Naslovnica
03.12.2023.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...
Slika
Ksantelazme - metode uklanjanja

Ksantelazma nije bolna niti štetna, a lako se uklanja po potrebi.Riječ je o žućkastim nakupinama kolesterola ispod kože,... Više...
Predavanje "Doping i antidoping"

Pozivamo vas na predavanje "Medicinski i pravni aspekti dopinga i antidopinga" dr. Romana Latinovića, voditelja Službe za... Više...
Slika
Koja ste vi generacija?

Znanstvenici William Strauss i Neil Howe razvili su "generacijsku teoriju", prema kojoj se povijest može opisati u generacijskim... Više...
Slika
Summer hair care

Summer can be a challenging season for our hair, as the combination of heat, humidity and sun exposure can wreak havoc, leaving... Više...
Slika
Nedostatak lijekova iz plazme

Nakon prekida frakcioniranja plazme i proizvodnje bioloških lijekova iz krvne plazme 2013., Hrvatska već deset godina uvozi... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Vege Atkinsova dijeta
Vege Atkinsova dijeta PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 29 Lipanj 2009 21:31

vege-atkinsDr Robert Atkins (1930-2003) američki kardiolog objavio je 1972. knjigu "Atkinsov nutricionistički pristup" sa saznanjima do kojih je došao normalizirajući vlastitu prekomjernu tjelesnu težinu. Knjiga je postala poznata kao Atkinsova dijeta na bazi niskog udijela ugljikohodrata (low carb) i donijela koncept glikemijskog indeksa, a popularno je zovu "mesna dijeta" jer dozvoljava velik unos bjelančevina.

Atkinsova dijeta podrazumijeva ograničavanje ugljikohidrata kako bi se organizam potakao na korištenje masnoća umjesto glukoze za dobivanje energije. Ovaj proces (zvan ketosis) počinje kad su niske razine inzulina, obično kad je najniža razina glukoze u krvi (uglavnom prije konzumacije). Ketoza potiče razgradnju masti (lipolizu) u kojoj se lipidi (masnoće) iz stanica prenose u krv. Kada su ugljikohidrati eliminirani iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, čime se manje jede pa nastupa gubitak tjelesne mase.

Program prehrane

Program prehrane sastoji se od sljedećih stupnjeva:

  • početni (induktivni)-traje 14 dana, a usmjeren je prema zaokretu metabolizma; unos ugljikohidrata je limitiran na max 20 g dnevno, nije dozvoljeno voće, kruh, žitarice, povrće bogato škrobom (banane), mliječni proizvodi (izuzev sira, vrhnja i maslaca)
  • drugi (priprema za fazu održavanja,engl. ongoing weight loss(OWL)-podrazumijeva gubitak tjelesne mase potrošnjom masnih zaliha s tim da je dopušten dnevni unos 15-40 grama ugljikohidrata dnevno;
  • treći-postupno uvođenje ugljikohidrata 40 - 60 grama dnevno;
  • četvrti-održavanje postojeće smanjene tjelesne mase.
Namirnice su podijeljene u 3 skupine:
  • zabranjene namirnice-kruh, krumpir, riža (ugljikohidrati)
  • ograničene-mlijeko i mliječni proizvodi;
  • dozvoljene-sve vrste mesa, riba i povrća
Nedostaci i preinake

Brojni stručnjaci su upozoravali na nedostatke Atkinsove dijete, moguće neželjene posljedice povećanog unosa bjelančevina, a smanjenog unosa ugljikohidrata–ketozu, dehidraciju, gubitak elektrolita, gubitak kalcija, akutnu mišićnu slabost, povraćanje i probleme s bubrezima.

Uprkos kontroverzama Atkinsova dijeta je postala brand, a na temelju njene popularnosti dr Atkins je 1989. osnovao nutricionističku kompaniju Atkins Nutritionals, Inc. s nisko ugljikohidratnim proizvodima. Iako je zahvaljujući dijeti normalizirao svoju težinu, dr. Robert Atkins je 2002.g. doživio srčani udar, a sljedeće godine u 72.godini umro od posljedica pada koji je uzrokovalo krvarenje u mozgu.

S godinama Atkinsova dijeta doživjela je promjene, pa je prof. David J.A. Jenkins, St. Michaels bolnica u Torontu, promatrao utjecaj dijete siromašne ugljikohidratima i bogate biljnim proteinima porijeklom iz soje, povrća, voća, žitarica i orašastih plodova na pretile osobe s povišenom razinom LDL kolesterola. Rezultati su pokazali da je došlo do smanjenja razine LDL kolesterola i poboljšanja omjera LDL i HDL kolesterola.

Najnoviji broj časopisa Archives of Internal Medicine objavio je rezultate njegovog istraživanja i zaključak da vegetarijanska inačica Atkinsove dijete s biljnim proteinima iz soje, voća i povrća snizuju tjelesnu težinu, krvni tlak i LDL (loš) kolesterol.

Atkins.com

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2023 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.