Naslovnica
19.9.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Pet Trekking - noga i šapa zajedno"

U subotu, 21.9. u 11h Udruga Noina arka organizira humanitarnu akciju "Sljemenski Pet Trekking" odn. šetnja ljubitelja prirode... Više...
Slika
Akne

Akne su česta kožna bolest u kojoj su kožne pore blokirane nakupinom mrtvih kožnih stanica i prirosno lučenog sebuma odn.... Više...
Slika
"Taekwondo za sve" 2019.

Od 14. - 21.09. u Zagrebu će se održati projekt "Taekwondo za sve" koji će integrirati 45 mladih sa posebnim potrebama i manje... Više...
Slika
Dina-plivačka maratonka

Dina Levačić uspjela je jučer, 19.08. preplivati kanal Tsugaru u dalekom Japanu, što će reći da je 23-godišnja daljinska... Više...
Slika
ZeGeVege festival 2019

U Zagrebu na Trgu bana Jelačića dana 6. i 7. rujna 2019. održati će se 12. hrvatska Veganmania u organizaciji Udruge... Više...
Slika
Otkriće EKG-a

Willem Einthoven, nizozemski liječnik, rođen u današnjoj Indoneziji je dovršio prvi praktični sustav... Više...
Slika
Cest is d Best

Po 22. put Cest is d Best, zagrebački festival od 30.5.2019. do 3.6.2019. predstavlja ulične zabavljače, likovne umjetnike,... Više...
Slika
Stop alkoholu

U Hrvatskoj danas ima oko 250 tisuća ovisnika o alkoholu, od čega 50 tisuća žena. Jeste li kad razmislili o tome koliko... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Lažna ili stvarna hrana?
Lažna ili stvarna hrana? PDF Ispis E-mail
Gastro
Utorak, 29 Studeni 2011 17:18

mesoRazočarani ste jer nigdje više ne možete pronaći svoj omiljeni prehrambeni proizvod, sir, šunku ili hrenovke? Možda biste trebali biti sretni zbog toga, jer postoji mogućnost da proizvod nije povučen zbog neisplativosti, već stoga što je riječ o "prehrambenom falsifikatu". U natjecanju sa konkurencijom, prehrambena industrija stavlja financijski profit ispred dobrobiti potrošača.

Profit prije potrošača

Svjetska prehrambena industrija smatra hranu prvenstveno ekonomski isplativim proizvodom, s nižom cijenom od konkurencije i s primjerenom zaradom koja omogućava opstanak proizvođaču, tvrdi mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji kaže kako kvaliteta proizvoda i sastojci koji imaju vrhunska prehrambena svojstva, proizvođaču hrane zasigurno nisu u prvom planu.

Meso i riba

U prodavaonicama sve češće možete naći šunku za pizzu koja u sebi uopće ne sadrži šunku već soju, kao i pileće hrenovke s masnoćama svinjskog podrijetla, a već se dugo sumnja da se suhomesnatim proizvoda ubrzigava obična voda ili se dodaje crveno bojila E120 kojim se meso čini privlačnijim i naizgled svježijim. Nedavno je izbio skandal s tzv. mesnim ljepilom, enzimom transglutaminaza, koji se u mesnoj industriji koristi kao ljepilo da bi se od raznih "otpadnih" komadića mesa napravio kompaktan odrezak. U konzervama tune nerijetko se pak nalaze i komadi manje vrijedne ribe bonite, vrlo nalik tuni.

Sir i jaja

Sir koji možemo nalaziti u samoposlugama nerijetko je smjesa manje vrijednih sirovina, a postoje čak i lažna jaja. U čitavom paketu jaja niste primijetili niti jedan zametak? Ne, niste paranoični, postoji mogućnost da ste kupili jaja koja uopće nije snijela koka.

Sok ili sirup

Popijete li sok od borovnice na čijoj deklaraciji piše kako sok sadrži ekstrakt bobica bazge, budite uvjereni da veći dio crvene boje soku nije dala borovnica, već bazga koja je puno jeftiniji te ste zapravo popili sok od bazge s prirodnom aromom borovnice. Kod miješanih voćnih sokova i nektara od više vrsta voća, obično se smanjuje udio skupog voća čija atraktivna slika dominira na šarenoj ambalaži, dok se povećava udio jeftinijeg voća.

Bijeli ili smeđi

Ako ste pobornik zdrave prehrane i primjerice izbjegavate bijeli kruh, tko vam može jamčiti da raženi kruh kojeg ste narezali svojim ukućanima nije zapravo načinjen većinom od bijelog brašna obojenog prženim ječmenim sladom ili nečim sličnim? Neki pak proizvođači svojoj tjestenini umjesto jaja dodaju – tek žutu boju, odnosno sintetsko organsko bojilo.

Rogač umjesto kakaa

Danas se sve više zamjenjuje udio kakaa s brašnom rogača u čokoladama, a to se pokušava i zakonski regulirati na način da se kakao mijenja 20-40 % s brašnom rogača. A to se ne radi kako bi se poboljšala kvaliteta ili prehrambeno interesantni sastojci kakaa, nego iz ekonomskih razloga.

Ispravnost ispred kvalitete

marijan-katalenicMr.sc. Katalenić ističe kako kontrola kvalitete nije primarna, nego ta pozicija pripada - kontroli zdravstvene ispravnosti. Zdravstvena ispravnost proizvoda znači da se njegovom konzumacijom neće akutno niti kronično narušiti zdravlje potrošača. Novim zakonom o označavanju u EU, a i kod nas, bit će obvezno traženo 7 podataka (energetska vrijednost, bjelančevine, ugljikohidrati, šećeri, masti, zasićene masnoće i natrij).

Ukoliko je hrana za koju se dokaže da je krivotvorena dostavljena na ocjenu u tijeku državne kontrole hrane na tržištu, ista se povlači s tržišta, uništava ili vraća vlasniku ako je izvan Hrvatske te se primjenjuju sankcije propisane Zakonom o hrani. Stoga, ako u dućanu više nema vašeg omiljenog soka, ne očajavajte, izaberite radije-vodu.

kemijske-opasnostiMr.sc. Marijan Katalenić: KEMIJSKE I FIZIKALNE OPASNOSTI U HRANI

Autori knjige su prof. dr sc. Frane Delaš, prof. dr. sc. Kata Galić, prof dr. sc. Đurđa Vasić-Rački, prof. dr. sc. Tomislav Klapec, mr. sc. Dubravka Kipčić, mr. sc. Marijan Katalenić, Nino Dimitrov, dipl. ing. i Bojan Šarkanj, dipl. ing.
Knjigu će predstaviti dr. sc. Zorica Jurković, prof. dr. sc. Frane Delaš  i mr. sc. Marijan Katalenić.

Knjiga je nastala na inicijativu Znanstvenog odbora za biološke, kemijske i fizikalne opasnosti u hrani Hrvatske agencije za hranu, a namjena joj je  širu javnost upoznati s kemijskim i fizikalnim tvarima, koje se mogu naći u hrani, te na znanstveno utemeljenim činjenicama opisati njihove karakteristike, razloge uporabe kao i  mogući utjecaj na zdravlje ljudi.

 Dnevno.hr

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.