Naslovnica
16.12.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Test za tumor

U novoj studiji australski istraživači tvrde kako su razvili desetominutni DNK test koji je sposoban otkriti stanice raka u... Više...
Slika
Varaždinski maraton 2018.

Varaždin je jedan od nekolicine gradova u cijelom svijetu koji u Novu godinu ulazi – trčeći. Prva je novogodišnja utrka... Više...
Slika
Često mokrenje-znak za uzbunu

Poriv za mokrenjem zna biti vrlo neugodan, pogotovo kada toalet nije u blizini ili kada je nagon frekventan. Kada je često... Više...
Slika
Nemjerljivo = Nezarazno

Na Svjetski dan AIDS-a, Iskorak pokreće nacionalnu kampanju Nemjerljivo=Nezarazno (N=N). Osnovna poruka kampanje je da osobe... Više...
Slika
Muškarci.hr donirali "Movember"

Muškarci.hr zavrijedili veliki aplauz i donaciju od gotovo 15 tisuća kuna za istraživanje raka prostate. Zahvaljujući velikom... Više...
Slika
Nikada u hladnjak

Iako otvaranje hladnjaka i pogled na pune police omiljene hrane pruža određeni gušt, neke namirnice je bolje držati na sobnoj... Više...
Slika
AIDS Info šator

(HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva i ove... Više...
Slika
"Konferencija o zdravlju mladih"

Savjet mladih Grada Zagreba vas poziva na sudjelovanje na Konferenciji o zdravlju mladih koja će se simbolično održati na... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Dan biciklista PDF Ispis E-mail
Novosti
Četvrtak, 15 Srpanj 2010 00:00

biciklJedni ga zovu bicikl, drugima je draži naziv bajk. U Zagrebu ga zovu bajs, u Dalmaciji bicikla, Zagorci mu tepaju da je biciklinek, a ima i onih koji govore – točak! Zovu ih, eto, svakako, ali svima je zajedničko jedno – svi ih voze! I ne samo da ih voze, svi ih otvoreno vole. Dragi su mladima i nešto starijima, obožavaju ih klinci, ali i njihovi roditelji, djedovi i bake, vole ih žene, vole ih i muškarci! Širom svijeta danas se kotrlja oko milijardu bicikala, a za ove vruće ljetne dane postali su omiljeno prometalo u Hrvatskoj.

 

 

Nema na njima onog memljivog zraka iz tramvaja ili autobusa, ne morate čekati na semaforima kao u automobilu i još se k tome dobro znojiti, mnogo su zabavniji od hodanja, a najbolje od svega – još su i zdravi! (Objavljeno u  Jutarnjem listu pod naslovom "Hot spot na biciklu", 02.07.2010.)

Prema današnjim važećim prometnim pravilima u većini država bicikl se smatra prometnim sredstvom i ravnopravnim sudionikom u prometu. To znači da postoji zakonska regulativa koja propisuje minimalnu potrebnu starost vozača, pravila kretanja po javnim prometnicama, tehničke zahtjeve na bicikl, itd.

U usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima, daleko manje je opasan po onečišćenje okoliša i time vrlo pozitivnog učinka na zdravlje ljudi koji voze bicikle. Svake godine sve više i više za bicikliste se osigurava različita infrastruktura koja im olakšava vožnju: odvojene biciklističke staze, posebna mjesta za odlaganje bicikala, dijelove grada u koje je moguće doći isključivo biciklom ili pješice, itd.

Udruga "Bicikl"

Opći trend aktivnog odmora definirao je bicikl kao svoj osnovni alat, pa se djalatnost udruge "Bicikl" proširila i u to područje. Pronalaženje područja, trasiranje na terenu i promocija cikloturističkih karata, kao i direktno kontaktiranje sa biciklistima širom Europe, dovelo je stotine biciklista u naše krajeve.

Posjet sajmu biciklistike u Njemačkoj 2004., 2005., 2006. i 2007.g. i aktivno sudjelovanje na prezentaciji Hrvatske kao cikloturističke destinacije urodilo je rezultatima, a tisuće cikloturističkih izdanja Hrvatske dospjelo je u ruke zainteresiranih stranaca čiji posjet našoj zemlji su sve mnogobrojniji.

Jer kako je rekao H.G. Wells: "Kada vidim odraslog čovjeka na biciklu znam da postoji nada za spas čovječanstva." Ostavimo bar na taj dan automobile i krenimo biciklom u avanturu!

Više vijesti o aktivnostima i događanjima i svemu što zanima "ljubitelje labilne ravnoteže" pogledajte na Portalu  Udruge "Bicikl" Zagreb

Predsjednica Udruge Darinka Jug

http://www.bicikl.hr/

BECIKLINOM PO EUROPI

 

Bicikli u BruggeuPošto je naš Lutajući Medikus reporter otišao na zasluženi godišnji odmor put mora, njegovi pomoćnici i suradnici uputili su se "put Europe" a povodom obilježavanja 16. srpnja - Svjetskog dana biciklista! Pa eto ukratko što smo za Vas snimili  na tom interesantnom "istraživanju"!

I zaista došavši do Bruxellesa, a pogotovo posjetivši Brugg, Louven i Gent odmah smo shvatili što je H.G.Wells mislio rekavši: "Kada vidim odraslog čovjeka na biciklu znam da postoji nada za spas čovječanstva". Živa istina.

Toliko bicikala nismo vidjeli (a vjerojatno nikada ni nećemo) cijeli svoj život! Čovjek ne može vjerovati svojim očima. Zato vjerujem novinskom napisu da se ovog momenta širom svijetom "kotrlja" oko milijardu bicikala. Ali kad smo vidjeli Bruxelles, Brugg, Louven i Gent mislimo da ih je još više!

U Bruggeu sam vidjela najviše bicikala i nevjerojatno je da u pravili nisu vezani, niti zaključani! Kad sam vidjela tu "šumu bicikala", prva pomisao bila mi je "kak bi ja tu u toj gužvi mogla pronaći svoj bicklin"!?

Mirela Vidović-BruxellesU Bruxellesu po cijelom gradu postoji niz "biciklističkih stajališta" koja su sva označena posebnom kartom i biciklističkim rutama kojima se može kretati. Godišnja karta za korištenje bicikla je 30 Eura i cijele godine se možete voziti od destinacije do destinacije. Princip je ukucavanje šifre prilikom uzimanja ili odlaganja bicikla. Svaki ima ugrađeni GPS!

Za turiste, vožnja gradom od 2 sata je 1,50 Eura, a karta se kupuje na malom automatu poput parkirnog sata na parkiralištima za aute, ubacite eure, dobijete karticu i svoj broj! Svi se voze…..

Postoje i tzv. "poslovni bicikli" koje koriste "poslovnjaci" i prilikom ulaska u podzemnu željeznicu oni se jednostavno sklope skoro na veličinu "kolica za plac" i s njima ulaze u željeznicu! Prava znanstvena fantastika. Interesantno je vidjeti poslovne ljude (odijelo, kravata, aktovka) kako se voze na tim „prometalima“. I ne samo da su to "ljubitelji labilne ravnoteže" već su virtuozi na 2 kotača.

Bicikli u tim gradovima imaju svoje staze, svoje semafore, svoja parkirališta i pravila koja vrijede i za bicikliste i za pješake. I znate kaj!? Nema milosti! Ukoliko hodate biciklističkim stazama, vjerojatno će naletjeti na vas, jer čak niti ne koriste zvonce. I naravno, nema potrebe, jer svi se svih pravila na sveopće zadovoljstvo strogo pridržavaju. U Bruxellesu se nalazi i spomenik biciklistima.

Sandra Vidović-BruxellesSve u svemu bila je to prava ljetna šetnja i avantura. Vrativši se u Zagreb (avionom, naravno), zaključile smo da je zaista bicikl najpoželjnije i najzdravije prometalo, a pogotovo u ljetne dane.
Zato, svi koji ste ovog ljeta u Zagrebu, krenite u vožnju, istražite ljepote našeg grada, vjerujte ipak je naš Zagrebek najljepši na svijetu.

Pogledajte nekoliko fotografija koje govore o tome da je zbilja "vjera u bicikl stabilnija od njegova 2 kotača".

Vaši Lutajući po Europi, Mirela i Sandra Vidović iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, srpanj 2010.g.

UPPT.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.