Naslovnica
17.1.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Hashimotov tireoiditis

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje"

Pozivamo vas na predavanja "Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje" koje će se održati 29.01. /pon/ u 19h u MZ Medveščak... Više...
Slika
Svjetski dan AIDS-a 2017.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, u studenom su započele javnozdravstvene kampanje  "Nauči,... Više...
Slika
Noć kazališta 2017.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2017. godine svoje deveto ostvarenje... Više...
Slika
Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije... Više...
Slika
Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"

Pozivamo vas na predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi" u organizaciji Udruge Medikus koji će se održati 30.10.... Više...
Slika
Znakovi upale mjehura i bubrega

Ako ste ikada osjetili tupu bol u gornjem dijelu leđa, zasigurno ste se zapitali imate li problema s bubrezima. Simptomi... Više...
Slika
Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu za ljude odnosno med, zovu ih i anđelima poljoprivrede, mogu razlikovati stotine... Više...
Slika
Akcija "I ja hoću igru"

Pozivamo vas u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 8 sati u dječji park iza Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb). U tom trenutku... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Otkriven novi okus-kalcij
Otkriven novi okus-kalcij PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 19 Studeni 2008 00:00

tomatoNekad se smatralo da postoje četiri glavna okusa, a onda se popisu pridružio umami – okus prisutan u soja sosu, parmezanu ili rajčici. Genetičari su kod miševa pronašli receptore za okus kalcija i vjeruju da istu sposobnost imaju i ljudi. Neke osobe navodno mogu prepoznati i okus kalcija. Znanstvenici smatraju da je evolucija opremila naše okusne pupoljke sofisticiranim sustavima za detekciju šest, sedam ili više različitih okusa.  Bolje razlikovanje okusa je našim precima omogućavalo bolje rezultate u traženju prikladne hrane.

 

Svaki od pet dosad potvrđenih okusa ima svoju evolucijsku opravdanost: slatki i umami okus su nas vodili k hrani bogatoj šećerima, tj. energijom i hrani bogatoj proteinima. Gorak okus je upozoravao na potencijalnu opasnost od otrovnih biljnih spojeva. Za slani i gorki okus i okus kalcija nema ovako jednostavnih objašnjenja jer su oni privlačniji pri slabijim intenzitetima nego kad su previše izraženi, a još nije pronađeno adekvatno objašnjenje čemu bi poslužio osjet okusa za kalcij.

www.vitamini.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.