Naslovnica
04.12.2023.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...
Slika
Ksantelazme - metode uklanjanja

Ksantelazma nije bolna niti štetna, a lako se uklanja po potrebi.Riječ je o žućkastim nakupinama kolesterola ispod kože,... Više...
Predavanje "Doping i antidoping"

Pozivamo vas na predavanje "Medicinski i pravni aspekti dopinga i antidopinga" dr. Romana Latinovića, voditelja Službe za... Više...
Slika
Koja ste vi generacija?

Znanstvenici William Strauss i Neil Howe razvili su "generacijsku teoriju", prema kojoj se povijest može opisati u generacijskim... Više...
Slika
Summer hair care

Summer can be a challenging season for our hair, as the combination of heat, humidity and sun exposure can wreak havoc, leaving... Više...
Slika
Nedostatak lijekova iz plazme

Nakon prekida frakcioniranja plazme i proizvodnje bioloških lijekova iz krvne plazme 2013., Hrvatska već deset godina uvozi... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Pravilna prehrana u multiploj sklerozi
Pravilna prehrana u multiploj sklerozi PDF Ispis E-mail
Gastro
Četvrtak, 24 Ožujak 2016 10:39

secerKao i kod drugih obolijenja, tako je i kod multiple skleroze vrlo važno što jedemo. Neurolozi i nutricionisti složni su kako postoje namirnice koje se kod MS nikako ne bi trebale konzumirati ili se njihov unos mora smanjiti. Iako ne postoji posebna dijeta za osobe koje pate od multiple skleroze (MS), zdrava prehrana koja uključuje svježe voće i povrće može povećati razmak do pogoršanja kliničke slike.

 

Što je MS?

Multipla skleroza (MS) je kronična bolest središnjeg živčanog sustava. Upalna oštećenja koja uzrokuje MS mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. Javlja se u svim životnim dobima, a najčešća je između 18. i 50. godine. Iako nepoznatog uzroka sve više istraživanja govori kako je riječ o autoimunoj bolesti povezanoj s okolinom te genetskom predispozicijom za obolijenje. Donosimo popis hrane koju bi bilo korisno izbjegavati u slučaju da bolujete od multiple skleroze.

Zasićene masnoće

Zasićene masnoće dolaze prvenstveno iz hrane životinjskog porijekla kao što su crveno meso i mliječni proizvodi dobiveni iz visokomasnog mlijeka, a ima ih i u hrani koja sadrži palmino i kokosovo mlijeko. Visoki kolesterol vodi aterosklerozi i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Osobito žene koje pate od MS-a podložne su većem riziku od srčanog udara, moždanog udara i aritmije.

Trans-masne kiseline

Izbjegavajte pečene kolačiće, krekere, krafne i pite, kao i sve druge pakirane proizvode koji uključuju trans-masne kiseline, jer one povećavaju upale u krvotoku što može dovesti do kardiovaskularnih problema. Pekarski proizvodi bogati trans-masnim kiselinama nekima su postali doručak, ručak i međuobrok. Umjesto toga birajte proizvode od brašna cjelovitih žitarica, te slastice koje su umjesto šećerom obogaćene voćem.

Kravlje mlijeko

Uz zasićene masti, određene bjelančevine u kravljem mlijeku mogu biti štetne za ljude s MS-om te je preporuka da se izbjegava. Ukoliko odlučite ukloniti mlijeko iz svoje prehrane, tad se svakako osigurajte da kalcij, proteine i vitamin D dobivate iz drugih izvora.

Šećer

Previše šećera može povećati vašu kilažu, a to može otežati vašu pokretljivost i obavljanje svakodnevnih životnih obaveza. Prevelika težina može povećati slabost, koja je česta u osoba s MS-om.

Magnezij za mišiće

Oboljeli od multiple skleroze trebali bi paziti na dovoljan unos magnezija. Upravo magnezij, kao što znamo, osigurava normalnu kontrakciju mišića što je kod osoba s MS-om jako važno. Magnezij možete pronaći kao dodatak prehrani ili, pak, u vodi obogaćenoj ovim mineralom, a možete na jelovnik uvrstiti i čim više zelenog lisnatog povrća.

Sol

Istraživanje objavljeno u časopisu 'Neurology' u travnju 2015. utvrdilo je da što su više soli imali u svojoj prehrani, oboljeli od MS-a imali su veću vjerojatnost recidiva, a i veći rizik od novih ozlijeda. Previše soli može povećati vaš krvni tlak, što opet vodi srčanim problemima. Ciljajte dnevnu dozu soli s manje od 2,4 grama ako ste zdravi, a manje od 1,5 g ukoliko imate srčanih problema. Ono čega bi se svatko od nas trebao odreći u svakodnevnoj prehrani jesu tri bijela praha: sol, šećer i brašno.

Rafinirane žitarice

Stavite bijelu rižu, bijeli kruh i hladne žitarice koje doručkujete na popis hrane koju valja izbjegavati. Ti prerađeni ugljikohidrati brzo podižu razinu šećera u krvi, ali i štete srcu - naročito kod žena. Ako se morate nositi s MS-om, ne mora značiti da se morate nositi i sa srčanim problemima i dijabetesom.

Gluten

Istraživanje objavljeno 2011. pronašlo je veći broj slučajeva celijakije (autoimune bolesti koju odlikuje netolerancija na gluten) kod ljudi koji pate od MS-a nego kod ostalih. Gluten je protein koji nalazimo u pšenici, ječmu i raži. Mnogi ljudi koji ne pate od celijakije utvrdili su da se bolje osjećaju kada uklone gluten iz svoje prehrane.

Alkohol

Na kraju, ali ne najmanje važno (kako to lijepo svi znaju reći) smjestio se alkohol. Utjecaj alkohola na mozak, odnosno središnji živčani sustav je velik i stoga bi se trebao izbjegavati.

Živim.hr

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2023 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.