Naslovnica
28.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Intima Testosteronska terapija
Testosteronska terapija PDF Ispis E-mail
Intima
Autor Cybermed.hr   
Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2011 08:37

testosteronModerni ritam života, sa previše stresa, a premalo sna često dovodi do smanjene mogućnosti oplodnje, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Upravo je testosteron spolni hormon koji od dječaka čini muškarca, a zatim i oca, no nerijetko se događa da je njegov manjak odgovoran i za neplodnost. Testosteron je najvažniji muški spolni hormon. Odgovoran je za razvoj dječaka u muškarca tijekom puberteta i nužan je tijekom cijeloga života za održavanje zdravlja i kakvoće života muškarca. Testosteron se proizvodi u testisima, odakle ulazi u krv. Iz krvi odlazi u ciljne organe.

Funkcije testosterona

testosteronPremda je testosteron spolni hormon i utječe na spolnost, to nije njegova jedina funkcija. Ima i mnoge druge funkcije, koje su važne za održavanje zdravlja i dobrobiti.

Glas – Testosteron je odgovoran za promjenu glasa i dubok glas u muškarca.

Koža i dlake – Testosteron je odgovoran za tipičan raspored dlaka u muškarca, raspoređenih po cijelom tijelu, kao i za njihovo održavanje, a napose i za rast brade, dakako.

Kosti – Testosteron je vrlo važan za izgradnju i održavanje zdravlja koštanih struktura.

Krv – Testosteron pomaže pri proizvodnji crvenih krvnih stanica, a slijedom toga i pri prijenosu kisika krvlju.

Mišići – Testosteron je važan za formiranje i održavanje snažnih mišića.

Um – Testosteron je važan za održavanje duševne ravnoteže i sprječavanje negativnog raspoloženja. Testosteron je odgovoran i za sposobnost pamćenja, orijentacije, koordinacije i koncentracije.

Spolnost – Testosteron regulira seksualni nagon i važan je za velik broj spolnih funkcija.

Tjelesna građa – Testosteron je odgovoran za tjelesnu građu muškarca.

 

Nedostatak testosterona
 
Deficijencija (nedostatak) testosterona se javlja kada testisi stvaraju premalo testosterona. Uzroci tome mogu biti različiti. Slabija funkcija testisa može biti nasljedna, ali i prouzročena otrovnim tvarima, tumorima i kururškim zahvatima ili se javlja s povećanjem dobi.

Opći simptomi deficijencije testosterona su slabiji spolni nagon (libido), erektilna disfunkcija, atrofija mišića, porast sadržaja tjelesne masti, osjećaj depresije i neraspoloženja, anemija i atrofija kosti (osteoporoza). Poremećena je i proizvodnja spermija. Počne li deficijencija testosterona prije puberteta, usporava se spolno sazrijevanje ili ga uopće ne bude, dijete naraste visoko i glas mu također ostaje visok. Svi se simptomi ne moraju uvijek javiti u isto vrijeme.

Razvije li se deficijencija testosterona nakon puberteta, a uzroci mogu biti nasljedni ili stečeni, mogu se javiti niže navedeni simptomi: poremećaji sna, kronični umor, razdražljivost, napetost, osjećaj slabosti, smanjeni libido i muževnost, kao i valovi vrućine i provale znojenja. Snaga mišića, snaga stiska, rast brade i opća sposobnost funkcioniranja oslabljeni su. Koža postaje suha i gruba.

Tjelesna se težina u takvih muškaraca često povećava, mišićna se masa smanjuje, a udio tjelesne masti povećava. Osobito se povećava količina masnog tkiva oko struka i bokova. Takvi se muškarci žale na depresiju i bezvoljnost, nesposobnost koncentracije i nesposobnost da bilo što upamte.

Testosteronska terapija

Kada se testosteron u tijelu prestane proizvoditi u dovoljnoj količini, ili se uopće ne proizvodi i jave se gore opisani simptomi, liječnici preporučuju liječenje testosteronom. Primjenom testosterona organizmu se daje primjerena količina hormona koji nedostaje. On ulazi u krvni optok baš kao i testosteron proizveden u testisima zdravog muškarca, i odlazi u ciljne organe gdje djeluje na jednak način kao i testosteron proizveden u testisima. Tijelo ne razlikuje testosteron proizveden u testisima od onoga unesenog izvana.

Ordinacija 

Muška neplodnost
 
Pitanje: Imam 40. god i dijagnozu primarnog hipogonadizam. Spermiogram pokazuje količinu sperme 0.5ccmph, spermiji 7,0, ostali pokretni spermiji 0. Da li je moguće liječenje ili pomoć za eventualno potomstvo?
 
Primarni hipogonadizam predstavlja smanjenu koncentraciju testosterona u serumu (ispod 12 nmol/L) koja se može javiti uslijed genskog poremećaja, ozljede testisa, ili kao posljedica bolesti prostate, bubrega, AIDS, a zajedno s smanjenom količinom sperme, tzv. oligospermijom (ispod 1,5ccmph) otežava mogućnost dobivanja potomstva.
Dijagnoza se postavlja na temelju fizičkog pregleda i laboratorijskih nalaza, a liječnik urolog određuje potrebnu terapiju, najčešće injekcije testosterona u kombinaciji s vit. E, C i antioksidansima, a u slučaju nemogućnost ostvarivanja potomstva, preporuća se umjetna oplodnja.

Cybermed.hr 

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.