Naslovnica
28.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Vege Atkinsova dijeta
Vege Atkinsova dijeta PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 29 Lipanj 2009 21:31

vege-atkinsDr Robert Atkins (1930-2003) američki kardiolog objavio je 1972. knjigu "Atkinsov nutricionistički pristup" sa saznanjima do kojih je došao normalizirajući vlastitu prekomjernu tjelesnu težinu. Knjiga je postala poznata kao Atkinsova dijeta na bazi niskog udijela ugljikohodrata (low carb) i donijela koncept glikemijskog indeksa, a popularno je zovu "mesna dijeta" jer dozvoljava velik unos bjelančevina.

Atkinsova dijeta podrazumijeva ograničavanje ugljikohidrata kako bi se organizam potakao na korištenje masnoća umjesto glukoze za dobivanje energije. Ovaj proces (zvan ketosis) počinje kad su niske razine inzulina, obično kad je najniža razina glukoze u krvi (uglavnom prije konzumacije). Ketoza potiče razgradnju masti (lipolizu) u kojoj se lipidi (masnoće) iz stanica prenose u krv. Kada su ugljikohidrati eliminirani iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, čime se manje jede pa nastupa gubitak tjelesne mase.

Program prehrane

Program prehrane sastoji se od sljedećih stupnjeva:

  • početni (induktivni)-traje 14 dana, a usmjeren je prema zaokretu metabolizma; unos ugljikohidrata je limitiran na max 20 g dnevno, nije dozvoljeno voće, kruh, žitarice, povrće bogato škrobom (banane), mliječni proizvodi (izuzev sira, vrhnja i maslaca)
  • drugi (priprema za fazu održavanja,engl. ongoing weight loss(OWL)-podrazumijeva gubitak tjelesne mase potrošnjom masnih zaliha s tim da je dopušten dnevni unos 15-40 grama ugljikohidrata dnevno;
  • treći-postupno uvođenje ugljikohidrata 40 - 60 grama dnevno;
  • četvrti-održavanje postojeće smanjene tjelesne mase.
Namirnice su podijeljene u 3 skupine:
  • zabranjene namirnice-kruh, krumpir, riža (ugljikohidrati)
  • ograničene-mlijeko i mliječni proizvodi;
  • dozvoljene-sve vrste mesa, riba i povrća
Nedostaci i preinake

Brojni stručnjaci su upozoravali na nedostatke Atkinsove dijete, moguće neželjene posljedice povećanog unosa bjelančevina, a smanjenog unosa ugljikohidrata–ketozu, dehidraciju, gubitak elektrolita, gubitak kalcija, akutnu mišićnu slabost, povraćanje i probleme s bubrezima.

Uprkos kontroverzama Atkinsova dijeta je postala brand, a na temelju njene popularnosti dr Atkins je 1989. osnovao nutricionističku kompaniju Atkins Nutritionals, Inc. s nisko ugljikohidratnim proizvodima. Iako je zahvaljujući dijeti normalizirao svoju težinu, dr. Robert Atkins je 2002.g. doživio srčani udar, a sljedeće godine u 72.godini umro od posljedica pada koji je uzrokovalo krvarenje u mozgu.

S godinama Atkinsova dijeta doživjela je promjene, pa je prof. David J.A. Jenkins, St. Michaels bolnica u Torontu, promatrao utjecaj dijete siromašne ugljikohidratima i bogate biljnim proteinima porijeklom iz soje, povrća, voća, žitarica i orašastih plodova na pretile osobe s povišenom razinom LDL kolesterola. Rezultati su pokazali da je došlo do smanjenja razine LDL kolesterola i poboljšanja omjera LDL i HDL kolesterola.

Najnoviji broj časopisa Archives of Internal Medicine objavio je rezultate njegovog istraživanja i zaključak da vegetarijanska inačica Atkinsove dijete s biljnim proteinima iz soje, voća i povrća snizuju tjelesnu težinu, krvni tlak i LDL (loš) kolesterol.

Atkins.com

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.