Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Medikus
Medikus
Medikus
Medikus
Medikus
Nutrition Calorie Counter |
Umjetni šećeri: što trebate znati? |
![]() |
![]() |
![]() |
Gastro |
Autor Dina L. Volčanšek |
Warning: mktime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 117 Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245 Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249 Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250 Utorak, 01 Listopad 2019 17:11 |
U mlijeku bez laktoze laktoza je razgrađena u galaktozu i glukozu (jednostavnije komponente) koje čine mlijeko slađe jer što je kraći lanac ugljikohidrata to je slađi šećer. Ponekad je teško prepoznati prisutnost šećera u hrani i piću jer nije doslovno napisan kao šećer nego kao jedan od ovih naziva (tj. vrsta šećera ili namirnice koja sadrži visoku količinu šećera). Umjetni šećeri: ● Sirup: agavin, trskin, rižin, od slada, kukuruzni (sirup ili zaslađivač), visoko fruktozni kukuruzni ● Šećer: smeđi, u prahu, granulirani, sirovi, invertni ● Sok: koncentrati voćnih sokova, trskin sok ● Dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, melasa, saharoza, galaktoza ● Med: normalno je konzumirati šećer kroz namirnice koje ga prirodno sadrže no problem je u prerađenim namirnicama u koje su dodani šećeri (to također uključuje dodatak šećera tijekom kuhanja). Razlozi dodavanja šećera: ● Produljivanje rok trajanja (nalazi se u svemu od džemova, peciva, umaka, itd.) ● Pripomaganje u fermentaciji kruha i alkohola ● Poboljšanje okusa i izgleda prehrambene namirnice Gdje se nalaze šećeri? Hrana i pića koji najviše i najčešće imaju veliku koncentraciju dodanog/ umjetnog šećera su: ● Slatkiši: bomboni, kolači, keksi, žvakaće gume ● Prerađena peciva, krafne ● Mliječni deserti: sladoled, jogurt ● Pića: gazirana pića, sportska pića, energetska pića, sokovi i alkoholna pića. Posljedice visoke učestalosti šećera: ● Karijes ● Debljina ● Dijabetes tip 2 ● Razne srčane bolesti ● Visoka razina triglicerida ● Povećana koncentracija lipoproteina niske gustoće ("lošeg kolesterola") ● Smanjena koncentracija lipoproteina visoke gustoće ("dobrog kolesterola") Koji je problem u povećanom unosu šećera u naše tijelo? Za normalno funkcioniranje našeg tijela potrebno je unositi hranu s visokim prehrambenim vrijednostima koji će omogućavati dovoljnu količinu hranjivih tvari. Šećer ima puno kalorija i mali broj hranjivih tvari - unosimo u organizam visoke kalorije, a ne postižemo zasićenost hranjivim tvarima zbog "praznih kalorija". Visokom konzumacijom šećera i zaslađenih namirnicama unosimo "prazne kalorije" s kojima ne postižemo zasićenost, jedemo više i dolazi do debljanja. Kako izbjeći probleme i povećan unos dodanih šećera? Za zdrav život poznato nam je da trebamo biti uravnoteženi i trebamo unositi zdravu hranu: voće i povrće, žitarice, proteine, itd. Najlakši način je izbaciti slatkiše, peciva, deserte, zaslađena pića i prijeći na konzumaciju voća kao deserta i vode umjesto zaslađenih pića. Naravno, to je vrlo težak zadatak u današnjem svijetu no treba se osvijestiti o prisutnosti i posljedicama šećera - zato mijenjanjem unosa prerađene hrane za domaće je ipak bolja opcija jer često nismo ni svjesni da neki proizvodi sadrže šećere da produže rok trajanja. Kada se kupuje u dućanu dobro bi bilo pogledati koliko se od navedenih šećera nalaze u proizvodima kod kojih bi najmanje očekivali, te tako možemo izbjeći nepotreban i nesvjestan unos šećera u naš organizam. Zanimljivo je otprilike jedan gram šećera jednak četiri kalorije, dok su četiri grama šećera jedna čajna žličica. Konzumirajući npr. piće koje sadrži 40g šećera unosimo 160 kalorije i uz to jedemo 10 žličica šećera. Dina L. Volčanšek, Medikus kreativni laboratorij Familydoctor.orgNcbi.nlm.nih.govDrinkaware.co.ukVEZANI SADRŽAJI
|
Nutricionisti savjetuju: |
![]() |