Naslovnica
16.12.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Test za tumor

U novoj studiji australski istraživači tvrde kako su razvili desetominutni DNK test koji je sposoban otkriti stanice raka u... Više...
Slika
Varaždinski maraton 2018.

Varaždin je jedan od nekolicine gradova u cijelom svijetu koji u Novu godinu ulazi – trčeći. Prva je novogodišnja utrka... Više...
Slika
Često mokrenje-znak za uzbunu

Poriv za mokrenjem zna biti vrlo neugodan, pogotovo kada toalet nije u blizini ili kada je nagon frekventan. Kada je često... Više...
Slika
Nemjerljivo = Nezarazno

Na Svjetski dan AIDS-a, Iskorak pokreće nacionalnu kampanju Nemjerljivo=Nezarazno (N=N). Osnovna poruka kampanje je da osobe... Više...
Slika
Muškarci.hr donirali "Movember"

Muškarci.hr zavrijedili veliki aplauz i donaciju od gotovo 15 tisuća kuna za istraživanje raka prostate. Zahvaljujući velikom... Više...
Slika
Nikada u hladnjak

Iako otvaranje hladnjaka i pogled na pune police omiljene hrane pruža određeni gušt, neke namirnice je bolje držati na sobnoj... Više...
Slika
AIDS Info šator

(HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva i ove... Više...
Slika
"Konferencija o zdravlju mladih"

Savjet mladih Grada Zagreba vas poziva na sudjelovanje na Konferenciji o zdravlju mladih koja će se simbolično održati na... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Pripremite organizam za zimu
Pripremite organizam za zimu PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Petak, 11 Studeni 2011 11:30

medMjesec studeni je nas podsjeća na nadolazeću zimu, kada naše tijelo pripremamo za zimske dane, kada se naše tjelesne aktivnosti smanjuju, a većina namirnica koje koristimo nešto su siromašnije vitaminima i mineralima, ali zato su bogatije kalorijama koje nam daju toplinu. 

Mislimo li na zdravlje, nije važno samo ono što jedemo, već je vrlo važno koliko jedemo i kako ćemo rasporediti dnevnu energiju. Najveću štetu imunitetu nanose procesuirane namirnice, te one s većim količinama konzervansa i različito kemijski tretirane. Kasno jesenska i zimska prehrana baziraju se na prehrambenim vrijednostima koje će pridonijeti pojačanju imuno sustava, obrambene snage organizma, te prevenciju određenih bolesti koje donosi hladno i vlažno vrijeme.

Osobe s prekomjernom težinom, zbog lošije prehrane, češće obolijevaju od prehlada i infekcija svih vrsta, zbog niskog imuniteta. Pripremu našeg organizma za hladne dane jačanjem imunološkog sustava preporučujemo kroz:

1) aromaterapiju - pravilnim korištenjem i upotrebom eteričnih ulja možemo spriječiti virozu i loše raspoloženje mirisom te njihovim pravilnim korištenjem smanjiti neugodne posljedice prehlade. 

2) detoksifikaciju organizma – konzumiranjem namirnica kojima se organizam oslobađa nakupljenih toksina.

3) pravilnim i redovitim unosom namirnica koje obiluju vitaminima i zaštićuju naš dišni sustav kao što su: svježe voće(naranče, mandarine, grejp, limun), češnjak i luk, hren, te povrće (osobito zeleno), cjelovite žitarice (zob, ječam, heljda, raž, riža), mahunarke (bogate vlaknima i vitaminima iz skupine B), orašasti plodova (bogati selenom i cinkom). 

4) konzumiranjem tekućine kroz čajeve i tople napitke (juhe): tijekom zimskim mjeseci isto tako važan je dovoljan unos tekućine u naš organizam.

Preporučujemo obavezno svakog jutra popiti na tašte: 1 čaša mlake vode sa 1/2 svježe iscijeđenog limuna zaslađeno malom žličicom meda. Tako pripremljen napitak ima blago laksativno djelovanje i stimulira probavne sokove, te olakšava metaboličke procese kroz cijeli dan.

Neka vam zima bude razlog da uživate u toplim i okrepljujućim jelima i pićima, kojima ćete svoj organizam ugrijati, a ujedno i ojačati za hladne zimske mjesece.

Vesna Buntić mag.iur., i Sonja Njunjić, savjetnica za aromaterapiju; UPPT.hr

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.