Naslovnica
09.8.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se održati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se održati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveš?ak /Kazalište Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, želi najbolje svom djetetu. Poželjno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti štitnja?e u suradnji sa AK "Maksimir" organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublažavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Puškari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilište u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti Recepti
Recepti PDF Ispis E-mail
Utorak, 18 Studeni 2008 00:00

Medikus.hr nudi mogu?nost posjetiocima portala sudjelovanje u kreiranju rubrike Recepti. Pošaljite svoje recepte (sastav, priprema, ev. fotografija; ime i prezime) na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuÄŤili JavaScript , a naj?itaniji recepti bit ?e nagra?eni na kraju godine.

Sadržaj

Brownie (?okoladni kola?)

Pita od šljiva

Doma?i dodatak jelima

Paprike punjene tikvicama

Kesten rolada

Savija?a od zelja

Jesenska juha

Doma?i sladoled

Baklava

Paprike punjene krumpirom

Poriluk s raj?icama

Hola kocke

?oko keksi

Fritule

Pinca

Krafne

Slanutak varivo

Pita krumpiruša

Kesten torta

Pita od jabuka

Choco muffin
Rižoto od bundeve

Tortilla Mexicana

Piletina s koprivom

Mediteranske lasagne

Bakalar s krumpirom

Pure?a paella sa kozicama i kukuruzom

Rižoto od liganja

File morskog psa u bijelom vinu

Penne s piletinom i gljivama

Rižoto plodovi mora

Piletina s arti?okama

Pe?ena pastrva na žaru s blitvom


Brownie (?okoladni kola?)

Sastojci (za 2 osobe):

  • 100 gr maslaca
  • 70 gr tamne ?okolade
  • 15 gr crnog kakao praha
  • 40 gr tamnog sme?eg še?era
  • 80 gr bijelog kristal še?era
  • 2 jaja
  • 50 gr glatkog brašna
  • pola žli?ice arome vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

1. Otopiti na pari maslac i ?okoladu. Maknuti s pare, umiješati aromu vanilije, prstohvat soli, kakao.

2. U posudi izmiksati jaja i oba še?era do pjenaste strukture. Ulijevati ?okoladu i istovremeno sve miješati. Kada se ?okolada sjedinila s jajima, dodati prosijano brašno, te paziti da smjesa ne splasne.

3. Pe?i u prethodno zagrijanoj pe?nici na 180 Celzijevih stupnjeva 35-40 min i izvaditi kola? iz pe?nice kad potamni.

Posluživanje:

Poslužiti uz šalicu kakoa.

sat25: 40 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: choco


Pita od šljiva

pitaTijesto:
25 dkg oštrog brašna
15 dkg margarina
5 dkg še?era
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica ruma

Smjesa:
10 dkg brašna
1 žli?ica praška za pecivo
80 dkg šljiva
1 vanilin še?er
10 dkg margarina

Priprema

1. Razvaljati tijesto u namazan i brašnom posut pleh 
2. Naslagati polovice šljiva sa kožom dolje, a mesom gore
3. Po složenim šljivama porazmjestiti pripremljenu smjesu
4. Pe?i na 200°C 30-tak minuta.

Posluživanje.
Poslužiti uz ?ašu toplog mlijeka.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi g?a Sanja Babi?, KUZ.hr


Doma?i dodatak jelima

Svegetaastav

1 kg crvenog luka
1 kg mrkve
1 kg crvenog /tvr?eg/ paradajza
25 dkg celera /korijen + list/
25 dkg peršina /korijen + list/
25 dkg zelene paprike
25 dkg kelja

Priprema

1. sve samljeti na stroju za mljevenje mesa /ve?a oka/
2. umješati 1 kg soli
3. dobro sve izmješati i ostaviti da stoji 24 h
4. povremeno promješati i puniti u manje flašice.

Posluživanje

Stavljati u malim koli?inama u jela za kuhanje.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi Vam g?a Sonja Babi? (KUZ)


Paprike punjene tikvicama

paprikeSastav

2 crvene paprike;
2 izribane tikvice;
100 ml kiselog vrhnja;
limun; ružmarin; timijan; parmezana

Priprema

1. Skuhati tikvice, te naribati.
2. Dodati za?ine, te promiješajte.
3. Napuniti polovice paprika smjesom.
4. Pe?i na 220 stupnjeva oko 30 minuta.

Posluživanje

Poslužiti preliveno s vrhnjem.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi UPPT!


Kesten rolada

kesten-rolada

Sastav

500g o?iš.kestena
1 margarin
1dl ruma
25 dg še?era u pr.
1 vanil še?er
100gr ?okolade za kuhanje

Priprema

1. Kestene oguliti, skuhati i propasirati.
2. Dodati u smjesu margarina, še?er u prahu, ruma i vanil še?era.
3. Polovicu smjese razmazati na masni papir i razvaljati valjkom.
4. U drugu polovicu smjese rastopiti jednu ?okoladu i promješati.
5. Smjesu lagano namazati na ve? razvaljanu smjesu.
6. Na kraju zarolati i preliti preljevom od ?okolade.

Posluživanje

Poslužiti s ?ašom hladnog mlijeka.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: choco


 

Savija?a od zelja

 

savijaca

Sastav

500g kis. zelja
500 krumpira
8 kora
1 crv. luk
100g ulja
1 sol, papar, crv. paprika

Priprema

Pirjajte sjeckani luk na ulju, dodajte oprano i narezano kiselo zelje, malo crvene paprike.
U drugoj tavici prepržite sitno sjeckani krumpir i na kraju dodajte sol, papar.
Sve to zajedno pomiješajte sa zeljem, zapaprite i zamotajte u savija?e.  
Posložite savija?e u pleh za pe?enje, te pospite vru?om vodom koju ste zapaprili.
Savija?e stavite u pe?nicu na 180 stupnjeva i pecite 20 minuta.

Posluživanje

Poslužite vru?e uz ?ašu vina.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: zuto

Dobar tek želi UPPT.hr!


Jesenska juha

jesenska-juha

Sastav

1/2 bundeve
1 koraba
1 kelj
1 komora?
1 celer
1 mrkva

za?ini (lovor, kopar, soja umak)

Priprema
1. Bundevu oguliti, o?istiti od koštica i narezati na kockice.  
2. Povr?e  o?istiti, narezati i  kuhati 20-30 min na laganoj vatri.
3. Dio povr?a izmiksati  i vratiti natrag u lonac.
4. Dodati za?ine,  žli?icu soja umaka, te  žli?icu bu?inog ulja.

Posluživanje
Poslužiti ukrašeno peršinom.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: zuto

Dobar tek želi UPPT.hr!


Doma?i sladoled

 

sladoled

Sastav

1 Mascarpone sir
1 slatko vrhnje
1 jogurt
1 vanil še?er
10 dag ?okolade
1 šalica lješnjaka

Priprema
1. pjenasto pomiješati sastojke
2. otopiti ?okoladu
3. dodati otopljenu ?okoladu
4. dobro promiješati
5. staviti u zamrziva?


Posluživanje

Poslužiti u šalici ukrašeno naribanim lješnjacima.

sat25: 30 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija: choco

Dobar tek!


Baklava

baklava

Sastav

1/2 kg listova (8 kom)
1/2 kg mljevenih oraha
20 dag še?era
2 dl ulja
3 jaja
1 vrhnje

Priprema
1. pomiješati sastojke
2. mazati list po list
3. na 4. list posipati orahe
4. zadnji list razrezati
5. pe?i 30 min na 200
6. preliti sa vru?om še?ernom vodom

Posluživanje

Poslužiti koso narezane šnite uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija: zuto

Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!


Paprike punjene krumpirom

paprike-punjene-krumpirom

Sastav
6 paprika
3 krumpira
3 mrkvice
300g riže
1 crveni luk
sol, papar

Priprema
1. paprike oprati i o?istiti
2. krumpir oguliti i naribati
3. narezati mrkvicu i luk
4. prodinstati luk i rižu
5. paprike napuniti smjesom
6. pe?i na 200°C oko 45 min

Posluživanje
Poslužiti preliveno kiselim vrhnjem.

sat25: 60 min. složenost: kuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek!


Poriluk s raj?icom

poriluk

Sastav
1 kg svježeg poriluka;
300 g raj?ica (pelati iz konzerve);
2 tvrdo kuhana jaja;
20 zelenih maslina;
˝ ?aše bijelog vina;
1 žlica sjeckanog peršina;
2 žli?ice maslinovog ulja;
40 g maslaca;
sol, papar;

Priprema

1. poriluk o?istite i odstranite zelene dijelove i narežite ga na dulje komadi?e
2. pecite na maslinovom ulju s o?iš?enim i narezanim raj?icama
3. dodajte jušnog temeljca, vino, sol i papar
4. kad omekša dodajte narezane masline i peršin
5. uklonite sa vatre i po vrhu naslažite ploške tvrdo kuhanih jaja.

Posluživanje
Jelo ponudite toplo!

sat25: 30 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: zeleno

Dobar tek želi UPPT.hr!


Hola kocke

hola-kocke

Sastav

6 žumanjaka
6 žlica brašna  
6 žlica še?era
1/2 praška za pecivo
3 žlice kakaa
1 dcl  mlijeka
1 dcl ulja
6 bjelanjaka (snijeg)

Krema:

1/2 l Hola šlaga
25 dkg ?okolade

Priprema

1. pomiješati sastojke navedenim redom
2. biskvit pe?i u pe?nici na 180C 30min
3. kremu zakuhati na laganoj vatri i preliti

Posluživanje

Poslužiti uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija: choco

Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!


 

?oko keksi

keksi

Sastav

600 g  brašna
1   jaje
60 ml  mlijeka
1 aroma  vanilije
400 g  maslaca
200 g  sme?eg še?era
1 vre?ica  praška za pecivo
150 g  ?okoladnih kapljica

Priprema

1. Pomiješati mlijeko, jaje i aromu vanilije.
2. Izmiješati omekšali maslac, še?er i smjesu od jaja.
3. Dodati brašno, prašak za pecivo i ?okoladne kapljice.
4. Gotovu smjesu u obliku hrpica stavljati na obložen lim.
5. Pe?i u zagrijanoj pe?nici, na 190°C 13-15 minuta.

Posluživanje

Posluživati uz toplo mlijeko ili ?aj.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija: choco

Dobar tek!


Fritule

fritule

Sastav:

0,5 kg brašna,
1 jaje, 2 žl.še?era,

2 dcl jogurta,
1 pecilni prašak, 1 vanil še?er
naribana limunova korica, cimet

Priprema:

1. Izmiješati sve sastojke.
2. Pe?i u dubokom vru?em ulju.
3. Ocijediti na kuhinjskom papiru.

Posluživanje:

Poslužiti posuto sitnim še?erom uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija: zuto

Dobar tek!


Pinca

pincaSastav

1,5 kg brašna,
6 jaje + 2 žutanjak,

2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil še?er
naribana limunova i naran?ina korica

Priprema

1. kvasac otopiti sa malo mlijeka uz dodatak še?era
2. brašno pomiješati sa kvascem, jajima i žumanjcima
3. dodati še?er, koricu limuna i naran?e i ostaviti tijesto da se diže
4. pe?i na 200C oko sat vremena

Posluživanje

Poslužiti za doru?ak uz toplo mlijeko ili ?aj.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija: zuto

Dobar tek!


 

Krafne

krafne

Sastav

1 kg brašna,
4 jaje + 1 žutanjak,

2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil še?er
marmelada ili ?okoladna krema

Priprema

1. pomiješati sve sastojke
2. ostaviti tijesto da se digne
3. oblikovati krafne rubom ?aše
4. pe?i u dubokom ulju (1 L)
5. puniti džemom ili ?okoladom

Posluživanje

Poslužiti posuto sitnim še?erom uz šalicu toplog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija:choco

Dobar tek!


Slanutak varivo

 

slanutak

Sastav

500gr slanutka,
100gr krumpira,

1 mrkva,1 celer
1 žl. ulja, lovor
pelati, papar,sol

Priprema

1. namo?iti slanutak ve?er prije, ocijediti i skuhati (može iz konzerve)
2. na maslinovom ulju prodinstati povr?e, dodati skuhani krumpir i vodu
3. dio povr?a izmiksati i umiješati nazad, dodati pelate, lovor i za?ine

Posluživanje

Po želji poslužiti uz dodatak mesa (kobasica, slanina, šunka...)

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija:zeleno

Dobar tek!


Pita krumpiruša

krumpirusa

Sastav

10 kora
500g krumpira,

2 gl. crv. luka,
1 žl. ulja,vegeta
sol,papar,crv.paprika

Priprema

1.Na zagrijano ulje dodati sjeckani luk, posoliti, te pržiti dok ne omekša.
2.Dodati nasjeckani krumpir, za?initi solju, paprom i paprikom, te pirjati 10-ak minuta.
3.Navlažene kore nadjenuti pripremljenim krumpirom, te zarolati krpom.
4.Role razrezati rubom tanjura i pe?i na 180°C, oko 20-ak minuta.
5.Prije kraja pe?enja zaliti s 1 dcl vru?e vode u koju je dodana žlica vegete.

Posluživanje

Poslužiti uz ?ašu hladnog mlijeka.

sat25: 45 min. složenost: kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25srce kategorija:zeleno

Dobar tek!


Kesten torta

kesten-torta

Sastojci:

za tijesto:
3 jaja,

3 žl. mlj. oraha,
3 žl. še?era,
3 žl. brašna,

za kremu:
5 žlica še?era,
5 žumanjaka,
4 žlice brašna,
1 L mlijeka,
200 g maslaca,
150 g kesten pirea

Priprema

Tijesto-zamijesiti jaja i še?er, dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo; pe?i 30 minuta na temperaturi od 180°C.

Krema-še?er i žumanjke pomiješati s brašnom; dodati u toplo mlijeko; kad prokuha maknuti s vatre i ohladiti; kada je krema hladna dodati maslac i kesten pire.

Tijesto premazati kremom od kestena, ukrasiti tu?enim slatkim vrhnjem i staviti hladiti u hladnjak.

Posluživanje

Poslužiti s naribanom ?okoladom uz ?ašu toplog mlijeka.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:choco

Dobar tek!


Pita od jabuka

pita-jabuka

Sastojci:

za tijesto"
2 jaja,

15 dg maslaca,
15 dg še?era,
30 dg brašna,
1 pecilni prašak,
1 vanil še?er,
malo soli,

za nadjev"
1kg kiselih jabuka,

15 dg še?era,
1 vanil še?er,
1 žl. narib. oraha,

Priprema

  1. Umutiti jaja sa vanil še?erom i še?erom
  2. Dodati maslac i prstohvat soli
  3. Dodati brašno sa pecilnim praškom
  4. Umijesiti srednje tvrdo tijesto
  5. Oblikovati u kuglu, zamotati folijom i staviti u hladnjak
  6. Izvaditi tijesto iz hladnjaka, podijeliti ga na dva dijela
  7. Tijesto tanko razvaljati
  8. Tepsiju obložiti razvaljanim tijestom
  9. Na tijesto staviti prethodno pripremljeni nadjev
  10. Drugi komad tijesta složiti po nadjevu
  11. Pe?i u prethodno zagrijanoj pe?nici na 180°C oko 40 minuta

Nadjev od jabuke:

  1. Naribati i ocijediti jabuke
  2. Dodati še?er, vanil še?er, cimet, orahe i koricu limuna
  3. Sve dobro sjediniti i ravnomjerno rasporediti po tijestu

Posluživanje
Poslužiti posuto sitnim še?erom uz ?ašu toplog mlijeka.

sat25: 60 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:zeleno

Dobar tek!


Choco muffin
muffinSastojci (za 12 komada):

"mokra smjesa"
1 jaje ,

125g mlijeka,
125g jogurta,
125g ulja,

"suha smjesa"
250g gl. brašna,

150g sm. še?era,
50g nasjeck. ?okolade,
50g nasjeck. lješnjaka,
1 pecilni prašak,
1 žl. sode bikarbone,
1 žl. kakaoa

Priprema
Napraviti svaku smjesu zasebno, pomiješati ih, napuniti papirnate košarice u kalupu do 3/4 visine i pe?i 20min na 200C.

Posluživanje
Poslužiti s toplim mlijekom.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:choco

Dobar tek!


Rižoto od bundeve

 

bundeva-rizotoSastojci:

500 g o?iš?ene bundeve ,
1 šalice riže,
1 l mlijeka,
1/2 glavice luka,
10 g maslaca,
sol, kadulja, mušk. oraš?i?

Priprema:

  1. Narezati "meso" bundeve na kocke i pomiješati s lukom i za?inima.
  2. Zakuhati mlijeko, usuti rižu i dodati kockice bundeve.
  3. Kuhati zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva ne upiju mlijeko.
  4. U rižoto dodati kockicu-dvije maslaca i pustiti da odstoji.
  5. Poslužiti toplo ili ohla?eno.

Posluživanje

Poslužiti uz naribani parmezan.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:  zeleno

Dobar tek!


Tortilla Mexicana

tortilla

Sastojci (za 4 osobe):

200 g pile?ih prsa ,
100 g crvenog graha,
100 g kukuruza še?erca,
100 g paradajz umaka,
100 g topljivog sira,
1 zelena paprika,
1 chilli papri?ica,
1 žl. Tabasco umaka

Sastojci za tortille:

200 g brašna,
2 žl. mlake vode,
1 žl. ulja,
1/2 žl. praška za pecivo

Priprema umaka

  1. Piletinu narezati na trakice, ispe?i i ostaviti sa strane.
  2. Povr?e narezati na kockice i ispe?i na maslinovom ulju.
  3. Pomiješati piletinu i povr?e u tavi i dodati paradajz umak.
  4. Za?initi sa soli, paprom, chilli papri?icom i Tabasco umakom.
  5. Smjesom puniti tortilje, dodati naribani sir i zamotati.

Priprema tortilla

  1. Zamijesiti brašno sa vodom, uljem, praškom za pecivom i soli.
  2. Podijeliti tijesto u kuglice i razvaljati.
  3. Pe?i u tavi bez ulja na laganoj vatri.

Posluživanje

Poslužiti uz hladno pivo (Corona).

sat25: 60 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: crveno zeleno

Dobar tek!


Piletina s koprivom

piletina-kopriva Sastojci (za 4 osobe):

600 g pile?ih prsa,
200 g kopriva, 2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica

 

Priprema

  1. Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.
  2. Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.
  3. Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.
  4. Žli?icom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.
  5. Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.
  6. Podlijte vrhnjem, dodajte za?ine i nastavite pirjati 5min.

Posluživanje

Pile?a prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu.

sat25: 45 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: crveno zeleno

Dobar tek!


Mediteranske lasagne

 

lasagne

Sastojci (za 4 osobe):

400 g mljevenog mesa,
1 mrkva, 1 celer,
pasirana raj?ica,
masline, kapare,origano

Bešamel umak:

3 žlice maslaca,
3 žlice brašna,
3 žlice parmezana,
3 dcl mlijeka,
za?ini (peršin)

1 paket lasagna

Priprema

Mesni nadjev:

  1. Na ulju popržiti mrkvicu i celer.
  2. Dodati mljeveno meso i podliti temeljcem.
  3. Umiješati pasiranu raj?icu, masline, kapare i za?ine.

Bešamel umak:

  1. Na maslacu kratko popržiti brašno.
  2. Zaliti hladnim mlijekom uz miješanje.
  3. U umak dodati naribani parmezan i sol.

Slaganje lasagna:

  1. Nauljiti posudu za pe?enje i premazati bešamelom.
  2. Poslagati listove lasagna na dno i staviti nadjev.
  3. Stavljati naizmjeni?no listove, nadjev i bešamel.
  4. Posljednji sloj prekriti bešamelom i naribati parmezan.
  5. Pe?i u zagrijanoj pe?nici na 200° C oko 30min.

Posluživanje

Poslužiti uz ?ašu toplog mlijeka.

sat25: 60 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: crveno
Dobar tek!


Bakalar s krumpirom

bakalar

Sastojci (za 4 osobe):

400 g bakalara,4 krumpira,
temeljac,b.vino,
maslinovo ulje,
bijeli luk,lovor,
za?ini (peršin)

Priprema

1. Bakalar ostaviti mo?iti u vodi preko no?i.

2. Staviti kuhati u lonac s hladnom vodom.

3. Skuhati krumpir, oguliti ga i narezati.

4. Kada bakalar omekša, o?istiti ga i usitniti.

5. Na ulju propržiti ?ešnjak, dodati bakalar, krumpir, podliti vinom i za?initi.

Posluživanje

Bakalar poslužite posut peršinom.

sat25: 40 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:   riba

Dobar tek!


Pure?a paella sa kozicama i kukuruzom

paella Sastojci (za 4 osobe):

200g pure?ih fileta, 300g kozica
200g riže, 150g graška, 100g kukuruza
200ml pasirane raj?ice,

temeljac, vino
maslinovo ulje,
luk,peršin,
za?ini (šafran)

Priprema

  1. Puretinu narežite na manje komade, a kozice o?istite. Luk i peršin sitno nasjeckajte.
  2. Na ugrijanom maslinovom ulju ispržite luk i dodajte puretinu. Izvadite je na tanjur i držite na toplome.
  3. Na preostalom ulju ispržite kozice i narezane oguljene raj?ice. Podlijte temeljcem i sve lagano prokuhajte.
  4. Umaku dodajte puretinu, grašak i kukuruz. Zalijte vinom, dodajte šafran, malo posolite i popaprite.
  5. Umiješajte kuhanu rižu i peršin te prokuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri.

Posluživanje

Paellu poslužite posutu naribanim parmezanom.

sat25: 40 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: crveno riba

Dobar tek!



Rižoto od liganja

risoto-lignjeSastojci:

1kg liganja,
1/2kg riže,
250ml pasirane raj?ice,

riblji temeljac,
maslinovo ulje,
vino,peršin,
za?ini

Priprema

1. na zagrijano maslinovo ulje staviti lignje

2. podliti temeljcem i pirjati 20min

3. dodati pasiranu raj?icu, sol, papar, peršin

3. skuhati rižu "al dente"

4. dodati rižu lignjama, podliti vinom

5. zajedno pirjati par minuta

 

Posluživanje

Poslužiti ukrašeno peršinom uz naribani parmezan.

 

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:  plavo

Dobar tek!


File morskog psa u bijelom vinu

Vivax-morski pas

Sastojci:

morski pas,
krumpir,
maslinovo ulje,
bijelo vino,
limun,peršin,
za?ini

 

 

Priprema:

file morskog psa posoliti i popržiti na maslinovom ulju, zatim zaliti s bijelim vinom, te pustiti da malo prokuha; istovremeno skuhati krumpir, te poslužiti zajedno ukrašeno limunom i peršinom

 

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:  plavo

 

Dobar tek!


Penne s piletinom i gljivama na gorgonzoli

Vivax-piletinaSastojci:

penne,
pile?i file,
šampinjoni,
biljno vrhnje,
gorgonzola,
za?ini


 

Priprema:

piletinu narezati na kockice, popržiti na maslinovom ulju, dodati sitno nasjeckane šampinjone, prodinstati, zaliti s vrhnjem za kuhanje; dodati naribanu gorgonzolu i za?ine; dodati kuhane penne, pustiti da prokuha, ukrasiti s peršinom i poslužiti

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: crveno

Dobar tek!


Rižoto plodovi mora

Vivax-rizoto

Sastojci:

riža,
plodovi mora,
raj?ica pelati,
bijelo vino,
riblji temeljac,
za?ini,
?ešnjak

 

Priprema:

plodove mora kratko prodinstati na ?ešnjaku i maslinovom ulju, zatim zaliti sa temeljcem, dodati raj?ica pelate, za?ine, bijelo vino te kuhanu rižu; kratko pustiti da prokuha, ukrasiti francuskim peršinom te poslužiti

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:  plavo

Dobar tek!


Piletina s arti?okama

piletina s articokama

Sastojci:


pile?i file,
srce arti?oke,
soja umak,
luk, za?ini
pile?i temeljac

 

Priprema:

pile?i file prerezati, potu?i, posoliti, ispe?i na vru?oj tavi; nakon toga dodati sitno nasjeckan luk, kratko ga proržiti, dodati sojin umak, zaliti temeljcem, te dodati srce arti?oke i za?ine po želji; kratko prokuhati, ukrasiti s mini raj?icom te poslužiti

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija: crveno

Dobar tek!


Pe?ena pastrva na žaru s blitvom

 

pastrvaSastojci:

pastrva,
blitva,
?ešnjak,
peršin,
maslinovo ulje

 

Priprema:

pastrvu o?istiti, posoliti i pokapati maslinovim uljem; položiti na žar, okrenuti i maknuti kada je pe?ena, servirati s blitvom za?injenom ?ešnjakom i ukrasiti peršinom

sat25: 20 min.    složenost: kuhar-kapakuhar-kapa kalori?nost: srce25srce25 kategorija:  plavo

Dobar tek!

facebook youtube

 

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridrĹľana.