Naslovnica
17.1.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Hashimotov tireoiditis

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje"

Pozivamo vas na predavanja "Prehlada ili gripa-simptomi i liječenje" koje će se održati 29.01. /pon/ u 19h u MZ Medveščak... Više...
Slika
Svjetski dan AIDS-a 2017.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, u studenom su započele javnozdravstvene kampanje  "Nauči,... Više...
Slika
Noć kazališta 2017.

Manifestacija Noć kazališta, pokrenuta u Narodnom sveučilištu Dubrava, doživjet će 2017. godine svoje deveto ostvarenje... Više...
Slika
Dani Marije Jurić Zagorke 2017.

Manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke održava se 11. put, u godini u kojoj obilježavamo 60. godina od smrti najčitanije... Više...
Slika
Predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi"

Pozivamo vas na predavanje "Prehrana sukladna krvnoj grupi" u organizaciji Udruge Medikus koji će se održati 30.10.... Više...
Slika
Znakovi upale mjehura i bubrega

Ako ste ikada osjetili tupu bol u gornjem dijelu leđa, zasigurno ste se zapitali imate li problema s bubrezima. Simptomi... Više...
Slika
Pčelari s invaliditetom priznati u Sloveniji

Pčela je jedini kukac koji proizvodi hranu za ljude odnosno med, zovu ih i anđelima poljoprivrede, mogu razlikovati stotine... Više...
Slika
Akcija "I ja hoću igru"

Pozivamo vas u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 8 sati u dječji park iza Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb). U tom trenutku... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Fokus Salmonela prijeti
Salmonela prijeti PDF Ispis E-mail
Fokus
Petak, 20 Kolovoz 2010 16:07

salmonelaBez obzira na nešto niže temperature, i dalje je pred nama još jedan ljetni mjesec, te podsjećamo na opasnosti od Salmonele, bakterije koja uzrokuje brojna trovanja hranom prvenstveno u nedovoljno termički obrađenom mesu, mlijeku, jajima i proizvodima od jaja poput sladoleda, kolača i drugih. Najčešće oboljevaju djeca, a preventiva je temeljito pranje ruku, radne plohe i podgrijavanje hrane.

 


Što su salmoneloze? Kako prevenirati bolest?


• bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakim bolovima u trbuhu, proljevom, mučninom i povišenom temperaturom, a pripadaju skupin ibolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom,tj. otrovanjima hranom (toksoinfekcije).

Što je uzročnik bolesti?

• bakterije iz roda Salmonella, vrlo raširene uprirodi te u crijevima životinja i čovjeka;

Gdje se nalaze?

• u zemlji, vodi i biljkama, ali ih se može naći i u mesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama, mliječnim proizvodima te proizvodima od jaja;

Tko najviše oboljeva?

• stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i ljudi smanjenog imuniteta;

• u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira oko 25 epidemija salmoneloze, a oboli u prosjeku oko 3500 ljudi*(*podaci HZJZ)

Koji su načini prijenosa?

• konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane (meso, jaja, mlijeko i njihove prerađevine);

• rukama zaražene osobe koja rukuje hranom;

• kontaminiranim priborom ili preko radne površine.

Koji su simptomi bolesti?

• započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata;

• akutna bol u trbuhu;

• povišena temperatura;

• glavobolja, mučnina, proljev i ponekad povraćanje;

• traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo duže, ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterija Salmonella.

Kako se dijagnosticira?

• izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe.

Kako se liječi?

• mirovanjem, konzumiranjem tekućine i strogom dijetom;

• u težim slučajevima potrebna je hospitalizacija.

Kako prevenirati bolest?


• kulturom prehrane, osobnom higijenom;

• hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65° C i konzumirati u roku od najdulje 2 sata nakon obrade ili je čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 8° C;

• zaštititi hranu od kontakta s insektima;

• najvažnija preventivna mjera: dobro pranje ruku i pribora za obradu namirnica, te radne površine na kojoj se hrana pripravlja;

• jaja dobro ispeći ili skuhati;

• piletinu treba dobro ispeći ili skuhati i konzumirati odmah, ne ostavljati za večeru ili za sutradan - poseban izvor bakterija je meso uz kost;

• polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti treba izbjegavati;

ZAPAMTITE!

• Prije rukovanja s hranom obavezno perite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom;

• Prije termičke obrade namirnice temeljito operite;

• Namirnice koje kuhate potpuno termički obradite;

• Izbjegavajte pripreme jela od termički neobrađenih jaja;

• Pripremljeno jelo ne smije stajati duže od 2-3 sata na sobnoj temperaturi;

• Odmrzavanje hrane, kao i podgrijavanje, obavite u što kraćem roku bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi;

• Sirovu hranu odlažite u zatvorene i zasebneposude te držite u hladnjaku na temperaturi ispod 8° C

Objavljeno na web stranicama Hrvatske agencije za hranu www.hah.hr

UPPT.hr

facebook youtube

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.