Naslovnica
21.7.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
"Sretna trka 2018."

Hrvatska čitaonica sela Kuti i Maraton klub Velika Gorica vas pozivaju na "Sretnu trku" u subotu, 21.07.2018. sa startom u... Više...
Slika
10 simptoma srčanog udara

Ponekad simptomi srčanih problema mogu biti složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečem drugom, kao... Više...
Slika
WUC Handball 2018.

Riječki športski sveučilišni savez u suradnji s Hrvatskim akademskim sportskim savezom i Sveučilištem u Rijeci će od... Više...
Slika
"Medo Trail 2018."

MEDO TRAIL 2018 organizira se na Medvednici 14.07.2018. /subota/ kao 8. kolo Treking lige. Za sve koji poznaju Medvednicu (i... Više...
Slika
Kako prepoznati trudnoću?

U ranoj trudnoći postoje nesigurni, vjerojatni znakovi trudnoće, koji mogu biti simptom i nekih drugih stanja, stoga se ne... Više...
Slika
Cjepiva protiv ospisa, zaušnjaka i rubeole

Cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole daju se u trovalentnom cjepivu, znači tri cjepiva u jednoj injekciji, pa može biti... Više...
Slika
"Potrčite za Mladena"

U Zagrebu 2. srpnja (ponedjeljak) u 18.30 starta humanitarna utrka na savskom nasipu, kod Boćarskog doma za teško stradalog i... Više...
Slika
Zaštita od ljetnih vrućina

S dolaskom ljetnih vrućina povećava se rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja poput srčanog i moždanog udara osobito u... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti Dan planeta Zemlje
Dan planeta Zemlje PDF Ispis E-mail
Novosti
Utorak, 21 Travanj 2009 09:51

climatechangeAktivisti udruge Prijatelji životinja u srijedu, 22. travnja na Dan planeta Zemlje na Trgu Petra Preradovića u 12 sati uz prigodni informativni štand postaviti simboličan prikaz utjecaja mesne industrije na globalno zatopljenje. Građani će moći potpisati peticije, dobiti brošuru 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim' koju su napisali švedski zastupnik Europskog parlamenta Jens Holm i novinar Toivo Jokkala.

Kako bi osvijestili građane o povezanosti prehrane namirnicama životinjskoga podrijetla i ekoloških katastrofa, na informativnom štandu dijelit će se edukativni letci koje je udruga Prijatelji životinja tiskala u suradnji s organizacijom Greenpeace, te će se najavljivati film 'Meat the Truth' koji će biti premijerno prikazan 2. svibnja u kinu KIC-a u Preradovićevoj 5.

U organizaciji Zelene akcije 25. travnja, na Zrinjevcu, održat će se predstavljanje proizvođača ekološki uzgojenih proizvoda, a udruga Prijatelji životinja pripremit će degustaciju veganskog eko-čušpajza u 12 sati kako bi zainteresiranim građanima približila bezmesni način prehrane koji štiti okoliš, životinje i ljudsko zdravlje.

U javnosti se premalo zna o utjecaju mesne industrije na globalno zatopljenje. Mesna prehrana je na prvom mjestu uzročnika globalnog zatopljenja. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) još 2006. godine objavila je Izvješće u kojem stoji da uzgoj stoke generira 18% stakleničkih plinova što je više od cjelokupnog svjetskog prometa koji emitira 16% stakleničkih plinova.

globalnozatopljenje

Metan, dušični oksid i industrijski plinovi bitni su plinovi efekta staklenika. Glavni izvori metana proizlaze iz uzgoja životinja odnosno stočarstva i sječe šuma zbog novih površina za ispašu i poljodjelstvo. Stočarstvo je također glavni uzrok nastanka dušičnog oksida. Svaki kilogram proizvedenog mesa uzrokuje oslobađanje stakleničkih plinova čiji je učinak istovjetan učinku tri do četiri kilograma CO2.

 

 

Velike količine energije potrošene za proizvodnju umjetnog gnojiva, sječa prašuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku, te velike količine metana oslobođenog iz balege zajedno stavljaju mesnu industriju na prvo mjesto uzročnika globalnog zatopljenja.

Imati meso za jelo ne vrijedi mijenjanja svjetske klime, ubijanja životinja – kako svinja tako i polarnih medvjeda – pa i nas samih.

www.prijatelji-zivotinja.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.