Naslovnica
11.12.2017.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Hashimotov tireoiditis

 

Doktori

Najnovije

Slika
Svjetski dan AIDS-a 2017.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, u studenom su započele javnozdravstvene kampanje  "Nauči,... Više...
Slika
Noć kazališta 2017.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2017. godine svoje deveto ostvarenje... Više...
Slika
Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije... Više...
Slika
Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"

Pozivamo vas na predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi" u organizaciji Udruge Medikus koji će se održati 30.10.... Više...
Slika
Znakovi upale mjehura i bubrega

Ako ste ikada osjetili tupu bol u gornjem dijelu leđa, zasigurno ste se zapitali imate li problema s bubrezima. Simptomi... Više...
Slika
Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu za ljude odnosno med, zovu ih i anđelima poljoprivrede, mogu razlikovati stotine... Više...
Slika
Akcija "I ja hoću igru"

Pozivamo vas u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 8 sati u dječji park iza Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb). U tom trenutku... Više...
Slika
Hanžekovićev memorijal 2017.

67. Hanžekovićev memorijal održat će se u utorak 29. kolovoza na stadionu Mladosti. Natjecanje u bacanju kugle – 3.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Dan planeta Zemlje PDF Ispis E-mail
Novosti
Utorak, 21 Travanj 2009 09:51

climatechangeAktivisti udruge Prijatelji životinja u srijedu, 22. travnja na Dan planeta Zemlje na Trgu Petra Preradovića u 12 sati uz prigodni informativni štand postaviti simboličan prikaz utjecaja mesne industrije na globalno zatopljenje. Građani će moći potpisati peticije, dobiti brošuru 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim' koju su napisali švedski zastupnik Europskog parlamenta Jens Holm i novinar Toivo Jokkala.

Kako bi osvijestili građane o povezanosti prehrane namirnicama životinjskoga podrijetla i ekoloških katastrofa, na informativnom štandu dijelit će se edukativni letci koje je udruga Prijatelji životinja tiskala u suradnji s organizacijom Greenpeace, te će se najavljivati film 'Meat the Truth' koji će biti premijerno prikazan 2. svibnja u kinu KIC-a u Preradovićevoj 5.

U organizaciji Zelene akcije 25. travnja, na Zrinjevcu, održat će se predstavljanje proizvođača ekološki uzgojenih proizvoda, a udruga Prijatelji životinja pripremit će degustaciju veganskog eko-čušpajza u 12 sati kako bi zainteresiranim građanima približila bezmesni način prehrane koji štiti okoliš, životinje i ljudsko zdravlje.

U javnosti se premalo zna o utjecaju mesne industrije na globalno zatopljenje. Mesna prehrana je na prvom mjestu uzročnika globalnog zatopljenja. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) još 2006. godine objavila je Izvješće u kojem stoji da uzgoj stoke generira 18% stakleničkih plinova što je više od cjelokupnog svjetskog prometa koji emitira 16% stakleničkih plinova.

globalnozatopljenje

Metan, dušični oksid i industrijski plinovi bitni su plinovi efekta staklenika. Glavni izvori metana proizlaze iz uzgoja životinja odnosno stočarstva i sječe šuma zbog novih površina za ispašu i poljodjelstvo. Stočarstvo je također glavni uzrok nastanka dušičnog oksida. Svaki kilogram proizvedenog mesa uzrokuje oslobađanje stakleničkih plinova čiji je učinak istovjetan učinku tri do četiri kilograma CO2.

 

 

Velike količine energije potrošene za proizvodnju umjetnog gnojiva, sječa prašuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku, te velike količine metana oslobođenog iz balege zajedno stavljaju mesnu industriju na prvo mjesto uzročnika globalnog zatopljenja.

Imati meso za jelo ne vrijedi mijenjanja svjetske klime, ubijanja životinja – kako svinja tako i polarnih medvjeda – pa i nas samih.

www.prijatelji-zivotinja.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2017 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.