Naslovnica
19.10.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Metode umjetne oplodnje

Metode potpomognute (asistirane) oplodnje  obuhvaćaju metode kojima se kontrolira i potpomaže ne samo oplodnja jajne stanice,... Više...
Slika
Rok upotrebe namirnica

Čitajući između redaka natpise na prehrambenim namirnicima "Najbolje kupiti do" i "Najbolje upotrijebiti do", nekada je... Više...
Slika
"Tisuću dana proljeća"

U knjižnici Prečko 22.10. (pon) u 18h održat će se putopisno predavanje i predstavljanje knjiga "Tisuću dana proljeća" i... Više...
Slika
"Crveni mjesec" Miranda Gray

"Crveni mjesec" autorice Mirande Gray ženama omogućava spoznaju ciklične prirode, razumijevanje i shvaćanje kerativne,... Više...
Slika
Najezda "smrdljivih martina"

"Smrdljivi martini" lat. Rhaphigaster nebulosa, kukci koji ne podnose hladnoću su s prvim nižim temperaturama počeli tražiti... Više...
Slika
Test na drogu-otiskom prsta

Revolucionarni novi test na droge detektira ilegalne supstance s tragova znoja koji se nalaz na otisku prsta, a testiranje se... Više...
Slika
Rano otkrivanje raka dojke

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Prilika je to da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti... Više...
Slika
Predavanje "Novosti u terapiji suhog oka"

Referentni centar za farmakoepidemiologiju ima čast pozvati Vas na tribinu pod nazivom "Novosti u terapiji suhog oka" koja će... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Fokus Biotipovi žena
Biotipovi žena PDF Ispis E-mail
Fokus
Utorak, 26 Travanj 2011 13:24

tipKnjiga "Hormonska formula" autora dr Detlefa Pape, dr Beate Quadbeck i Anne Cavelius otkriva razlog čestih neuspjelih dijeta i nakupljanja viška kilograma te tvrdi da su za sve odgovorni hormonski tipovima ili biotipovi žena. Naime, spolni hormoni estrogen, gestagen (progesteron) i testosteron upravljaju nama od rođenja. Ipak, kod svake je žene naglašen je jedan od tih spolnih hormona koji onda određuje njezin osobni hormonski tip.

 

Tri nasljedno uvjetovana hormonska tipa žena, koja se međusobno razlikuju rasporedom masnoga tkiva na tijelu i većom ili manjom sklonošću prema debljanju: estrogenski, gestagenski i testosteronski tip žene. Ta tri tipa žena čine pozadinu na kojoj hormoni izmjene tvari izvode svoju predstavu, a upravo je to ključno prilikom gubljenja kilograma. Kojem hormonskom tipu žena pripadate, može se vidjeti ponajprije po određenim tjelesnim obilježjima i po raspoređenosti masnoga tkiva na tijelu, a upravo ova knjiga donosi detaljni opis svakoga hormonskog tipa žene.

Genetski, u životu žene postoje razdoblja obilježena spolnim hormonima, koja pogoduju debljanju: pubertet, mjesečni ciklus, pod određenim okolnostima trudnoća i dojenje, klimakterij i poslije njega menopauza. Hormonska neravnoteža može se pojaviti u svakoj životnoj dobi, a za ponovno uspostavljenje izgubljene ravnoteže, osobito za uspješno mršavljenje, potreban je program prilagođen vašem osobnom hormonskom tipu. Estrogenski tip je najženstveniji i najzastupljeniji, te mu pripada gotovo svaka druga žena. Gestagenski tip žene po izgledu se nalazi između estrogenskoga i testosteronskoga tipa, a pripada mu 25 do 35% svih žena, a testosteronskom ili sportsko-atletskom hormonskom tipu pripada oko 15% žena.

Estrogenski tip žene

kruskaTjelesna građa: Žene estrogenskog tipa, tzv. kruškoliki (op.prev.) vrlo su ženstvene, imaju tanak struk, uobičajeno velike grudi, okruglu stražnjicu i punašna bedra. Do duboke starosti krasi ih čvrsta i gusta kosa te ružičasta i glatka koža. Upravo zbog tih obilježja savršeno se uklapaju u mušku sliku privlačne žene. U koži koja je najčešće jako mekana lako se nakuplja voda, stoga je vrlo sklona pojavi celulita na stražnjici i bedrima. Premda su često nešto niže ili srednje visine, žene estrogenskog tipa imaju čvrste kosti, pa s time i malu vjerojatnost da će oboljeti od osteoporoze.

Psiha: Zbog visoke razine estrogena, ove žene su brižne, prilagodljive, sposobne za timski rad te vezane uz kuću. Prevladavanjem estrogena, posebno u ranim godinama, može izazvati tipične psihičke teškoće predmenstrualnog sindroma poput razdražljivosti, promjena raspoloženja i napadaja gladi koji proizlaze iz toga. Hormoni tada postaju opasne ubojice vitkosti.

Savjeti za vitkost: Ovom hormonskom tipu odgovara nemasna hrana s ugljikohidratima iz žitarica i s malom količinom bjelančevina životinjskog podrijetla. Nije dobro uzimati previše masti, a tijekom dana treba uzimati manje bjelančevina i masti. Kad žene kod kojih prevladava estrogen dobiju koji kilogram više, zbog tipičnog raspreda masnih naslaga na tijelu, to im neće ugroziti zdravlje.

Gestagenski tip žene

mrkvaTjelesna građa: Gestagenski tip žene, tzv. mrkvoliki nježne je građe, pa taj tip žene ima tanak struk, uske grudi, usku zdjelicu, malu stražnjicu i vitka bedra. Zbog manjka estrogena, ove žene u pubertet ulaze godinu do dvije kasnije. Često su iznadprosječno visoke, a kosa im je u većini slučajeva tanka, vezivno tkivo slabo, zbog čega se bore na koži pojavljuju razmjerno rano.

Psiha: Žene kod kojih prevladava gestagen izdržljive su, uporne i imaju dobre izglede za uspjeh u učenju i poslu. Visoka razina gestagena ima vrlo smirujući učinak jer djelatne tvari (metaboliti) hormona stabiliziraju živčane stanice i smanjuju uzbuđenost.

Savjeti za vitkost: Gestagenski tip žene život će provesti ne trošeći puno energije. Budući da gušterača tih žena nije prilagođena ugljikohidratima, one će biti preosjetljive na tu hranjivu tvar, što pospješuje stvaranju zaliha masti. Suvišna mast iz hrane ravnomjerno se raspoređuje pod kožom na vratu, ramenima, bokovima i nogama. Kako biste ostali vitki, izbjegavajte unošenje ugljikohidrata između obroka te povećajte tjelesnu aktivnost. Preporučuju se ciljane vježbe izdržljivosti, vježbe za snagu kao i redovito vježbanje joge, vježbe za problematične dijelove tijela poput nogu i stražnjice, te redovitih razdoblja opuštanja.

Testosteronski tip žene

jabukaTjelesna građa: Testosteronski tip žene, tzv. jabukoliki odlikuju uski bokovi, mala stražnjica, vitka bedra i slabo izražen struk, ali zato široka ramena i srednje velike do velike grudi. Zbog više razine testosterona mišići su jače izraženi te se lako razvijaju vježbanjem. Žene ovoga tipa imaju čvrsto vezivno tkivo i dlakave su po licu i vratu, a kosa im je gusta i čvrsta. Za razliku od druga dva hormonska tipa, ovaj tip prilikom debljanja prvo dobiva masno tkivo na trbuhu, dok noge, bokovi i stražnjica ostaju vitki.

Psiha: Visoka razina testosterona potiče natjecateljski duh i želju za uspjehom. Osim toga, razvija osobine kao što su samouvjerenost, želja za neovisnošću i odgovornost.

Savjeti za vitkost: Na unošenje ugljikohidrata gušterača ovih žena odgovara pojačanim lučenjem inzulina. Stoga će se debljati uzimanjem hrane bogate ugljikohidratima, i to uvijek prvo na trbuhu. Višku kilograma pogoduje mješovita hrana, a težina će se povećava i uz redovite vježbe za snagu jer se povećava i mišićna masa. Budući da se masne naslage na tijelu mogu razmjerno lako pokrenuti, uz hranu bogatu bjelančevinama pomažu ciljane vježbe za oblikovanje mišića. Za održavanje vitke linije preporučuje se i inzulinska prehrana te prakticiranje joge za bolju pokretljivost i oslobađanje od stresa.

Amazon / UPPT

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.