Naslovnica
24.4.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Europsko prvenstvo u ragbiju

Europsko prvenstvo u ragbiju U18 (za juniore do 18 godina starosti) je natjecanje krovne Europske ragbijaške organizacije Rugby... Više...
Slika
Festival znanosti 2018.

Festival znanosti održat će se od 16. do 21.04. a tema ovogodišnjeg događanje je "Otkrića". Cilj manifestacije je... Više...
Slika
Utrka "Minus Zwei cener"

Sportska utrka grada Zagreba "Maksimirski Minus Zwei cener" spremna je za svoje četvrto izdanje. Utrka će se održati u subotu,... Više...
Slika
Noć knjige 2018.

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23.04.... Više...
Slika
"Menopauza-simptomi i ublažavanje"

Pozivamo vas na predavanje "Menopauza-simptomi i ublažavanje" koje će se održati 23.04. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveščak... Više...
Slika
Udomljavanje je fora

Akciju „Udomljavanje je fora“ u organizaciji Grada Zagreba provodi se u skloništu za životinje Dumovec i Ustanove... Više...
Slika
"Razgovori s Bogom" - N.D. Walsch

Neale Donald Walsch je u bezizlaznom razdoblju svog života napisao bijesno pismo Bogu postavljajući pitanja o tome zašto... Više...
Slika
Emocionalna inteligencija na poslu

Psiholog mr.sc. Darko Sambol upoznat će Vas kako koristiti emocionalnu inteligenciju na poslu. Emocije su neizbježan dio... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Medicina 7 "zdravih" uputa
7 "zdravih" uputa PDF Ispis E-mail
Medicina
Utorak, 24 Ožujak 2009 21:19

prehranaDr. Michael Pollan, američki nutricionist, autor knjige "Manifest prehrane" komentira prehrambene navike svojih sunarodnjaka. “Francuski paradoks podrazumijeva dobro srčano zdravlje uprkos konzumaciji vina, masnoća i sireva. Američki paradoks podrazumijeva naciju pretjerano zabrinutu za prehranu koja se uprkos tome najlošije hrani.”

Rastući broj pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti uglavnom su posljedica nezdrave prehrane. Svježe voće i povrće, te neprerađena hrana najzdraviji su po naš organizam. Moderni gradovi trebali bi sačuvati svoje tržnice umjesto porasta broja fast-food restorana.

Upute

Dr.Pollan nudi nekoliko jednostavnih uputa za zdravu prehranu:

1.             Ne jedite ništa što vaša baka ne bi prepoznala kao hranu. Umjetno prerađena hrana obično ima nisku energetsku vrijednost.

2.             Ne jedite ništa što sadrži više od 5 sastojaka koje ne poznajete. Dodaci hrani u vidu umjetnih boja, konzervansa i drugi smanjuju nutritivnu vrijednost.

3.             Kupujte na rubovima supermarketa gdje stoji voće i povrće, a izbjegavajte srednji dio gdje stoji prerađene namirnice.

4.              Ne jedite hranu koja ne trune jer to znači da je obrađena konzervansima koji umjetno produžuju rok trajanja.

5.             Ne jedite do sitosti nego do ¾ punoće budući signal sitosti iz želuca do mozga stiže se zakašnjenjem od nekoliko minuta.

6.             Jedite u društvu ljudi koje volite, sa svojom obitelji, prijateljima ili kolegama na poslu umjesto pred TV ili PC.

7.             Ne kupujte hranu na benzinskim stanicama jer turbulencije u vožnji otežavaju probavu.

Mitovi

Dr.Pollan također navodi nekoliko uobičajenih mitova u vezi prehrane:

  • Smisao hrane je isključivo očuvanje i promicanje tjelesnog zdravlja. Hranom unapređujemo ili uništavamo naše zdravlje, smatraju fanatici zdrave prehrane, tvrdi Pollan i dodaje “zaboravljaju da hrana ima i ulogu zadovoljstva, druženja, a ne isključivo zdravlja."
  • Postoji dobra i loša hrana. Ukoliko konzumiramo redovito dobru hranu, bit ćemo zdravi i dostići visoku starost, međutim samo kombinacija svih namirnica omogućava optimalno zdravlje.
  • Zdrava prehrana je znanost. Potreban nam je savjet stručnjaka za odabir namirnica, međutim zaboravljamo da su naši “stari” intuitivno znali što jesti i kako očuvati dobro zdravlje.

 

 Dr. Pollan ističe da smo, pod utjecajem znanstvenih istraživanja, pretjerano usmjereni na nutritivne sastojke hrane, nego na nju samu. Dobrobit hrane postiže se uzajamnim djelovanjem svih sastojaka, kao i smirenom, opuštajućom atmosferom u kojoj objedujemo zajedno s voljenim osobama.


WebMD

facebook  youtube

 

 

 

 

 

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.