZ... Više...
Slika
Biciklijada "Rent-a-bikeRi"

Počele prijave za treću biciklijadu Rent-a-bikeRi koje se održava 27.05. (nedjelja) u 10h. Za sudjelovanje je moguće odabrati... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Svjetski dan jabuka PDF Ispis E-mail
Novosti
Petak, 16 Listopad 2009 10:05

jabukaJabuka (lat. Malus domestica) pripada porodici Rosaceae i vjerojatno je bila prvo voće koje su ljudi uspjeli kultivirati. Njeno porijeklo je srednja Azija, odakle ju je Aleksandar Veliki donio u Makedoniju i proširio Evropom Iz vremena Starog Rima potječe uzrečica ab ovo usque ad mala, što znači «od jajeta sve do jabuke jer je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom.

Povijest

Karlo Veliki je naredio sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. g., a oko 1600. godine već je bilo poznato gotovo 200 sorti jabuka. Rasprostranjene su po cijeloj kontinentu, a najviše im pogoduju hladniji krajevi. Engleski kolonizatori su je 1600.g. prenijeli u sjevernu, a potom i u južnu Ameriku.

Eris, grčka božica svađe nezadovoljna jer nije bila pozvana na vjenčanje Peleja i Tetida, za osvetu je među svatove bacila zlatnu jabuku s natpisom Kalliste (grč. Καλλίστη- "najljepšoj"). Božice Hera, Athena, i Afrodita su se posvađale oko jabuke, a Pariz je imenovan za izbor najljepše. Afrodita mu je obećala najljepšu ženu na svijetu, Helenu iz Sparte i time potakla Trojanski rat.

Prema kršćanskoj Knjizi Postanka zmija je nagovorila Evu da Adamu ponudi jabuku kako bi ga zavela. Adam ju je prihvatio, postao svjestan svoje golotinje, a za kaznu su oboje protjerani iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbol znanja i besmrtnosti, kao i grijeha i seksualnosti (lat. malus-jabuka = malum-zlo). 

Poznata je legenda o švicarskom junaku Wilhelmu Tellu, čuvenom strijelcu samostrelom. God. 1307. odbio je pokornost habsburškom vlastodršcu Altdorfa, Hermannu Gessleru. Za kaznu je morao pogoditi jabuku na glavi svog sina ili biti pogubljen. Wilhelm Tell od prve je pogodio jabuku, a s drugom strijelom ubio Gesslera i time započeo pobunu Švicaraca i osnivanje njihove države, što je motiv Schillerove drame.

Tradiciju označavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990.g. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnoštva sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom slavljenje jabuke uvrstili su u svoje kalendare restorani, škole i udruge širom svijeta.  

Zdravstvene koristi

Jabuke zdravstvene koristiJabuka je dokazano zdrava namirnica, pa jedemo li jabuke svakodnevno, učinili smo mnogo za očuvanje svojeg zdravlja. Iako jabukama ne možemo izliječiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.


Ona
je prava mala riznica zdravih sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Iako su neke sorte voća mnogo bogatije vitaminom C, zahvaljujući kombinaciji tog vitamina, minerala i ostalih tvari u jabuci, jabuka potiče imunološki sustav organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Upravo stoga štiti od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih stanica primjerice dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.

Zahvaljujući karotinu štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka, između ostalog i stoga što sadrži pektin i celulozu, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva te opstipacije, odnosno zatvora. Pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.

Sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči.  Zahvaljujući pak kalciju i fosforu pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba, a kako je bogata i fluorom sprječava karijes te jača i štiti zubno meso i usnu floru. Budući sadrži i do 90% vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga.

U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od pločice čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Sorte


Jabuke Mavračić-donator Igara zdravljaPrema vremenu sazrijevanja razlikujemo rane ili ljetne, srednje rane ili jesenske, te kasne ili zimske jabuke. Po obliku se dijele na okrugle, šiljate, plosnate, rebraste, bez rebara, s dubokom ili plitkom čašicom. Dijele se i po boji i svojstvu pokožice ploda na crvene, žute, šarene, obojene kao mramor, odnosno, glatke, sjajne, hrapave, i masne jabuke. Više je različitih sorata jabuka, a u našim voćnjacima najčešće su:

 

 Golden delicious (Zlatni delišes) je nastala križanjem Grimes Golden i Golden Reinette i potječe iz West Virginie (SAD). Predstavlja jednu od najpopularnijih sorti jabuka. Žute je kore, vrlo slatka i pogodna za pekmeze, pite i salate. Berba traje cijelu jesen. Osjetljiva je na trešnju i treba ju pažljivo skladištiti.  

Elstar-sorta nastala na Institutu CPRO- DLO u Wageningnu u Nizozemskoj križanjem Ingrid Marije i Golden delicious (Zlatni delišes). U proizvodnju je uvedena 1975.g. Kod nas je slabije zastupljena, a kao plantažna sorta osrednje je produktivnosti. Vrijeme berbe je prvih deset dana rujna. Meso je sočno, kiselkasto-slatkastog okusa.
 
Gala-sorta je nastala križanjem sorti Kidds Orange Red i Golden delicious. Uzgojio ju je H. Kidd u Greytownu na Novom Zelandu. U proizvodnju je uvedena 1965.g. Kao sorta je osrednje produktivna plantažna sorta, a bere se krajem kolovoza. Čuva se u hladnjači do studenog. Okus je sladak i aromatičan.

Bez obzira koju jabuku odabrali, crvenu, žutu ili zelenu, imajte na umu da se kaže: "Jedna jabuka dnevno, otjerat će liječnika daleko (An apple a day will keep doctor away)".

Lit:Wikipedia

Vezano: Pita od jabuka

Medikus.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2017 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.