Naslovnica
23.2.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Medicina Vegetarijanstvo za niži tlak
Vegetarijanstvo za niži tlak PDF Ispis E-mail
Medicina
Četvrtak, 27 Veljača 2014 10:06

foodJapanski znanstvenici su objavili da je analiza nalaza 39 ranijih studija je pokazala kako vegetarijanska prehrana olakšava kontrolu krvnog tlaka. Podaci prikupljeni od gotovo 22.000 ispitanika sugeriraju kako vegetarijanci imaju do 7 milimetara žive niži sistolički krvni tlak, te do 5 milimetara žive niži dijastolički krvni tlak.

Prema izračunima japanskih znanstvenika, ovakvo sniženje krvnog tlaka je na dugi rok povezano s 9% manjim rizikom za srčani udar, te 14% manjim rizikom za moždani udar.

Znanstvenici vjeruju kako je ovakav učinak vegetarijanske prehrane moguće objasniti smanjenjem unosa soli, te povećanim unosom kalija i proteina biljnog podrijetla.

JAMA

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.