Naslovnica
15.7.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Sretna trka 2018."

Hrvatska čitaonica sela Kuti i Maraton klub Velika Gorica vas pozivaju na "Sretnu trku" u subotu, 21.07.2018. sa startom u... Više...
Slika
10 simptoma srčanog udara

Ponekad simptomi srčanih problema mogu biti složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečem drugom, kao... Više...
Slika
WUC Handball 2018.

Riječki športski sveučilišni savez u suradnji s Hrvatskim akademskim sportskim savezom i Sveučilištem u Rijeci će od... Više...
Slika
"Medo Trail 2018."

MEDO TRAIL 2018 organizira se na Medvednici 14.07.2018. /subota/ kao 8. kolo Treking lige. Za sve koji poznaju Medvednicu (i... Više...
Slika
Kako prepoznati trudnoću?

U ranoj trudnoći postoje nesigurni, vjerojatni znakovi trudnoće, koji mogu biti simptom i nekih drugih stanja, stoga se ne... Više...
Slika
Cjepiva protiv ospisa, zaušnjaka i rubeole

Cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole daju se u trovalentnom cjepivu, znači tri cjepiva u jednoj injekciji, pa može biti... Više...
Slika
"Potrčite za Mladena"

U Zagrebu 2. srpnja (ponedjeljak) u 18.30 starta humanitarna utrka na savskom nasipu, kod Boćarskog doma za teško stradalog i... Više...
Slika
Zaštita od ljetnih vrućina

S dolaskom ljetnih vrućina povećava se rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja poput srčanog i moždanog udara osobito u... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Medicina 7 "zdravih" uputa
7 "zdravih" uputa PDF Ispis E-mail
Medicina
Utorak, 24 Ožujak 2009 21:19

prehranaDr. Michael Pollan, američki nutricionist, autor knjige "Manifest prehrane" komentira prehrambene navike svojih sunarodnjaka. “Francuski paradoks podrazumijeva dobro srčano zdravlje uprkos konzumaciji vina, masnoća i sireva. Američki paradoks podrazumijeva naciju pretjerano zabrinutu za prehranu koja se uprkos tome najlošije hrani.”

Rastući broj pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti uglavnom su posljedica nezdrave prehrane. Svježe voće i povrće, te neprerađena hrana najzdraviji su po naš organizam. Moderni gradovi trebali bi sačuvati svoje tržnice umjesto porasta broja fast-food restorana.

Upute

Dr.Pollan nudi nekoliko jednostavnih uputa za zdravu prehranu:

1.             Ne jedite ništa što vaša baka ne bi prepoznala kao hranu. Umjetno prerađena hrana obično ima nisku energetsku vrijednost.

2.             Ne jedite ništa što sadrži više od 5 sastojaka koje ne poznajete. Dodaci hrani u vidu umjetnih boja, konzervansa i drugi smanjuju nutritivnu vrijednost.

3.             Kupujte na rubovima supermarketa gdje stoji voće i povrće, a izbjegavajte srednji dio gdje stoji prerađene namirnice.

4.              Ne jedite hranu koja ne trune jer to znači da je obrađena konzervansima koji umjetno produžuju rok trajanja.

5.             Ne jedite do sitosti nego do ¾ punoće budući signal sitosti iz želuca do mozga stiže se zakašnjenjem od nekoliko minuta.

6.             Jedite u društvu ljudi koje volite, sa svojom obitelji, prijateljima ili kolegama na poslu umjesto pred TV ili PC.

7.             Ne kupujte hranu na benzinskim stanicama jer turbulencije u vožnji otežavaju probavu.

Mitovi

Dr.Pollan također navodi nekoliko uobičajenih mitova u vezi prehrane:

  • Smisao hrane je isključivo očuvanje i promicanje tjelesnog zdravlja. Hranom unapređujemo ili uništavamo naše zdravlje, smatraju fanatici zdrave prehrane, tvrdi Pollan i dodaje “zaboravljaju da hrana ima i ulogu zadovoljstva, druženja, a ne isključivo zdravlja."
  • Postoji dobra i loša hrana. Ukoliko konzumiramo redovito dobru hranu, bit ćemo zdravi i dostići visoku starost, međutim samo kombinacija svih namirnica omogućava optimalno zdravlje.
  • Zdrava prehrana je znanost. Potreban nam je savjet stručnjaka za odabir namirnica, međutim zaboravljamo da su naši “stari” intuitivno znali što jesti i kako očuvati dobro zdravlje.

 

 Dr. Pollan ističe da smo, pod utjecajem znanstvenih istraživanja, pretjerano usmjereni na nutritivne sastojke hrane, nego na nju samu. Dobrobit hrane postiže se uzajamnim djelovanjem svih sastojaka, kao i smirenom, opuštajućom atmosferom u kojoj objedujemo zajedno s voljenim osobama.


WebMD

facebook  youtube

 

 

 

 

 

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.