Naslovnica
27.4.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Akcija "Sve za našu djecu"

U Rijeci je u tijeku humanitarna akcija "Sve za našu djecu" namijenjena uređenju senzorne sobe Odjela za slijepe i slabovidne... Više...
Slika
Dan jazza u Puli

Međunarodni dan Jazza održati će se 30.04. u Puli nastupom soul pjevača Roy Young uz pratnju saksofoniste Olega Kireyeva.... Više...
Slika
Europsko prvenstvo u ragbiju

Europsko prvenstvo u ragbiju U18 (za juniore do 18 godina starosti) je natjecanje krovne Europske ragbijaške organizacije Rugby... Više...
Slika
Festival znanosti 2018.

Festival znanosti održat će se od 16. do 21.04. a tema ovogodišnjeg događanje je "Otkrića". Cilj manifestacije je... Više...
Slika
Utrka "Minus Zwei cener"

Sportska utrka grada Zagreba "Maksimirski Minus Zwei cener" spremna je za svoje četvrto izdanje. Utrka će se održati u subotu,... Više...
Slika
Noć knjige 2018.

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23.04.... Više...
Slika
"Menopauza-simptomi i ublažavanje"

Pozivamo vas na predavanje "Menopauza-simptomi i ublažavanje" koje će se održati 23.04. (pon) u 19h u dvorani MZ Medveščak... Više...
Slika
Udomljavanje je fora

Akciju „Udomljavanje je fora“ u organizaciji Grada Zagreba provodi se u skloništu za životinje Dumovec i Ustanove... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Knjige Noć knjiga 2014.
Noć knjiga 2014. PDF Ispis E-mail
Knjige
Utorak, 22 Travanj 2014 09:27

noc-knjige

Noć knjige 2014. održat će se u srijedu, 23. travnja u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a 370 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, kulturni centri, muzeji, galerije) pripremilo je više od 700 programa. Čitaonice i pričaonice za najmlađe, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice, javna čitanja, projekcije filmova, Bookcrossing, ali i klasična predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaji za ozbiljnije književne sladokusce – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom "knjiškom meniju".

 

 

Svečano otvorenje u NSK

Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja u 12 sati, predstavit će se i komentirati rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK – Centar za istraživanje tržišta d.o.o. 2014.) te održati otvorenje izložbe fotografija "Kadar za čitanje 2014.", koja predstavlja izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja na temu čitanja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb. Izložba će nakon NSK krenuti na putovanje gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

U Noći knjige 2014. sudjelovat će više od 200 pisaca; brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti; javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ. U matineji Noći knjige prvi puta u manifestaciju su se uključili i vrtići (10) i osnovne škole (98) s programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi. U Noći knjige neće manjkati ni prodajnih akcija i popusta, koji će se moći ostvariti u brojnim knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti.

Noć knjige u bolnicama

Kao i svake godine, Noć knjige prepoznaje i afirmira nove prostore čitanja i druženja s knjigom. Tako će u hrvatskim bolnicama bolničko osoblje čitati pacijentima, a čitat će se i azilantima te djeci u dječjim domovima. Noć knjige obilježit će se i u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. Za vrijeme njezina trajanja svi će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskog maratona na Trećem programu HTV-a.

Za one koji Noć knjige žele provesti pored malih ekrana, Treći program Hrvatske televizije pripremio je filmski maraton ekranizacija poznatih književnih predložaka. Filmske ekranizacije književnih predložaka filmofili će imati prilike pogledati i u nezavisnim hrvatskim kinima u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu. Manifestaciji se pridružuje i Treći program Hrvatskog radija, posebnim programom koji uključuje razgovore, preporuke poznatih pisaca i čitanje ulomaka iz preporučenih djela.

U Noći knjige održat će se i natjecanje gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati vesele ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka. U kvizu će sudjelovati 11 natjecateljskih ekipa u svakom gradu, a pobjedničke ekipe biti će nagrađene vrijednim knjigama. I to nije sve. Na poziv organizatora u Botaničkom vrtu u Zagrebu perfomans "Raščitanje" izvest će Siniša Labrović, koji će na osobit način komunicirati s biljnim svijetom.

Noć knjige u Knjižnici Prečko

Knjižnica Prečko obilježit će prigodnim programom u kojem sudjeluju pjesnici Maja Cvek i Damir Pilko te gitaristi Lovro Krpan i Juraj Markač. Maja Cvek piše poeziju od najranije mladosti, na standardnom književnom jeziku i na kajkavskom dijalektu. U pjesmama upotrebljava zagrebački urbani kajkavski jezik i varaždinski idiom. Autorica je pet zbirki poezije: Za moju dušu, Trenuci sjećanja, Osmijesi srca, Zagrebački vez i Zavuzlane senje.

Sudjeluje na pjesničkim natječajima (Kustošija, Zelina, Varaždin, Marija Bistrica, Krapina). Za svoje radove je nagrađivana, a kao autorica je prisutna u više od 40 zbornika sa raznih recitala. Pjesme su joj također objavljene u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu KAJ. U sklopu suradnje s Centrom za kulturu Trešnjevka piše o događanjima u trešnjevačkim knjižnicama.

Damir Pilko također je pjesnik koji stvara i na književnom jeziku, ali i na kajkavskom i na dalmatinskom dijalektu. Uspješno piše i tekstove za uglazbljivanje. Objavio je dvije zbirke pjesama – Sudbina jednog cvijeta i Senje i kušleci. U sklopu događanja organiziran je i mali antikvarijat u kojem posjetitelji mogu odabrati knjigu za sebe.

Noć knjige s beskućnicima

noc-knjige-2014U Gradskoj knjižnici (u prostoru Galerije Kupola) u 19h je održan program pod nazivom "Noć knjige s beskućnicima". Program je vodila knjižničarka Sanja Bunić koja je predstavila performans "Šejla: priča o sarajevskim ljubavima" autora Dražena Zetića, kvantnog pjesnika i prodavača "Uličnih svjetiljki" Mile Mrvalja, neiscrpno vrelo životne mudrosti koji je govorio svoja promišljanja o životu. Održana je i promocija radione televizora Hrvoje G. koji kamerom snima video zapise i objavljuje na YouTube kanalu (Rts jutruba).

Svojim pjevanjem program je uljepšao  KGZ dvojac s pjesmom "Što te nema" i glazbenica Mary Crnković-Pilaš, glavni ženski vokal uz pratnju havajskog žičanog glazbala, ukulele. Na kraju programa bila je proslava 4. rođendana projekta "Knjigom do krova: mreža knjižnica za osnaživanje beskućnika". "Knjigom do krova" je projekt kojim se Knjižnica grada Zagreba zalaže za načelo jednakih mogućnosti u pristupu informacijama, znanjima i kulturama, te pomaže beskućnicima da pronađu posao. Ujedno im pruža psihosocijalnu podršku i priliku da nauče kompjutorske vještine kako bi ponovno postali aktivan dio društva.

Ulične svjetiljke

“Ulične svjetiljke" su prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Časopis izdaje Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat na Sušaku, koje ima i prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" u Rijeci. Prvi broj časopisa je izašao 2008. godine i izlazi nekoliko puta godišnje, a prodaju ga beskućnici na ulicama Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra, Splita i Vinkovaca.

Cilj časopisa je pružiti priliku beskućnicima da prodajom časopisa zarade novac i prikupe sredstava za preživljavanje, te upozoriti javnost da oni imaju želju i potrebu ponuditi svoje potresne i teške životne priče i pjesme društvu. Časopis senzibilizira javnost za egzistencijalna ljudska prava, i to one najugroženije kategorije ljudi za koje nema mjesta u senzacionalističkim medijima.

Časopisu "Ulične svjetiljke" je Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava 2013. godine dodijelio nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja, a iste godine dobio je i nagradu "Ponos Hrvatske".

Ines Igrec, Kreativni laboratorij

 

Nocknjige.hr

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.