Naslovnica
28.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Fokus Najčešći alergeni u našem domu
Najčešći alergeni u našem domu PDF Ispis E-mail
Fokus
Autor Irena Pavlović   
Srijeda, 15 Svibanj 2013 12:40

alergeniImate alergene u svom domu? Budite oprezni! Uzročnici alergija kao što su plijesan, prašina i mrtve stanice kože vaših kućnih ljubimaca vrebaju iza svakog ugla – često i na potpuno neočekivanim mjestima. Kupaona, kuhinja, klima uređaji... mogu biti potencijalna mjesta za razvoj alergena i ugroziti zdravlje vas i vaših ukućana.

 

 

Kućne biljke

Dobro pogledajte vaše kućne biljke. Spore plijesni mogu narasti u posudama za biljke i proširiti se po podu. 

Savjet: Odstranite osušene listove, stavite tanjuriće ispod posuda i nemojte pretjerivati sa zalijevanjem biljaka.

biljke

Kućni ljubimac

Alergije na kućne ljubimce su česte, no njihov pravi uzročnik nisu dlake nego proteini koji se nalaze u njihovoj slini, mokraći i mrtvim stanicama kože koje otpadaju i ostaju na tepisima, pokućstvu i krevetima. No, životinjska dlaka ipak nije bezopasna jer se u njoj zadržavaju mrtve stanice kože, a i drugi alergeni kao što su prašina i pelud. Držanje kućnog ljubimca izvan spavaće some samo djelomično rješava problem, jer se navedeni alergeni mogu prenijeti zrakom.
Savjet: Često čistite i usisavajte svoj dom, i ne zaboravite oprati ruke nakon igranja sa vašim ljubimcem.

pas

Tepisi i otirači

Tepisi i otirači mogu oživjeti vaš prostor na način na koji to niste zamišljali. Skupljajući prašinu, oni postaju izvor hrane za mikroskopske grinje, a grinje i njihove izlučevine su čest uzročnik alergija.
Savjet: Koristite usisavač sa HEPA filterom ili uklonite sve tepihe u kući. Održavajte vlagu u domu na razini nižoj od 55%.

Knjige

Vaše knjige također mogu biti hrana za bakterije. Prašina na knjigama hrani grinje, spore plijesni i sitne knjižne uši. Smanjenje vlage zraka u domu i uklanjanje plijesni koja služi kao hrana ovim nametnicima također će pomoći smanjiti broj knjižnih uši.

Savjet: Pokušajte redovito usisavati njihove korice ili držite knjige u zatvorenim ormarima.

knjige

Tapecirani namještaj

Presvlake na namještaju idealno su utočište za grinje. Redovito usisavajte presvlake na pokućstvu. Koža, vinil i druge glatke presvlake mogu pomoći u smanjenju alergija. Na namještaju koji se drži na vlažnim mjestima, kao što je podrum, mogu izrasti spore plijesni.

Savjet: Koristite smanjivač vlage u vlažnim prostorijama kako biste umanjili vlagu.

Kreveti

Kako u krevetu svaki dan provodimo osam sati, u njemu ostaje puno mrtvih stanica kože koje privlače grinje. Najlakše ćete ukloniti ove nametnike iz kreveta tako da stavite navlake otporne na grinje na madrace i okvir kreveta, a posebice na jastuke.

Savjet: Svaki tjedan operite plahte u vrućoj vodi. Izbjegavajte ukrasne jastuke i pokrivače koji nisu pogodni za pranje.

Plišane igračke

Ako je vaše dijete alergično na grinje, njegovi plišani prijatelji vjerojatno će dodatno pogoršati taj problem. Ne morate zabraniti djetetu da se igra sa plišanim igračkama. Umjesto toga kupujte igračke koje se mogu prati u perilici rublja.

Savjet: Redovito operite plišane igračke u vrućoj vodi, te ih temeljito osušite.

igracke

Kupaonica

Poznato je da se na pločicama na podu tuš kabine može stvoriti plijesan. To se događa zahvaljujući sporama plijesni koje se vole nastaniti na toplim i vlažnim mjestima. Crna plijesan raste također i na skrivenim mjestima, te se širi iza zidova i ispod poda.
Savjet: Ovaj problem najbolje je riješiti tako da održavate svoju kupaonicu čistom i suhom. Popravite slavine koje propuštaju i druge neželjene izvore vlage. Koristite ventilator dok se tuširate i redovito čistite površine varikinom.

Kuhinja

Ovo je idealno mjesto za plijesan. Ako vaš hladnjak ima posudu za skupljanje vode, redovito je vadite i čistite. Ustajala voda privlači plijesan. Stara, pljesniva hrana također može izazvati alergije.
Savjet: Prekrijte kante za smeće i držite hranu u zatvorenim posudama da spriječite pojavu žohara jer je ove noćne životinje teško primijetiti, a često izazivaju alergije.

zohar

Klima uređaji

Uređaj za klimu pomaže održati vaš dom hladnim i suhim, te je učinkovit u borbi protiv alergena. Međutim, ponekad i sam klima uređaj može predstavljati problem. Pošto se u unutrašnjosti uređaja skuplja prašina, tamo se s vremenom može nastaniti plijesan. 

Savjet: Kupite kvalitetan filter i redovito ga mijenjajte, te svake godine odnesite uređaj na profesionalno čišćenje i dezinfekciju.

WebMD.com

Irena Pavlović, Medikus kreativni laboratorij

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.