Naslovnica
19.1.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Bolne menstracije

Bolna menstruacija ili dismenoreja označava bolnost koja se javlja kod menstruacije. Bol se može pojaviti istovremeno s... Više...
Slika
Fitoestrogeni-smanjenje rizika od raka

Fitoestrogeni su ženski spolni hormoni, spojevi biljnoga podrijetla koji pokazuju estrogensko djelovanje u organizmu... Više...
Slika
"Jakna za drugoga"

"Portal Dobrote" i "Ljudi za ljude" u suradnji sa knjižarom "Booksa" i ove zime u Zagrebu pokreću akciju "Jakna za drugoga". U... Više...
Slika
Zagreb Love Run 2019.

Utrka ZagrebLoveRun 2019. održat će se 10.02. u 10h na Jarunu. Utrke dužine 1km za djecu i 5 km za odrasle oduvijek je... Više...
Slika
Inventura zdravlja

U vrtlogu života mnogi maju najmanje vremena za sebe, zaboravljajući kako je briga o zdravlju – kako fizičkom, tako i... Više...
Slika
Prevencija raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva u Zagrebu s 450 novih slučajeva raka debelog crijeva godišnje (stopa 56,7/100.000) prema zadnjim... Više...
Slika
Test za tumor

U novoj studiji australski istraživači tvrde kako su razvili desetominutni DNK test koji je sposoban otkriti stanice raka u... Više...
Slika
Varaždinski maraton 2018.

Varaždin je jedan od nekolicine gradova u cijelom svijetu koji u Novu godinu ulazi – trčeći. Prva je novogodišnja utrka... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Zdrav doručak
Zdrav doručak PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Mirela Vidović   
Subota, 26 Lipanj 2010 15:55

zobene-pahuljiceDoručak osigurava energiju potrebnu za početak dana, poboljšava pamćenje, razumijevanje i pridonosi boljem raspoloženju. Tijekom dana važno je ne preskakati glavne obroke i započeti dan s doručkom. Tijekom noći naše rezerve u obliku glikogena  razgrađuju se kako bi se osigurala glukoza potrebna našem organizmu.

Zato i jest važan doručak koji omogućava popunjenje tijekom noći ispražnjenih rezervi glikogena i osigurava energiju za jutarnje aktivnosti.

Što izabrati za doručak!?

To je najjednostavniji dio posla i odluke. Naime svi stručnjaci se slažu da doručak izaberemo prema svojim sklonostima i da ga ne mijenjamo, tj. odlučimo što nam je temelj, a ostalo su samo nadopune. Naravno, vodeći računa o sastavu namirnica i njihovoj kalorijskoj vrijednosti.

Zobene pahuljice  - najbolji doručak

Vjerojatno već znate koliko dobra čini jedna zdjela zobene kaše - zagrije vas, zasiti i napuni energijom kao malo koja druga vrsta doručka. Istraživanja su pokazala da ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i srčanog udara. I to nije sve! Kad dodate ostale sastojke po vašem izboru, dobijete superdoručak.

Sva istraživanja pokazala su da su zobene pahuljice (i ostale žitne pahuljice, a najbolje u kombinaciji toga) najbolji izbor kao temelj zdravog doručka jer zob  (i ostale žitarice) su izvor kompleksnih ugljikohidrata kao dobrog i dugotrajnog izvora energije i dugotrajnijeg osjećaja sitosti, te izvor vitamina B skupina i folne kiseline koji djeluju izrazito antistresno tj. hrane živčani sustav.

Teorija: Obrok s dodatkom zobi dulje se zadržava u želucu i izaziva sporije lučenje inzulina nego, primjerice, kriška bijelog kruha ili slatke žitarice za doručak

Zaključak: "Zobene pahuljice idealan su izbor za doručak", savjetuje dr. Anne Nugent iz Britanske nutricionističke zaklade. "Zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju razinu kolesterola u krvi i daju osjećaj sitosti."  Npr. ekstrakt zobi je prirodno sredstvo za opuštanje i tada je najbolje uzimati 10 do 20 kapi ekstrakta 3 puta na dan.

Kako pripremati zobene pahuljice, stvar je ukusa i vlastitih kombinacija i eksperimenata. No, iz iskustva, najbolje su u kombinaciji sa mlijekom i mliječnim proizvodima ili sojinim mlijekom (izvor bjelančevina, magnezija i kalcija), sokovima, sušenim voćem, orašastim plodovima, bučinim košticama, sjemenkama (lanenim i sezamovim), svježim voćem i povrćem (jabuke, kruške, mrkve).

Sve te kombinacije su izuzetno zdrave i osiguravaju nam dostatnu energiju duže vrijeme, tako da ručak možem dočekati bez onog jakog osjećaja gladi.

Prijedlog: sve namirnice možete nabaviti početkom mjeseca, pripremiti u posudice i držati u uredu.

Važno: potrebno je kontrolirali količine po obroku tj. dovoljne su dvije velike žlice pahuljica  (npr. 30-60 g) i količina od cca 1/3 žlice orašastih plodova, jer sve te namirnice isto tako imaju svoju kalorijsku vrijednost, a doručak mora sadržavati cca do 300 kcal.

Zaključak

Važno je naglasiti da doručak prakticiramo uvijek u isto vrijeme i to između 9 i 10 sati u jutro iz razloga što je tada odvijanje metaboličkih procesa u želucu najveće tj. tada organizam iz hrane uzima sve potrebne nutrijente, a rad tzv. "Jin" organa ("šupljih" - želudac, crijeva, mjehur) je u maksimumu i tada dobivamo vitalnu energiju za cijeli dan.

Predavanje s 2. Nacionalnog susreta strukovnih udruga, Šibenik, 17.-20.6.2010.

Dokument u cjelosti-pdf.oblik

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mirela Vidović
web urednica Portala Udruge za prevenciju prekomjerne težine
www.uppt.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.