Naslovnica
15.12.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Test za tumor

U novoj studiji australski istraživači tvrde kako su razvili desetominutni DNK test koji je sposoban otkriti stanice raka u... Više...
Slika
Varaždinski maraton 2018.

Varaždin je jedan od nekolicine gradova u cijelom svijetu koji u Novu godinu ulazi – trčeći. Prva je novogodišnja utrka... Više...
Slika
Često mokrenje-znak za uzbunu

Poriv za mokrenjem zna biti vrlo neugodan, pogotovo kada toalet nije u blizini ili kada je nagon frekventan. Kada je često... Više...
Slika
Nemjerljivo = Nezarazno

Na Svjetski dan AIDS-a, Iskorak pokreće nacionalnu kampanju Nemjerljivo=Nezarazno (N=N). Osnovna poruka kampanje je da osobe... Više...
Slika
Muškarci.hr donirali "Movember"

Muškarci.hr zavrijedili veliki aplauz i donaciju od gotovo 15 tisuća kuna za istraživanje raka prostate. Zahvaljujući velikom... Više...
Slika
Nikada u hladnjak

Iako otvaranje hladnjaka i pogled na pune police omiljene hrane pruža određeni gušt, neke namirnice je bolje držati na sobnoj... Više...
Slika
AIDS Info šator

(HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva i ove... Više...
Slika
"Konferencija o zdravlju mladih"

Savjet mladih Grada Zagreba vas poziva na sudjelovanje na Konferenciji o zdravlju mladih koja će se simbolično održati na... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Otkriven novi okus-kalcij
Otkriven novi okus-kalcij PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 19 Studeni 2008 00:00

tomatoNekad se smatralo da postoje četiri glavna okusa, a onda se popisu pridružio umami – okus prisutan u soja sosu, parmezanu ili rajčici. Genetičari su kod miševa pronašli receptore za okus kalcija i vjeruju da istu sposobnost imaju i ljudi. Neke osobe navodno mogu prepoznati i okus kalcija. Znanstvenici smatraju da je evolucija opremila naše okusne pupoljke sofisticiranim sustavima za detekciju šest, sedam ili više različitih okusa.  Bolje razlikovanje okusa je našim precima omogućavalo bolje rezultate u traženju prikladne hrane.

 

Svaki od pet dosad potvrđenih okusa ima svoju evolucijsku opravdanost: slatki i umami okus su nas vodili k hrani bogatoj šećerima, tj. energijom i hrani bogatoj proteinima. Gorak okus je upozoravao na potencijalnu opasnost od otrovnih biljnih spojeva. Za slani i gorki okus i okus kalcija nema ovako jednostavnih objašnjenja jer su oni privlačniji pri slabijim intenzitetima nego kad su previše izraženi, a još nije pronađeno adekvatno objašnjenje čemu bi poslužio osjet okusa za kalcij.

www.vitamini.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.