Vege Atkinsova dijeta |
![]() |
Gastro |
Ponedjeljak, 29 Lipanj 2009 21:31 |
Atkinsova dijeta podrazumijeva ograničavanje ugljikohidrata kako bi se organizam potakao na korištenje masnoća umjesto glukoze za dobivanje energije. Ovaj proces (zvan ketosis) počinje kad su niske razine inzulina, obično kad je najniža razina glukoze u krvi (uglavnom prije konzumacije). Ketoza potiče razgradnju masti (lipolizu) u kojoj se lipidi (masnoće) iz stanica prenose u krv. Kada su ugljikohidrati eliminirani iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, čime se manje jede pa nastupa gubitak tjelesne mase. Program prehrane Program prehrane sastoji se od sljedećih stupnjeva:
Brojni stručnjaci su upozoravali na nedostatke Atkinsove dijete, moguće neželjene posljedice povećanog unosa bjelančevina, a smanjenog unosa ugljikohidrata–ketozu, dehidraciju, gubitak elektrolita, gubitak kalcija, akutnu mišićnu slabost, povraćanje i probleme s bubrezima. Uprkos kontroverzama Atkinsova dijeta je postala brand, a na temelju njene popularnosti dr Atkins je 1989. osnovao nutricionističku kompaniju Atkins Nutritionals, Inc. s nisko ugljikohidratnim proizvodima. Iako je zahvaljujući dijeti normalizirao svoju težinu, dr. Robert Atkins je 2002.g. doživio srčani udar, a sljedeće godine u 72.godini umro od posljedica pada koji je uzrokovalo krvarenje u mozgu. S godinama Atkinsova dijeta doživjela je promjene, pa je prof. David J.A. Jenkins, St. Michaels bolnica u Torontu, promatrao utjecaj dijete siromašne ugljikohidratima i bogate biljnim proteinima porijeklom iz soje, povrća, voća, žitarica i orašastih plodova na pretile osobe s povišenom razinom LDL kolesterola. Rezultati su pokazali da je došlo do smanjenja razine LDL kolesterola i poboljšanja omjera LDL i HDL kolesterola. Najnoviji broj časopisa Archives of Internal Medicine objavio je rezultate njegovog istraživanja i zaključak da vegetarijanska inačica Atkinsove dijete s biljnim proteinima iz soje, voća i povrća snizuju tjelesnu težinu, krvni tlak i LDL (loš) kolesterol.
|