Naslovnica
22.10.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Utrka "Reumatlon 2018."

U subotu 20. listopada na zagrebačkom Bundeku održat će se 5. Reumatlon, utrka podrške za odrasle i djecu oboljele od... Više...
Slika
Metode umjetne oplodnje

Metode potpomognute (asistirane) oplodnje  obuhvaćaju metode kojima se kontrolira i potpomaže ne samo oplodnja jajne stanice,... Više...
Slika
Rok upotrebe namirnica

Čitajući između redaka natpise na prehrambenim namirnicima "Najbolje kupiti do" i "Najbolje upotrijebiti do", nekada je... Više...
Slika
"Tisuću dana proljeća"

U knjižnici Prečko 22.10. (pon) u 18h održat će se putopisno predavanje i predstavljanje knjiga "Tisuću dana proljeća" i... Više...
Slika
"Crveni mjesec" Miranda Gray

"Crveni mjesec" autorice Mirande Gray ženama omogućava spoznaju ciklične prirode, razumijevanje i shvaćanje kerativne,... Više...
Slika
Najezda "smrdljivih martina"

"Smrdljivi martini" lat. Rhaphigaster nebulosa, kukci koji ne podnose hladnoću su s prvim nižim temperaturama počeli tražiti... Više...
Slika
Test na drogu-otiskom prsta

Revolucionarni novi test na droge detektira ilegalne supstance s tragova znoja koji se nalaz na otisku prsta, a testiranje se... Više...
Slika
Rano otkrivanje raka dojke

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Prilika je to da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Batat izvor zdravlja i energije
Batat izvor zdravlja i energije PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Ana Badrić   
Utorak, 06 Prosinac 2011 09:24

batatIako u Hrvatskoj nepravedno zanemaren, batat diljem svijeta opravdano svrstavaju među najzdravije povrće. Ta visokovrijedna namirnica osigurati će vam velik dio svakodnevnih prehrambenih potreba jer sadrži obilje ugljikohidrata, vitamin i minerala, a posebno je cijenjen među sportašima i dijabetičarima.


 

Slatki krumpir koji to nije

Izgledom i okusom batat nalikuje na krumpir, ali u stvarnosti pripada botaničkoj porodici slakova. Za jelo se uglavnom koristi korijen biljke, a ponekad i lišće. Mnogo je sorti batata, a najpoznatiji su oni narančaste boje kožice i mesa, crveno-ljubičaste boje kožice i bijelog mesa te bijele boje kožice i mesa.

Idealan za sportaše i dijabetičare

batatBatat sadrži puno škroba i malo šećera pa je zapravo mali spremnik velike količine energije. Zbog tih karakteristika jako je interesantan sportašima, a osim što će ih opskrbiti energijom batat će im osigurati i znatne količine bitnih vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Mn, K, Fe, Cu). Sa samo 140 grama batata u potpunosti će biti zadovoljene sve dnevne potrebe vašeg tijela za vitaminom E. Sadrži i iznimno velike količine beta-karotena, pa osim što potpomaže obrambene snage vašeg organizma sudjeluje i u prevenciji tumorskih bolesti. Na probavu blagotvorno djeluju i njegova dijetalna vlakna, smještena ponajviše u kori.

Zbog toga što ne sadrži masti, niti kolesterol smatra se savršenom dijetalnom namirnicom. Batat ima i nizak glikemijski indeks te vrlo sporo povisuje razinu glukoze u krvi što ga, osim za sportaše, čini i idealnom namirnicom za osobe koje boluju od dijabetesa.

Jednostavno i fino

Batat, osim pozitivnog učinka na organizam, krasi osebujan i dopadljiv slatkasti okus, te mnoštvo jednostavnih načina na koji ga možete spravljati. Kao i svako povrće bolje ga je termički obraditi na pari nego kuhati u vodi, jer na taj način zadržava više hranjivih sastojaka. Batat je najukusniji ako je pripremljen zajedno sa korom koja sadrži velik dio nutrijenata, pa ga je prije pripreme potrebno samo dobro oprati. Možete pripremiti pire od batata, restani batat, ispeći ga u pećnici narezanog na kockice, pržiti na maslinovom ulju narezanog na ploške, spravljati različita variva, pa čak raditi i čips i kolače ili ga dodavati u sva ostala jela.

Iako ga zbog sličnosti sa krumpirom možda niste ni zamijetili sigurno će te ga pronaći na bolje opskrbljenim tržnicama i u dućanima sa zdravom hranom. Izbjegavajte ga skladištiti u hladnjaku jer mu ne odgovara vlaga koja se tamo zadržava. Dostupan je tokom cijele godine pa nemojte previše razmišljati i već za idući obrok priuštite sebi novi gastronomski užitak, a svome tijelu bogatu riznicu hranjivih sastojaka.

Hrvatski zavod za poljoprivrednu službu

Ana Badrić, Medikus kreativni laboratorij

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.