Naslovnica
19.6.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Knjižničarski Oscar KGZ-u

Knjižničarski Oscar dodijeljen je Knjižnicama Grada Zagreba za film o beskućnicima. Film Knjižnica grada Zagreba pod nazivom... Više...
Slika
Svjetski dan oboljelih od vitiliga

Obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od vitiliga održati u ponedjeljak, 18.06.2018. g. s početkom u 16 sati u Predavaonici ... Više...
Slika
Eko akcija rapskih učenika

Učenici Osnovne škole "Ivana Rabljanina" s otoka Raba su izradili 1 000 glinenih kugli s dobrim bakterijama koje... Više...
Slika
Sve o komarcima

Bliži se ljeto i ljetne vrućine, a sa njima i dosadni komarci. Ako ste osoba koju komarci posebno često napadaju vjerojatno... Više...
Slika
TA-DA! Mali Festival Bajke 2018.

TA-DA! Mali Festival Bajke će se održati 19. 20. i 21. lipnja u dvorani Općine Orebić s početkom u 19h. TA-DA! Mali Festival... Više...
Slika
Jug na dva kotača 2018.

Turističke zajednice južne Istre organiziraju od 28.04. do 22.09. rekreativne biciklističke vožnje "Jug na dva kotača... Više...
Slika
Utrka "Volim trčanje" 2018.

Tradicionalna lipanjska utrka u Zagrebu – 11. Kros utrka Volim trčanje, održati će se u nedjelju, 10.06.  na savskom nasipu... Više...
Slika
Ragbi 7 Europsko prvenstvo

Na stadionu Stjepan Spajić u Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2018. će se održati Ragbi 7 Europsko prvenstvo, na kojemu će nastupiti... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Pripremite organizam za zimu
Pripremite organizam za zimu PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor UPPT.hr   
Petak, 11 Studeni 2011 11:30

medMjesec studeni je nas podsjeća na nadolazeću zimu, kada naše tijelo pripremamo za zimske dane, kada se naše tjelesne aktivnosti smanjuju, a većina namirnica koje koristimo nešto su siromašnije vitaminima i mineralima, ali zato su bogatije kalorijama koje nam daju toplinu. 

Mislimo li na zdravlje, nije važno samo ono što jedemo, već je vrlo važno koliko jedemo i kako ćemo rasporediti dnevnu energiju. Najveću štetu imunitetu nanose procesuirane namirnice, te one s većim količinama konzervansa i različito kemijski tretirane. Kasno jesenska i zimska prehrana baziraju se na prehrambenim vrijednostima koje će pridonijeti pojačanju imuno sustava, obrambene snage organizma, te prevenciju određenih bolesti koje donosi hladno i vlažno vrijeme.

Osobe s prekomjernom težinom, zbog lošije prehrane, češće obolijevaju od prehlada i infekcija svih vrsta, zbog niskog imuniteta. Pripremu našeg organizma za hladne dane jačanjem imunološkog sustava preporučujemo kroz:

1) aromaterapiju - pravilnim korištenjem i upotrebom eteričnih ulja možemo spriječiti virozu i loše raspoloženje mirisom te njihovim pravilnim korištenjem smanjiti neugodne posljedice prehlade. 

2) detoksifikaciju organizma – konzumiranjem namirnica kojima se organizam oslobađa nakupljenih toksina.

3) pravilnim i redovitim unosom namirnica koje obiluju vitaminima i zaštićuju naš dišni sustav kao što su: svježe voće(naranče, mandarine, grejp, limun), češnjak i luk, hren, te povrće (osobito zeleno), cjelovite žitarice (zob, ječam, heljda, raž, riža), mahunarke (bogate vlaknima i vitaminima iz skupine B), orašasti plodova (bogati selenom i cinkom). 

4) konzumiranjem tekućine kroz čajeve i tople napitke (juhe): tijekom zimskim mjeseci isto tako važan je dovoljan unos tekućine u naš organizam.

Preporučujemo obavezno svakog jutra popiti na tašte: 1 čaša mlake vode sa 1/2 svježe iscijeđenog limuna zaslađeno malom žličicom meda. Tako pripremljen napitak ima blago laksativno djelovanje i stimulira probavne sokove, te olakšava metaboličke procese kroz cijeli dan.

Neka vam zima bude razlog da uživate u toplim i okrepljujućim jelima i pićima, kojima ćete svoj organizam ugrijati, a ujedno i ojačati za hladne zimske mjesece.

Vesna Buntić mag.iur., i Sonja Njunjić, savjetnica za aromaterapiju; UPPT.hr

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.