Naslovnica
25.3.2019.

PROMO-R1

SERVIER

 

 

 

 

servier

PROMO-R2

SERVIER

 

 

 

 

servier

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Bicikliraj za epilepsiju"

Pozivamo vas na obilježavanje "Ljubičastog dana" – dana pružanja podrške i solidarnosti osobama s epilepsijom... Više...
Slika
Dan narcisa 2019.

Javnozdravstvena akcija "Dan narcisa" u svrhu ranog otkrivanja raka dojke održat će se u subotu, 23. ožujka na Trgu bana... Više...
Slika
Natura obscura - knjige na planine!

"Knjige na planine" je projekt osmišljen u sklopu Planinarskog društva Izletnik u suradnji s Knjižnicom Marije Jurić... Više...
Slika
"Petak za budućnost"

Školski štrajk za klimu, također poznat u raznim regijama kao "Petak za budućnost" ili "Mladi za klimu" odn. za klimatske... Više...
Slika
Tjedan mozga 2019.

Neuroznanstvena istraživanja o učenju i pamćenju bit će tema 18. Tjedna mozga u Hrvatskoj, od 11. do 17. ožujka, na kojemu... Više...
Slika
4. ZG polumaraton - Zagreb 21

Zagrebački polumaraton cestovna je atletska utrka ukupne duljine 21,098m koju organiziraju AK Maksimir i Trčanje d.o.o. (Run i... Više...
Slika
"Putem Camino de Santiaga"

U Knjižnici Ivana Gorana Kovačića, Vukovarska 35 održat će se 13. ožujka 2019. u 18h putopisno predavanje pod nazivom "Do... Više...
Slika
Stablo ili knjižnica?

Little Free Library je neprofitna organizacija posvećena održavanju duha čitanja knjiga na životu. Do danas su pomogli u... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Zdrav doručak
Zdrav doručak PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Mirela Vidović   
Subota, 26 Lipanj 2010 15:55

zobene-pahuljiceDoručak osigurava energiju potrebnu za početak dana, poboljšava pamćenje, razumijevanje i pridonosi boljem raspoloženju. Tijekom dana važno je ne preskakati glavne obroke i započeti dan s doručkom. Tijekom noći naše rezerve u obliku glikogena  razgrađuju se kako bi se osigurala glukoza potrebna našem organizmu.

Zato i jest važan doručak koji omogućava popunjenje tijekom noći ispražnjenih rezervi glikogena i osigurava energiju za jutarnje aktivnosti.

Što izabrati za doručak!?

To je najjednostavniji dio posla i odluke. Naime svi stručnjaci se slažu da doručak izaberemo prema svojim sklonostima i da ga ne mijenjamo, tj. odlučimo što nam je temelj, a ostalo su samo nadopune. Naravno, vodeći računa o sastavu namirnica i njihovoj kalorijskoj vrijednosti.

Zobene pahuljice  - najbolji doručak

Vjerojatno već znate koliko dobra čini jedna zdjela zobene kaše - zagrije vas, zasiti i napuni energijom kao malo koja druga vrsta doručka. Istraživanja su pokazala da ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i srčanog udara. I to nije sve! Kad dodate ostale sastojke po vašem izboru, dobijete superdoručak.

Sva istraživanja pokazala su da su zobene pahuljice (i ostale žitne pahuljice, a najbolje u kombinaciji toga) najbolji izbor kao temelj zdravog doručka jer zob  (i ostale žitarice) su izvor kompleksnih ugljikohidrata kao dobrog i dugotrajnog izvora energije i dugotrajnijeg osjećaja sitosti, te izvor vitamina B skupina i folne kiseline koji djeluju izrazito antistresno tj. hrane živčani sustav.

Teorija: Obrok s dodatkom zobi dulje se zadržava u želucu i izaziva sporije lučenje inzulina nego, primjerice, kriška bijelog kruha ili slatke žitarice za doručak

Zaključak: "Zobene pahuljice idealan su izbor za doručak", savjetuje dr. Anne Nugent iz Britanske nutricionističke zaklade. "Zob sadrži topiva vlakna koja snižavaju razinu kolesterola u krvi i daju osjećaj sitosti."  Npr. ekstrakt zobi je prirodno sredstvo za opuštanje i tada je najbolje uzimati 10 do 20 kapi ekstrakta 3 puta na dan.

Kako pripremati zobene pahuljice, stvar je ukusa i vlastitih kombinacija i eksperimenata. No, iz iskustva, najbolje su u kombinaciji sa mlijekom i mliječnim proizvodima ili sojinim mlijekom (izvor bjelančevina, magnezija i kalcija), sokovima, sušenim voćem, orašastim plodovima, bučinim košticama, sjemenkama (lanenim i sezamovim), svježim voćem i povrćem (jabuke, kruške, mrkve).

Sve te kombinacije su izuzetno zdrave i osiguravaju nam dostatnu energiju duže vrijeme, tako da ručak možem dočekati bez onog jakog osjećaja gladi.

Prijedlog: sve namirnice možete nabaviti početkom mjeseca, pripremiti u posudice i držati u uredu.

Važno: potrebno je kontrolirali količine po obroku tj. dovoljne su dvije velike žlice pahuljica  (npr. 30-60 g) i količina od cca 1/3 žlice orašastih plodova, jer sve te namirnice isto tako imaju svoju kalorijsku vrijednost, a doručak mora sadržavati cca do 300 kcal.

Zaključak

Važno je naglasiti da doručak prakticiramo uvijek u isto vrijeme i to između 9 i 10 sati u jutro iz razloga što je tada odvijanje metaboličkih procesa u želucu najveće tj. tada organizam iz hrane uzima sve potrebne nutrijente, a rad tzv. "Jin" organa ("šupljih" - želudac, crijeva, mjehur) je u maksimumu i tada dobivamo vitalnu energiju za cijeli dan.

Predavanje s 2. Nacionalnog susreta strukovnih udruga, Šibenik, 17.-20.6.2010.

Dokument u cjelosti-pdf.oblik

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mirela Vidović
web urednica Portala Udruge za prevenciju prekomjerne težine
www.uppt.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.