Naslovnica
17.1.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Hashimotov tireoiditis

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje"

Pozivamo vas na predavanja "Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje" koje će se održati 29.01. /pon/ u 19h u MZ Medveščak... Više...
Slika
Svjetski dan AIDS-a 2017.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, u studenom su započele javnozdravstvene kampanje  "Nauči,... Više...
Slika
Noć kazališta 2017.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2017. godine svoje deveto ostvarenje... Više...
Slika
Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije... Više...
Slika
Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"

Pozivamo vas na predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi" u organizaciji Udruge Medikus koji će se održati 30.10.... Više...
Slika
Znakovi upale mjehura i bubrega

Ako ste ikada osjetili tupu bol u gornjem dijelu leđa, zasigurno ste se zapitali imate li problema s bubrezima. Simptomi... Više...
Slika
Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu za ljude odnosno med, zovu ih i anđelima poljoprivrede, mogu razlikovati stotine... Više...
Slika
Akcija "I ja hoću igru"

Pozivamo vas u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 8 sati u dječji park iza Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb). U tom trenutku... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Pripremite organizam za zimu
Pripremite organizam za zimu PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Petak, 11 Studeni 2011 11:30

medMjesec studeni je nas podsjeća na nadolazeću zimu, kada naše tijelo pripremamo za zimske dane, kada se naše tjelesne aktivnosti smanjuju, a većina namirnica koje koristimo nešto su siromašnije vitaminima i mineralima, ali zato su bogatije kalorijama koje nam daju toplinu. 

Mislimo li na zdravlje, nije važno samo ono što jedemo, već je vrlo važno koliko jedemo i kako ćemo rasporediti dnevnu energiju. Najveću štetu imunitetu nanose procesuirane namirnice, te one s većim količinama konzervansa i različito kemijski tretirane. Kasno jesenska i zimska prehrana baziraju se na prehrambenim vrijednostima koje će pridonijeti pojačanju imuno sustava, obrambene snage organizma, te prevenciju određenih bolesti koje donosi hladno i vlažno vrijeme.

Osobe s prekomjernom težinom, zbog lošije prehrane, češće obolijevaju od prehlada i infekcija svih vrsta, zbog niskog imuniteta. Pripremu našeg organizma za hladne dane jačanjem imunološkog sustava preporučujemo kroz:

1) aromaterapiju - pravilnim korištenjem i upotrebom eteričnih ulja možemo spriječiti virozu i loše raspoloženje mirisom te njihovim pravilnim korištenjem smanjiti neugodne posljedice prehlade. 

2) detoksifikaciju organizma – konzumiranjem namirnica kojima se organizam oslobađa nakupljenih toksina.

3) pravilnim i redovitim unosom namirnica koje obiluju vitaminima i zaštićuju naš dišni sustav kao što su: svježe voće(naranče, mandarine, grejp, limun), češnjak i luk, hren, te povrće (osobito zeleno), cjelovite žitarice (zob, ječam, heljda, raž, riža), mahunarke (bogate vlaknima i vitaminima iz skupine B), orašasti plodova (bogati selenom i cinkom). 

4) konzumiranjem tekućine kroz čajeve i tople napitke (juhe): tijekom zimskim mjeseci isto tako važan je dovoljan unos tekućine u naš organizam.

Preporučujemo obavezno svakog jutra popiti na tašte: 1 čaša mlake vode sa 1/2 svježe iscijeđenog limuna zaslađeno malom žličicom meda. Tako pripremljen napitak ima blago laksativno djelovanje i stimulira probavne sokove, te olakšava metaboličke procese kroz cijeli dan.

Neka vam zima bude razlog da uživate u toplim i okrepljujućim jelima i pićima, kojima ćete svoj organizam ugrijati, a ujedno i ojačati za hladne zimske mjesece.

Vesna Buntić mag.iur., i Sonja Njunjić, savjetnica za aromaterapiju; UPPT.hr

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.