Gastro božićni kutak |
![]() |
Gastro | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 10:34 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Božić je jedan od najvećih kršćanskih praznika, kojim se obilježava Kristovo rođenje (25.12. po julijanskom kalendaru), a pretpostavlja se da je nastavak rimskog praznovanja Saturnalija, označavanja rođenja boga Sunca odn. zimskog solsticija. Za Božić se kitila kuća i ukrasno drvce jabukama, orasima i lješnjacima, te posluživao bogati ručak kao simboličan uvod u novu godinu.
Bakalar za Badnjak Kao uvod u slavljenje Božića svetkuje se tradicionalno posni dan, Badnjak koji je dobio naziv po riječi "bdjeti" (staroslav. bad) budući se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Badnjak je i naziv upaljenog panja koji se unosio u kuću da simbolično osvjetljuje dom nadom i životom. Navečer se odlazilo na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, te se pripravljao božićni objed, nemrsna hrana za večeru. Uglavnom se jela riba, često bakalar, ali ponekad kao zamjena oslić koji ima manje kalorija i pristupačniji je osobito u primorskim krajevima. Bakalar je riba sjevernih mora koja se transportirala obično sušena, ili rjeđe konzervirana, sadrži malo masnoća, obiluje omega masnim kiselinama, vitaminima A, B i D, a priprema se kuhan s krumpirom i uz dodatak maslinovog ulja. Nutritivna vrijednost bakalara
Porijeklo iz Amerike
Purica (pura, ćurka) je porijeklom iz Amerike (Meksiko), gdje je bila poznata još u predkolumbovsko doba, a u Europu je stigla sa španjolskim osvajačima preko Turske odakle joj dolazi engl. naziv turkey . Upravo se u Sjedinjenim američkim državama pojede najviše puretine i to povodom nacionalnog praznika Dana zahvalnosti koji se obilježava u studenom, dok su u nas najpoznatiji zagorski i istarski, odn. pazinski purani koji mogu narasti do 15kg. Nutritivna vrijednost purice
Purica predstavlja niskokalorično meso sa malim udjelom masnoća, bogata je vitaminima i mineralima i priprema se najčešće nadjevena, obično s kestenima sukladno godišnjem dobu. Nutritivna je preporuka konzumirati puretinu bez kožice koja sadrži mnogo masnoće i pripremati uz dodatak zacina koji potiću probavu poput majčine dušice, timijana ili mediteranskih začina. Udio bjelančevina u mesu
Tofu purica
Bezglutenski mlinci Purica se obično priprema s mlincima koji su tradicionalan hrvatski proizvod pravljen od pšeničnog brašna, ali se za osobe koje imaju celijakiju može praviti i od posebno proizvedenog bezglutenskog brašna prilagodjenog osobama koje su osjetljive na gluten. Kao prilog se poslužuje zelje ili drugo povrće, poput graška i brokule, a uz ručak se obično servira crveno vino koje poboljšava okuse, ali i potiče izlučivanje probavnih sokova.
Literatura Wikipedia Vitamini.hr Zdravahrana.hr VEZANI SADRŽAJI |