Naslovnica
24.1.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Hashimotov tireoiditis

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje"

Pozivamo vas na predavanja "Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje" koje će se održati 29.01. /pon/ u 19h u MZ Medveščak... Više...
Slika
Svjetski dan AIDS-a 2017.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, u studenom su započele javnozdravstvene kampanje  "Nauči,... Više...
Slika
Noć kazališta 2017.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2017. godine svoje deveto ostvarenje... Više...
Slika
Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije... Više...
Slika
Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"

Pozivamo vas na predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi" u organizaciji Udruge Medikus koji će se održati 30.10.... Više...
Slika
Znakovi upale mjehura i bubrega

Ako ste ikada osjetili tupu bol u gornjem dijelu leđa, zasigurno ste se zapitali imate li problema s bubrezima. Simptomi... Više...
Slika
Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu za ljude odnosno med, zovu ih i anđelima poljoprivrede, mogu razlikovati stotine... Više...
Slika
Akcija "I ja hoću igru"

Pozivamo vas u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 8 sati u dječji park iza Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb). U tom trenutku... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Kravlje vs sojino mlijeko
Kravlje vs sojino mlijeko PDF Ispis E-mail
            

 

Share
Gastro
Četvrtak, 18 Veljača 2010 20:11

soja-mlijekoU posljednje vrijeme velik je porast upotrebe mlijeka i mliječnih proizvoda jer mlijeko spada u skupinu lako dostupnih namirnica koja se brzo pripremaju, pa možemo reći da je ono tzv. "brza hrana". Također, prehramena industrija pronalazi nove načine obrade i obogaćivanja mlijeka, te je na tržištu prisutan sve veći broj funkcionalnih mliječnih proizvoda koji su, do unazad nekoliko godina, bili potpuno nepoznati.

Međutim, za probavljanje laktoze (mliječnog šećera) potreban je enzim laktaza, a većina ljudi, osobito Afroamerikanaci (90%) i Azijati (70%), sa godinama gube mogućnost stvaranja tog enzima i ne mogu probaviti mlijeko. Osim toga, mnogo djece pokazuje alergijske reakcije na mlijeko, a nova istraživanja pokazuju da mliječne masnoće povećavaju rizik od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i povećan rizik za maligna oboljenja.

Štetne strane mliječnih masnoća

  • intolerancija, nepodnošenje, laktoze (mliječnog šećera) radi nedostatka enzima laktaze (nadutost i pojačani "plinovi", bolovi i grčevi u trbuhu, proljevi, mučnina...)
  • povećana sklonost kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima (ateroskleroza, srčani udar, moždani udar...)
  • povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta malignih oboljenja (rak prostate, rektuma, dojke, leukemija...)
  • alergijske reakcije ne samo na mliječne bjelančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mlijeka
  • rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mlijeka

Zamjenska mlijeka

Srećom, postoje zdrave zamjene u obliku mlijeka pripravljenih od žitarica i/ili soje. Zamjenska mlijeka mogu se koristiti sama, u kombinaciji s voćem i maslacima od orašastih plodova kao vrlo ukusni i osvježavajući napitci. Isto tako mogu se koristiti u pripremi različitih jela – od juha i priloga do deserta. U trgovinama zdrave hrane i u nas su se nedavno pojavila i vrhnja od soje, zobi i riže koja su niskokalorična, zdrava zamjena za ona kravlja i sjajan su dodatak jelima od povrća i kremastim desertima.

Sojino mlijeko

Sojino je mlijeko odličan oblik konzumiranja mahunarke soje. Lako je probavljivo, obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama. Može se koristiti na bezbroj zanimljivih načina – za pravljenje tofua (sira od soje), kao napitak i/ili dodatak raznovrsnim jelima. Ove su namirnice odlične za čitavu populaciju, za djecu i starije, osobe na redukcijskim dijetama te osobama kojima je iz zdravstvenih ili etičkih razloga potrebna alternativa kravljem mlijeku.

Zobeno mlijeko

Redovito korištenje zobenog mlijeka u prehrani smanjuje razinu masnoće i kolesterola u krvi, što osim sjajnog okusa, može biti dodatan argument za korištenje. Zobeno je mlijeko gušće od rižinog i sojinog, može ga se naći znači bez ikakvih dodataka i sjajno se kombinira u slatkim ili slanim jelima: spomenimo samo kavu od žitarica, palačinke ili guste juhe od povrća.

Rižino mlijeko

Riža je namirnica koja dokazano najrjeđe izaziva alergije, a tisućama je godina bila glavna hrana mnogim narodima. Rižino mlijeko bogat je izvor lako probavljivih složenih ugljikohidrata. Izvrstan je odabir kao napitak, može se koristiti za doručak u kombinaciji sa različitim žitnim pahuljicama. Njegova je prednost što ga mogu koristiti i ljudi koji su osjetljivi na soju.

Pored spomenutih mlijeka od žitarica, postoje također visoko vrijedna kokosovo, kikiriki, bademovo mlijeko i druga. Namirnice koje se koriste za pripravu zamjenskih mlijeka trebaju biti isključivo iz organskog, biološkog uzgoja. Zbog takvog načina uzgoja njihova je hranjivost i vitalna energija veća što ćemo osjetiti na vlastitome zdravlju.

sojino-mlijekoNačin pripreme mlijeka

Sojino: 1 šalicu soje namakati sa 2 šalice tople vode. Izmiksati i kuhati u 3l vode uz dodatak 1 žličice šećera, prstohvata soli i sode bikarbone, dok 3 puta na provrije, potom procijediti. Držati u hladnjaku do 3 dana. Na tržištu postoje i posebni aparati za pripremu sojinog mlijeka. Brašnasta smjesa dobivena nakon cijeđenja - okara, koristi se kao zamjena za meso u glavnim jelima odn. za orahe u kolačima.

Zobeno: 1 šalicu zobenih pahuljica namakati sa 2 šalice tople vode. Izmiksati uz dodatak 1 žličice smeđeg šećera, slada ili javorovog sirupa, prstohvata soli i malo vode. Procijediti i po želji ugrijati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Poslužiti uz dodatak voća. Držati u hladnjaku do 3 dana.

Rižino: 1 šalicu rižinog brašna prokuhati u 6 šalica vode uz dodatak vanilije, cimeta, suncokretovog ulje i soli. Izmiksati, procijediti i poslužiti uz dodatak sezonskog voća. Držati u hladnjaku do 3 dana.

Usporedba prehrambenih vrijednosti

MLIJEKO(2.5l) sojino kravlje 3% kravlje 1%
kalorije  100    149    83
bjelančevine  4.0     7.7    8.3
masnoće  2.0     8.0    0.2
ugljikohidrati 16.0    11.7   12.2
laktoza  0.0    11.0   12.5

 
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.