Naslovnica
06.7.2022.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Post COVID simdrom"-13.12.

Pozivamo vas na predavanje "Post COVID - sindrom" koje ?e se odrati 13.12. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak / Mala scena/ u... Više...
Predavanje "Plu?na embolija"

Pozivamo vas na predavanje "Plu?na embolija" koje ?e se odrati 15.11. (pon) u 19h u dvorani MZ Medve?ak /Kazalite Mala scena/... Više...
Slika
Previsoka o?ekivanja od djeteta

Svaki roditelj, sasvim prirodno, eli najbolje svom djetetu. Poeljno je poticati ga da iskoristi sve talente koje ima, da nau?i... Više...
Slika
Utrka "Plavi leptir"

Hrvatska udruga za bolesti titnja?e u suradnji sa AK "Maksimir"organizira javnozdravstvenu akciju "Zagreb tr?i-#PlaviLeptir... Više...
Slika
Corona viroza - ku?na ljekarna

Tijekom Corona pandemije i rastu?eg broja oboljelih, uputno je u ku?noj ljekarni imati nekoliko osnovnih lijekova koja ublaavaju... Više...
Slika
Cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatska je dosad naru?ila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvo?a?a za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za... Više...
Slika
Lijek za Maria

Mario Pukari? je odrastao kao zdrav i vedar dje?ak. Prvi susret s dijagnozom multiple skleroze dogodio se u njegovoj 17. godini,... Više...
Slika
Cjepivo za coronu

U studenom 2020., Pfizer Inc i BioNTech, Moderna, i Sveu?ilite u Oxfordu (u suradnji s AstraZenecom), najavili su pozitivne... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Komora?-za?in i lijek
Komora?-za?in i lijek PDF Ispis E-mail
Gastro
Utorak, 03 Studeni 2009 18:52

komoracKomora? (mora?, janez, slatki ani) su marljivo uzgajali stari Grci i Rimljani, jer su ljekovita svojstva i aroma mesnatih debelih gomolja (izgleda kao ve?a glavica crvenog luka) bili legendarni, a osobito su ga voljele rimske dame, koje su ga grickale radi njegovog diureti?kog svojstva i otapanja masnog tkiva oko struka. Ratnici su pak komora? dodavali u jelo kako bi sa?uvali dobro zdravlje i snagu.

U anti?ka vremena i azijskom prostoru komora? je bio cijenjen zbog svog okusa sli?nog anisu (kao bronhi bomboni) te svestranih ljekovitih svojstava. Eteri?na ulja atenol i fenhem otklanjaju crijevnu napetost, te pomau kod prehlade i kalja. U brojnim kuharicama komora? jo uvijek ima sporednu ulogu, samo kao eventualno za?inska biljka, radi njegovog neobi?nog okusa. Me?utim danas se sve vie priprema kao samostalan obrok, a najbolja kombinacija je s krumpirom, to je u Njema?koj prava poslastica.

Aroma komora?a prili?no varira od vrste do vrste. Npr. divlji komora? ima gorkasti okus, a pitomi ili slatki komora? ima okus jako sli?an anisu, i taj naj?e?e upotrebljavamo u kulinarstvu.

Danas se slatki komora? najvie uzgaja u Sredozemlju, posebice u Gr?koj, Turskoj i Italiji te junoj Francuskoj, a gorki najvie u Srednjoj Europi i Rusiji. Interesantno je napomenuti da se u sjevernoafri?kim zemljama uzgaja kao poljska biljka.

Djelotvorne tvari

Bogatstvo balastnih tvari ?ini komora? idealnim ljekovitim sredstvom za sve one koji pate od progavnih tegoba, poput nadimanja, osje?aja napetosti, te opstipacije. Tako?er za ove probleme izvrstan su lijek i osvjeavaju?e pi?e ?aj od sjemenki komora?a, to je tako?er idealno za djecu jer djeluje umiruju?e.

Osim toga, vlaknaste tvari veu na sebe otrovne i masne tvari u crijevima i na taj na?in odstranjuju otvore iz tijela i smanjuju razinu kolesterina i masno?e u krvi. Zeleni izdanci komora?a mogu biti izvrsne svjee grickalice koje se due vremena mogu grickati te na kraju ostaju samo suhe vlaknaste tvari (sli?no kao i kod e?erne trske).

Komora? je bogat kalijem (vano za odravanje razine vode u tijelu i funkcioniranje stanica), vitaminom C (za odravanje imuniteta, mentalnu svjeinu), te sadri 12 vanih elemenata u tragovima i 14 aminokiselina u idealnom omjeru. Zbog visokog sadraja betakarotena koristi se preventivno kao djelotvorno sredstvo protiv raka.

Od komora?a se dobiva eteri?no ulje (prastaro i dokazano ku?no sredstvo protiv probavnih tegoba, kalja, te za olakavanje disanja kod prehlada). Korijen komora?a ubraja se, pored korijena celera, paroga i perina, me?u 4 najljekovitija korijena za probavne tegobe.

Komora? je idealan za osobe s prekomjernom teinom jer vee na sebe masti u crijevima, tako se puno manje molekula triglicerida (molekule masti) moe ugnijezditi u masnim naslagama na trbuhu, bokovima, stranjici i bedrima. Iz tog su razloga Rimljanke jele komora?. Osim toga, komora? odstranjuje mast na trbuhu kod koje se radi o prili?no velikim nakupinama vode oko pupka (celulit).

Ljekovitost

  • pomae kod smanjenja i odravanja tjelesne teine;
  • otklanja opstipaciju i regulira probavu;
  • pomae kod crijevnih poreme?aja tj. ima karminativno djelovanje;
  • smanjuje razinu kolesterola i masti u krvi tj. stimulira rad jetre i gutera?e (sjemenke sadre ulja i to slatki anetol i gorki fenheron);
  • odvaja vodu iz tijela i odstranjuje otrove iz organizma;
  • poja?ava rad stanica i ja?a imunitet;
  • brine o zdravom nervnom sustavu i dobrom raspoloenju (radi eteri?nih ulja);
  • djeluje lagano smiruju?e i oputaju?e jer sadri antispazmati?ko ulje koje ublaava kolike, te je kao ?aj izvrstan za malu djecu;

Kupovina

Komora? se kod nas uglavnom uvozi, te se vrlo rijetko moe na?i na tritu. Jedan od razloga je i njegova cijena koja se kre?e od 20-25 kn za kilogram. No, jedan gomolj od cca 30 dkg je dovoljan za par obroka. Komora? je najpreporu?ljivije zimsko povr?e (radi visokog udjela C vitamina), te se preporu?uje jesti 2x tjedno.

Priprema

Komara? se u kulinarstvu najvie upotrebljava prvenstveno kao za?in (sjemenke, listovi), kao prilog, zatim u salatama, juhama, manetrama, a manje kao samostalno jelo. Tako?er osuena zrnca sjemenki komora?a melju se i mijeaju sa branom za izradu raznih slastica i peciva.

Komora? je izvrstan sirov, jer osloba?a velik dio svojih djelotvornih tvari, te se moe samo narezati kao luk i jesti kao prigodna grickalica npr. uz televizor. Me?utim, dobar je i ako ga za?inite s malo maslinovog ili suncokretovog ulja (sadri vitamin E) i takva salata postat ?e pravi ljekoviti koktel.

Bez obzira to komora? ima jak i dominantan okus i miris (npr. kao anis) izvrsno se uklapa me?u sve ostalo povr?e (osobito salate od svjee mrkve, naran?i i jabuka, uz dodatak komora?a i suenog vo?a), izvrsno se slae sa za?inima kao to su limunov sok, papar, korijandar, maslinovo ulje, mu?katni ora?i? te ocat. Kreativnije kuhare, koji se ne boje isprobavati nove kombinacije, moe inspirirati za stvaranje novih,a opet ukusnih jela.

Salata s komora?em

Sastav

  • 2 jabuke
  • 1 mrkva
  • komora? (1/2 korijena)
  • 2 mandarine ili naran?e
  • 1/2 limuna
  • brusnice (suene) - 1 lica
  • smokve (suhe) - cca par komada
  • marelice (suhe) - cca par komada
  • cimet - na vrh noa
  • meda 1 li?ica

Dodaci

oraasti plodovi (orasi, bademi) - par komada
suhe ljive - par komada

Priprema

komoracJabuke, mrkve, mandarine (ili naran?e) dobro oprati ?etkicom. Osuiti papirnatim ru?nikom. Sve nasjeckati na ve?e kockice koje malo po malo stavljamo u multipraktik i sitno nasjeckamo. Komora? oprati i tako?er nasje?i na ve?e komade i to zajedno sa peteljkom. Kada sve nasjeckamo politi iscije?enim sokom od limuna i dobro promijeati. Uzeti par smokava i marelica (cca 5 smokava i 5 marelica) i njih posebno nasjeckati sitno. Sve zajedno, sa dodatkom cca lice brusnica umijeati u smjesu, te posipati sa cimetom. Na kraju umijeati 1 li?icu meda. Dobar tek!

Izvor:"Ljekovitost vo?a i povr?a" - "Hrana koja lije?i" (K. Oberbeil, C. Lentz), Veble Commerce, 2004.g.

UPPT.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2022 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.