Naslovnica
19.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Brusnica - prirodni antibiotik
Brusnica - prirodni antibiotik PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Alternativa-za-vas-com   
Utorak, 21 Kolovoz 2018 08:27

brusnicaBrusnica je od davnina poznat prirodni antibiotik i diuretik osobito koristan kod mokraćnih upala tijekom ljetnih mjeseci. Brusnica, lat. Vaccinium macrocarpon, je grmolika biljka s crvenim trpkim plodovima. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, gdje su je domoroci od davnina koristili kao hranu, lijek i u religijske svrhe. Zbog svojih svojstava zasluženo spada među najljekovitije biljke svijeta.

 

 

Sastav i ljekovitost brusnice

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima. 100 g svježih brusnica sadrže samo 15 kalorija dok energetska vrijednost 100 g suhih brusnica iznosi 60 kalorija. Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u liječenju infekcija mokraćnog mjehura uzrokovanih E.coli.

Brusnica se može koristiti kod:

• bakterijskih i gljivičnih infekcija

• čira na želucu

• bolesti zuba i zubnog mesa

• oslabljenog imuniteta

• dijabetesa

• bolesti oka

• kao prevencija kardiovaskularnih bolesti

• kao prevencija karcinoma dojke, želuca i debelog crijeva

Brusnicom protiv urinarnih infekcija

Stanovništvo Sjeverne Amerike stoljećima je koristilo brusnicu u liječenju bolesti urinarnog trakta. Moderna istraživanja su potvrdila da brusnica uvelike pomaže u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija. Sastojak proantocijanidin zaslužan je za sprječavanje prianjanja bakterije E. coli na stijenke mjehura i njezinog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. U liječenju problema urinarnog trakta koristi se i čaj od listova brusnice. Čaj također pomaže kod reume, gihta i bubrežnih kamenaca. Važno je znati da kod liječenja upale mjehura trebate koristiti samo lužnate ili samo kisele preparate. Plodovi brusnice imaju kiselu bazu dok lišće brusnice te biljke poput medvjetke i koprive imaju lužnatu bazu. Zbog toga ih nikada nemojte miješati.

Brusnica - prirodan antibiotik i antioksidans

brusnica

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko i diuretsko djelovanje, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma. Brusnica djeluje i na Helikobakter Pylori, zbog čega je korisna za liječenje čira na želucu. Zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, pomaže i kod parodontalnih bolesti desni. U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.

 

Brusnica sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka. Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna obrana od ateroskleroze jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju. Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije. Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin, lijek protiv zgrušavanja krvi.

Kako uzgojiti i koristiti brusnicu

Brusnica voli humusno kiselo tlo, pa je kod sadnje potrebno dodatu kiseli treset. Biljke se sade na 30 cm razmaka u redu. Jarak za svaku sadnicu treba biti dubok 20-25 cm. Između redova treba kositi i malčirati iglicama bora, kiselim tresetom ili piljevinom. U toku rasta brusnica pušta izdanke i na taj se način sama dalje širi odnosno razmnožava. Brusnica cvate dva puta, u 5-6 mjesecu i 7-8 mjesecu, a dozrijeva u 7. i u 9. mjesecu kad je i glavna sezona berbe. Sadnicu brusnice možete nabaviti u većini poljoprivrednih apoteka, preko interneta ili u rasadnicima. Bezbroj je načina na koji možete koristiti brusnicu u kuhinji. Od nje možete pripremiti čaj, sok, desert, umak ili džem. Pogodna je za zamrzavanje i sušenje. Ako želite uživati u ljekovitim dobrobitima brusnice, nemojte kupovati industrijske sokove jer sadrže minimalne količine ovog voća. Kupujte što prirodnije proizvode, informirajte se i čitajte deklaracije. Sušene brusnice, prirodni sok brusnice i druge proizvode na bazi ovog voća možete kupiti u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

Recept - svečani umak od brusnica

Za kraj jedan recept za svečani umak od brusnica:

Sastojci: 200 g sušenih ili zamrznutih brusnica, 40 g smeđeg šećera, 200 ml soka od naranče,  300 ml vode, pola naranče, 40 g svježeg đumbira

Priprema: U posudi pomiješajte brusnice, šećer, sok od naranče i vodu. Naribajte koricu polovice naranče i narežite je na nekoliko kriški, a đumbir ogulite, pa sve zajedno dodajte brusnicama. Poklopite, stavite na laganu vatru i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje. Kad je umak gotov, izvadite đumbir i komade naranče, a umak stavite u posudu za posluživanje.

Dobar tek!

www.Alternativazavas.com

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.