Naslovnica
19.10.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Žudnja za nezdravom hranom

Svi smo u nekom trenutku života žudjeli za hranom poput čokolade ili čipsa.  Žudnja za hranom je ekstremna potreba za... Više...
Slika
Zumba fitnes

Zumba fitness je program koji je primjeren za sve dobne skupine. Neovisno o tome u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, imate li bilo... Više...
Slika
Svjetski dan oživljavanja

Svjetski dan oživljavanja obilježit će se subotu, 19.10. u 9,30h Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u Zagrebu.... Više...
Slika
"Dan bijelog štapa"

Hrvatski savez slijepih kao nacionalna krovna organizacija slijepih u RH i ove godine tradicionalno obilježava Međunarodni dan... Više...
Slika
"Darovite ruke" Ben Carson

Životna priča o siromašnom mladiću koji od najlošijeg učenika osnovne škole uz pomoć majke i njene vjere upisuje... Više...
Slika
Prednosti i nedostaci antibiotika

Antibiotici su lijekovi koji liječe bakterijske infekcije - možemo ih koristiti za upale prouzročene bakterijama, ali za... Više...
Slika
Pažljivo s pubertetlijama

Ton glasa roditelja može uvelike utjecati na emocije i reakcije djece. Znanstvenici su slučajnom metodom svrstali svakog... Više...
Slika
Uzrokuje li solarij rak kože?

Istraživanja su već povezala korištenje solarija s povećanim rizikom za razvoj karcinoma pločastih stanica - vrste raka... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Novosti Prestani pušiti i pobijedi!
Prestani pušiti i pobijedi! PDF Ispis E-mail
Novosti
Petak, 04 Studeni 2011 16:30

dostaHrvatski zavod za javno zdravstvo organizira javnozdravstvenu akciju "Prestani pušiti i pobijedi!" u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba. Pušenje je jedan od vodećih zdravstvenih problema suvremenog svijeta i predstavlja epidemiju globalnih razmjera, a većina pušača željela bi prestati pušiti što zbog razvijene ovisnosti o nikotinu nije lako, stoga je uz njihovu vlastitu želju potrebna i podrška obitelji, liječnika i okoline.

Natjecanje u odvikavanju od pušenja kao metodu za prestanak pušenja prvi put je primijenio Nacionalni institut za javno zdravstvo iz Finske 1985. godine, a 1994. godine organizirao prvo međunarodno natjecanje. Od tada je natječaj organiziran 7 puta, svake dvije godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, uz preporuku da države članice preuzmu organizaciju natječaja na nacionalnoj razini.

Cilj je akcije da se pozitivnim pristupom, a ne samo zabranama potaknu pušači da donesu odluku o prestanku pušenja, da se odreknu po zdravlje štetne životne navike i pridonesu unaprjeđenju vlastitog zdravlja, zdravlja svojih bližnjih, kao i stvaranju okoliša bez duhanskog dima.

Pravila natječaja

U javnozdravstvenoj akciji mogu sudjelovati osobe u dobi od 18 i više godina, koje su redovito pušile godinu dana prije ove zdravstvene akcije/natječaja, a koje se odluče suzdržati od pušenja 4 tjedna i ispune pristupnicu. Na pristupnici sudionici izjavljuju da će se suzdržati od pušenja tijekom četiri tjedna (od 14. studenog do 11. prosinca 2011.) i potom dati istinitu izjavu jesu li obećanje održali. Podaci koji se traže na pristupnici su slijedeći: ime i prezime, adresa, telefon, datum rođenja, te ime, prezime, adresu i telefon svjedoka koji može potvrditi da se osoba suzdržala pušenja.

Javno izvlačenje potencijalnog dobitnika javnozdravstvene akcije održat će se po završetku natječaja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 10000 Zagreb, Rockefellerova 7, dana 12. prosinca  2011. godine. Nagrada se dodjeljuje nakon što se od sudionika i svjedoka dobije potvrdna izjava o suzdržavanju od pušenja tijekom protekla 4 tjedna. Izjavu se provjerava i odgovarajućim testom. Nagrada u vrijednosti 10.000 kuna bit će dodijeljena 4. siječnja 2012. godine.

Sudionici se na natječaj mogu prijaviti od 04. studenog do 14. studenog 2011. popunjavajući on-line pristupnicu ili putem pošte na adresu:

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
s naznakom: Za natječaj - PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!
Rockefellerova 7
10 000 Zagreb

ONLINE PRISTUPNICA

Pristupnica će biti objavljena u dnevnim listovima, 04. studenog 2011. godine u Večernjem listu te 05. studenog u 24 sata, kao i na sljedećim web adresama www.24sata.hr i www.zdravakrava.hr.

pusenjeDOBRI RAZLOZI ZA PRESTANAK PUŠENJA

Cigareta sadrži ne samo sadrži katran, ugljični monoksid i nikotin (tvar u cigaretama koja stvara jednako jaku ovisnost kao i heroin), nego još i preko 4.000 kemikalija koje mogu biti vrlo otrovne (amonijak, arsen, vodikov cijanid, formaldehid i metan).
Većina nas zna da katran iz cigarete škodi našim plućima, no jeste li znali da ugljični monoksid pojačava stvaranje tromba u krvi i oštećuje unutarnje stjenke naših arterija dok ulazi u krvotok?
Ako ste ikada mislili da pušenje izgleda seksi, vrijedi znati da ono može prouzročiti smanjenu plodnost kod žena, a impotenciju kod muškaraca.
Svi znamo da pušenje uzrokuje rak pluća.  No osim toga ono uzrokuje emfizem, krvožilne bolesti i perifernu vaskularnu bolest, kao i mnoge oblike raka.
Kod žena koje uzimaju kontracepcijsku pilulu, a puše, 10 puta je vjerojatnije da će doživjeti srčani napadaj ili kap nego kod nepušačica.
Točna su izvješća da su bebe od pušačica često nedovoljne tjelesne težine i nedonoščad, no jeste li znali da te bebe i više plaču i manje spavaju od drugih beba?
U djece pušača vjerojatnije će se tijekom njihova života razviti bronhitis, upala pluća i astma. 
 
 
SUGESTIJE ZA PRESTANAK PUŠENJA

Priprema je bitna: svakako se dobro pripremite za Dan prestanka pušenja.
Prije Vašeg Dana prestanka pušenja, uklonite sve tragove Vašeg pušačkog pribora (tj. upaljače, pepeljare itd.).
Zatražite podršku svoje obitelji, prijatelja i kolega, jer što više podrške dobijete, to ćete vjerojatno biti uspješniji.
Savjetujte se sa liječnikom ili ljekarnikom o korištenju pomagala za prestanak pušenja kao što je zamjenska terapija za nikotin (NRT).
O Vašoj potrebi prestanka pušenja može diskutirati s Vašim liječnikom koji Vam može prepisati druge provjerene terapije koje će Vam pomoći da prestanete pušiti.
Identificirajte u koja ćete doba najvjerojatnije jako zaželjeti cigaretu, a tada probajte promijeniti svoju rutinu da bi izbjegli iskušenje.
Kada je vjerojatno da žudite za cigaretom, zabavite se, počnite se baviti novim hobijem ili se čak počnite bavite novim sportom.
Ako budete imali problema, prisjetite se da niste jedini, jer u natjecanju prestani i pobijedi na stotine tisuća pušača jednako se tako bore uz Vaše rame.
Redovito nagrađujte sebe – priuštite si nešto što volite upravo za onaj novac koji biste inače potrošili na cigarete.
Razmišljajte na pozitivan način! Vi ste jedina osoba koja ima moć osigurati da ćete Vi uistinu napustiti pušenje!

HZJZ.hr 
  

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.