Viva vino! |
![]() |
Gastro |
Nedjelja, 26 Rujan 2010 11:54 |
Pij malo-pij dobro! Konzumira li se u malim količinama, vino ima pozitivno djelovanje: podiže razinu dobrog kolesterola u krvi. Alkohol potiče stvaranje enzima čije djelovanje dovodi do povećanja kolesterola Hdl (kolesterol visoke gustoće), koji nije štetan za organizam. Napokon, vino potiče probavu, jer njegova kiselost omogućuje najveću probavljivost bjelančevina (mesa, sireva, jaja). Kiselina koju sadrži vino slična je onoj koja se nalazi u želučanom soku, te vino predstavlja lako piće koje pomaže probavu bjelančevina.
Više od te količine postaje otrovom i pretvara se u kolesterol i masnoće, a da bi ga se otklonilo, organizam je prisiljen uništavati vlastita tkiva, počevši od jetre i gušterače. Neke namirnice imaju pozitivan učinak na konzumente vina: voćni šećeri i bjelančevine koje se nalaze u mesu, ribi, jajima, i mliječnim proizvodima otklanjaju otrovne ostatke alkohola. Tajna dugog života
Unatoč tomu što je istraživanje tek u povojima, znanstvenici tvrde da postoji velika mogućnost razvoja lijekova koji bi mogli produljiti ljudski vijek i spriječiti razvoj bolesti karakterističnih za treću životnu dob. Naši su stari govorili da alkohol uklanja brige, a reakcije mozga mogle bi dati potvrdu toj pretpostavci. Iako alkohol smatramo pićem koje uzrokuje euforiju, u medicinskim terminima naziva se depresorom živčanog sustava. U stvarnosti, uzbuđenje koje se osjeća nakon nekoliko dobrih gutljaja vina, posljedica je gubitka kontrole te osjećaj euforije, koji traje dok je alkohol prisutan u cirkulaciji, da bi zatim nestao. |