Naslovnica
29.1.2020.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Predavanje "Utjecaj predananalitičkih faktora na krvnu sliku"

Pozivamo vas na predavanje "Utjecaj predanalitičkih faktora na rezultate kompletne krvne slike" dr.sc. Vanje Radišić,... Više...
Slika
Što uzrokuje migrene?

Migrena je glavobolja karakterizirana intenzivnim lupanjem koje može trajati između nekoliko sati, pa čak i dana. Udarna ili... Više...
Slika
Gubitak vida

Gubitak vida se ne odnosi samo na potpuni gubitak mogućnosti vida nego i na probleme s vidom. Gubitak vida se smatra kada osoba... Više...
Slika
Trening sa utezima

Najčešća zabluda o treningu s utezima je da dodaje mišićnu masu i izaziva strah u žena. Iako elitni muški dizači mogu i... Više...
Slika
OMEGA masne kiseline

Potreban je niz različitih omega masnih kiselina da bi se održale i poboljšale mnoge moždane funkcije. Sposobnost da... Više...
Slika
Predavanje "Kutak za pacijente"

Povodom "Lab Day-a" u Knjižnici Prečko, Slavenskog 12 održat će u srijedu, 6.11. u 18h predavanje "Kutak za  pacijente" u... Više...
Slika
Poremećaj slušne cijevi

Eustahijeva cijev je mali prolaz koji povezuje grlo sa srednjim uhom. Kad kihnete, progutate ili zijevate, vaše se Eustahijeve... Više...
Slika
Trbušni tumor

Tumori probavnog sustava odnose se na zloćudna stanja gastrointestinalnog trakta (GI trakta) i pomoćnih organa probave poput... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Fokus Uzrokuje li solarij rak kože?
Uzrokuje li solarij rak kože? PDF Ispis E-mail
Fokus
Autor Kristina Kalanj   
Četvrtak, 10 Listopad 2019 11:42

solarijIstraživanja su već povezala korištenje solarija s povećanim rizikom za razvoj karcinoma pločastih stanica - vrste raka kože. Međutim, do sada znanstvenici nisu znali kako točno učestalost i trajanje uporabe solarija utječu na rizik. Brojna su istraživanja potvrdila da postoji povezanost između SCC-a i izloženosti ultraljubičastom zračenju sunca.

 

 

 

Karcinom kože - najčešći oblik raka

Samo je nekolicina studija istraživala utječe li ultraljubičasto zračenje kojem se izlažemo u solarijima na povećani rizik razvoja karcinoma pločastih stanica. Većina je studija danas usredotočena na melanom jer, iako je rjeđi od SCC-a, uzrokuje veliku većinu smrti od raka kože.

Iako su potvrdili vezu, znanstvenici nisu istraživali povećava li korištenje solarija rizik od SCC-a ovisno o učestalosti korištenja i trajanju izlaganja zračenju. Drugim riječima, nejasno je da li češće i duže vremensko korištenje kreveta za sunčanje povećava vjerojatnost razvoja karcinoma pločastih stanica.


"Kvarcanje" kroz godine

solarij

Znanstvenici s različitih sveučilišta i instituta u Norveškoj, Velikoj Britaniji i Australiji, uzeli su podatke 159.419 žena, od kojih su sve rođene u razdoblju od 1927. do 1963. godine i koje su sudjelovale u norveškom istraživanju "Žene i rak", koje je trajalo od 1991. do 2015. godine. Osim medicinskih kartona sudionica, istraživači su imali pristup brojnim informacijama, uključujući podatke o pušačkim navikama, boji kose, jesu li žene razvijale pjegice prilikom sunčanja, o prirodnoj boji kože i godišnjem broju opekotina od sunca.

U prvom upitniku istraživači su utvrdili trenutne navike korištenja solarija te kakve su te navike bile u djetinjstvu i kroz adolescenciju. Dopunili su ove informacije s dva dodatna upitnika tijekom 15-godišnje studije.

Sudionici su odabrali jednu od sljedećih učestalosti sunčanja u solariju: nikad; rijetko; jedan, dva ili tri do četiri puta mjesečno; ili više od jednog puta tjedno.

Na temelju ovih podataka, istraživači su izgradili detaljnu sliku o korištenju solarija svake sudionice studije. Na primjer, izračunali su ukupan broj korištenja, koliko godina je trajalo i dob pojedinca prilikom prvog korištenja solarija.

Rezultati studije

Tijekom studije 597 žena razvilo je karcinom pločastih stanica. Znanstvenici su otkrili da se rizik od SCC-a povećavao s kumulativnim brojem sesija sunčanja u zatvorenom. Taj je učinak ostao značajan i nakon uzimanja u obzir drugih čimbenika poput broja opeklina i godišnjih odmora provedenih na plaži.

Kad su usporedili sudionice studije koje su najviše koristile solarij s onima koje ga nikada nisu koristile, relativni rizik od razvoja SCC-a povećao se za 83%.

Međutim, čini se da nema razlike u riziku od razvoja SCC-a s obzirom na duže trajanje uporabe ili s početkom korištenja solarija u ranijoj dobi.

 

Drugim riječima, čini se da ukupan broj sunčanja u solariju igra najvažniju ulogu u povećanju rizika razvoja planocelularnog karcinoma kože.

Prednosti solarija

Korištenje solarija tokom godine u umjerenoj mjeri, otprilike jednom mjesečno 5 minuta može biti dobrobit po naše zdravlje. Umjetnim sunčanjem tijekom zimskih mjeseci unosimo koži neophodan vitamin D koji je važan za jačanje naših kostiju, te poboljšanje općeg raspoloženja.

 

 

Zaključak istraživanja

Autori ipak ističu određena ograničenja u studiji. Na primjer, znanstvenici nisu imali pristup informacijama u vezi s trajanjem svakog sunčanja u solariju. Također, uređaji za tamnjenje variraju u intenzitetu ultraljubičastih zraka, a autori nisu imali pristup ni tim bitnim informacijama.

Budući da su retroaktivno uzimali podatke o navikama sunčanja u solariju, postoji vjerojatnost da su neke informacije bile netočne. Studija se također fokusirala samo na žene, tako da se rezultati možda ne mogu primijeniti na muškarce.

Sve u svemu, kako pišu autori, njihovi rezultati "podržavaju razvoj i primjenu propisa koji reguliraju korištenje solarija" s obzirom da ih koristi veliki postotak populacije.

Autor: Tim Newman

Kristina Kalanj, Medikus kreativni laboratorij

Medicalnewstoday.com

VEZANI SADRŽAJI


Share
 
Copyright © 2020 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.