Naslovnica
24.2.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Kako razviti emocionalnu inteligenciju djeteta"

Najnovija istraživanja pokazuju da je emocionalna inteligencija znatno važnija od kognitivne, koju mjerimo kvocijentom... Više...
Slika
"Holjevka 2019."

Peta Holjevka je pred nama i red je da vas upoznamo s novotarijama koje smo uveli ove godine na ovu utrku s prekrasnim pogledom... Više...
Slika
Prirodni detoks napitak

Sa dolaskom proljetnih dana, naš organizam započinje proces detoksikacije od kalorične hrane zimskih mjeseci. Mnogi kupovni... Više...
Slika
"Građani prvog reda"

Molimo vas da podržite projekt "Građani prvog reda" koji je cjelovito usmjeren na stvaranje sustavnih uvjeta za zapošljavanje... Više...
Slika
E-tečajevi

Potaknuti molbama liječnika izvan Zagreba, portal Medikus.hr uvodi od sada i e-tečajeve. Na Medikus.hr portalu bit će... Više...
Slika
Predavanje "Hemofilija"

Pozivamo vas na predavanje "Hemofilija-nekad fatalna, danas izlječiva bolest" koje će održati prof.doc. Silva... Više...
Slika
Prevencija HPV-virusa

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je najproširenija spolno prenosiva infekcija koju je moguće prevenirati primjenom... Više...
Slika
Sanjkaški kup Cmrok 2019.

Na sanjkalištu Cmrok u tijeku su posljednje pripreme za prvi Sanjkaški kup Cmrok 2019. za djecu i mlade koji će se održati u... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Čari zime u DND kuhinji PDF Ispis E-mail
Novosti
Autor Snjezana Krpes   
Četvrtak, 01 Prosinac 2011 10:00

cajRadionicom "Hranom do zdravlja – Zima" održanoj u subotu, 26.11. zaokružen je ciklus od pet radionica prirodnog kuhanja kroz godišnja doba koje Društvo Naša djeca Zabok u zadnjih dvije godine organizira u suradnji sa Srednjom školom Zabok. I ovaj puta radionica je pobudila veliki interes volonterki, roditelja i suradnica DND-a Zabok. Na radionici su sudjelovala i aktivno se uključila i djeca iz Dječjeg Gradskog vijeća grada Zaboka koja u sljedećoj godini planiraju u plan aktivnosti uvesti radionice za djecu "Zdravo i fino".

Zima - vrijeme mirovanja

Prije pripreme i demonstracije zimskog jelovnika, voditeljica radionice Snježana Krpes održala je kraće predavanje o značajkama zimske prehrane, namirnicama koje zimi daju organizmu najkvalitetniju energiju potrebnu za jačanje imuniteta te o načinima pripreme i kuhanja zimskih jela. Zima je vrijeme mirovanja u prirodi te općenito vrijeme smanjene aktivnosti. Stoga bi čovjek trebao uskladiti svoj bioritam s prirodnim stanjem oko sebe, usporivši svoje svakodnevne aktivnosti, a ovo doba godine iskoristiti za umjereno kretanje i vježbanje, čitanje, hobije, uspomene te druženje sa svojim najdražima.

radionica-kuhanjaOsnovna značajka zimskih jela je da griju organizam zato se ne preporučuje konzumiranje hladnih napitaka i prerađenih namirnica koje pothlađuju organizam i oslabljuju imunitet. U pripremi jela koriste se duži načini kuhanja - dugo pirjanje, zapečena jela, prženje u dubokom ulju te spremanje jela "u istom loncu", poput variva i složenaca. Zimske juhe su gušće, jače i bogatije, a jela nešto začinjenija i slanija (ali bez pretjerivanja) od ostalih doba godine.

Od žitarica koje zimi posebno zagrijavaju tijelo, izdvaja se heljda, žitarica koja se lijepo kombinira s pirjanim i zapečenim korjenastim povrćem, s kiselim kupusom, repom i uljem. Zima je i doba mahunarki i to svih vrsta graha, crne soje i leće koje jačaju rad bubrega. Zimski deserti koji se šire kuhinjom, mirisni su i aromatični, obogaćeni suhim voćem te bude sjećanje na djetinjstvo i bakine kolače sa cimetom i vanilijom. 

Doba žitarica i mahunarki

Kako to izgleda u bojama na tanjuru i mirisima zime u kuhinji demonstrirano je polaznicima koji su i sami sudjelovali u pripremi hrane i degustaciji. Ujutro je poslužen vruć hranjiv čokoladni napitak sa žitaricom (palentom i amarantom) i čaj od đumbira, te friško pečeni kruh, humus i domaći džem od bobica i višanja koji su pripremile vrijedne volonterke DND-a Danijela i Dubravka. 

radionica-kuhanjaZa ručak je pripremljena gusta juha od cikle i zagorska grah juha, zapečene rolice od kupusa sa seitanom i nadjevom od bundeve, popečci od heljde i povrća s umakom od hrena, pire od crne leće te korjenasto povrće spremljeno na nishime način (duboko pirjanje nekoliko slojeva povrća u malo vode) s đumbirovim sokom. Osim što su sudionici radionice ugrijali tijelo slasnim jelima, dušu su zasladili tamnim čokoladnim kolačem sa suhim marelicama, grožđicama i cimetom.

Zimska prehrana može se učiniti daleko raskošnijom i raznolikijom nego što nam se čini. Samo treba otkriti njezine čari, a većinu hladnih i tmurnih zimskih dana proživjeti zdravije i optimističnije bez viroza, infekcija, prehlada i gripe. Odabir uravnotežene i prirodne prehrane nam u tome uvelike pomaže.

Snježana Krpes, Jasenka Borovčak (Savez društava Naša Djeca ) 

Vezano

Subotnje popodne uz đumbirove obloge 

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.