Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Medikus
Medikus
Medikus
Medikus
Medikus
Nutrition Calorie Counter |
Zdrave i nezdrave grickalice |
![]() |
![]() |
![]() |
Gastro |
Autor Mirela Vidović, UPPT.hr |
Warning: mktime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 117 Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245 Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249 Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250 Četvrtak, 02 Veljača 2017 15:28 |
Kemikalije akrilamid Daily Mail piše da je jedno pakiranje čipsa dnevno u godini dana jednako tome kao da ste popili pet litara ulja. Zapravo, samo u Velikoj Britaniji rezultati pokazuju kako se pojede oko šest milijardi paketa grickalica na godinu, a to je ravno izračunu da se grickalice jedu svake tri minute ili da jedna osoba pojede 100 paketa. Autor knjige "Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us" Michael Moss objašnjava kako ga ne čudi da se grickalice toliko jedu jer, osim zaraznog okusa, imaju vrlo privlačna pakiranja koja mame s polica. Dodaje da neka istraživanja pokazuju kako nam se najviše sviđaju grickalice koje su najhruskavije, a proizvođači su otkrili način da okusom, za koji su ključne sol i masti, stvaraju ovisnike o njima. Uz pretilost, dijabetes i bolesti srca, sada je otkriveno da trudnice grickalicama mogu naštetiti svojoj djeci kao da su pušači. Radi se o kemikaliji akrilamid koja se nalazi u grickalicama, a može oštetiti DNK kod nerođenih beba. Vrećica čipsa = 12,5 žličica ulja
Tijekom 2005. u Velikoj Britaniji je prodano oko 268.000 tisuća tona čipsa, u odnosu na 12 posto manje tijekom 2002. Napomena Udruge za prevenciju prekomjerne težine, potrošnja čipsa i sličnih grickalica (smokija i sl.) u svijetu raste. U odnosu na objavljene podatke iz 2006. godine ništa se nije promijenilo. Statistički podatci govore o porastu broja pretilih u cijeloj Europi. Čips (Eng. Chips)- oblik snack proizvoda koji se najčešće pravi od krumpira, ali i drugog povrća. Namirnica narezana na tanke ploške, pržena u ulju te zasoljena pakira se u vrećice. Osim industrijski, može se pripremiti i kod kuće. Jede se između obroka ili kao predjelo, na utakmicama itd. Zbog velikog sadržaja masti i natrija ne preporučuje se često uživanje takvog oblika hrane.Osim od povrća postoje i čipsevi od voća, kao npr. od jabuka, koji se proizvode rezanjem voća na tanke ploške i sušenjem u komorama. Zdrave zamjene
Jabuka U lončiću pomiješajte dvije žlice šećera, četiri žlice vode, žlicu jabučnog octa, žličicu limunovog soka i malo cimeta. Sastojke zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Jednu veću jabuku prepolovite i narežite na tanke ploške. Jednu stranu ploške umočite u sirup od šećera i složite na pleh obložen papirom za pečenje tako da namočena strana ploške jabuke bude okrenuta prema gore. Pecite u pećnici na 100 stupnjeva dok jabuke ne postanu hrskave, otprilike sat vremena. Mrkva Mrkva je poznata kao najbolji prijatelj dobrog vida i vrlo je bogata karotenoidima koji organizam štite od krvožilnih bolesti i reguliraju šećer. Odličan je izvor kalija, vitamina i dijetalnih vlakana. Za čips od mrkve u staklenoj zdjelici pomiješajte malo maslinovog ulja, kurkumu, papar, sol i češnjak u prahu. Mrkvu izrežite na tanke trakice i stavite ih u zdjelu. Istresite mješavinu ulja i začina po trakicama te prstima ujednačeno rasporedite. Ostavite da miruje par minuta pa istresite mješavinu na papir za pečenje u što tanjem sloju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta na 180 °C. Budući da su mrkve prirodno slatke, čips će biti i više nego ukusan. Ovako pripremljen čips ima samo 70 kcal na 100 g. Batat Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Batat ogulite, ako je kupovni, a ako je domaći samo ga dobro operite i posušite krpom. Osušeni batat narežite na tanke ploške i posložite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Od dvije žlice kokosovog ulja, luka u prahu, malo crnog papra i soli napravite preljev i nanesite ga kistom preko pripremljenih ploški. Tako pripremljene ploške batata stavite u pećnicu na 10-ak minuta. Kad se batat zarumeni s jedne strane, okrenite ga i nastavite peći još dvije minute, odnosno dok ploške batata ne postanu hrskave. Kelj Listove kelja odvojite i dobro isperite. Posložite ih na kuhinjsku krpu i pustite da se dobro osuše. Dvije žlice limunovog soka pomiješajte s dvije žlice maslinovog ulja, prstohvatom čili papričice, malo badema i soli te smjesu prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja. Listove raspodijelite na papir za pečenje i stavite u pećnicu na 175 stupnjeva. Sušite ih desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Čips ohladite i poslužite. Cikla Cikla je dobar izvor vitamina C, folne kiseline, željeza, magnezija i brojnih drugih vitamina i minerala i nezaobilazna je namirnica za detoksikaciju jer potiče rad jetre. Za čips od cikle potrebno vam je maslinovo ulje, malo balzamičnog octa, žličica meda, sol i papar. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Ciklu ogulite i narežite. Promiješajte u jednoj zdjeli s pripremljenim preljevom i rasporedite na papir za pečenje. Pecite 10 do 15 minuta i preokrenite pa pecite još toliko. Tikvice Tikvice operite i tanko izrežite na krugove. Krugove umočite u bjelanjak, a nakon toga u ribani parmezan. Tikvice redajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici između 20 – 25 minuta, odnosno dok čips od tikvica ne postane lijepo rumen. Čips posolite, ohladite i poslužite. U ovim zdravim varijantama omiljenih grickalica možete uživati bez grižnje savjesti. Literatura Portal/Vidi.hr/ 23. rujna 2006 /27.10.2006 T-portal, 09.04.2013. Coolinarika.com, 4.4.2012. Buro247.hr/20.06.2015. Uppt, Up Dated /4.4.2012./Mirela Vidović UPPT.hrVEZANI SADRŽAJI
|
Nutricionisti savjetuju: |
![]() |