Kava ili čaj – pitanje je sad! Ispis
Gastro
Autor Kristina Kalanj   
Petak, 04 Listopad 2019 13:44

coffeeKava i čaj spadaju u najpopularnija svjetska pića, a crni je čaj najtraženija sorta i čini 78% ukupne proizvodnje i potrošnje čaja. Pružaju slične zdravstvene beneficije no po nekim se stvarima ipak razlikuju. Mnogobrojne su usporedbe kave i čaja, a na vama je da izaberete koji napitak vam više odgovara.Poznati su pozitivni, ali i negativni učinci na ljudsko zdravlje.

 

 

Kofein - najkorišteniji stimulans

Iako sadržaj kofeina može varirati ovisno o vremenu kuhanja, veličini porcije ili načinu pripreme, kava lako može sadržavati dvostruko više kofeina od jednake količine čaja. Količina kofeina koja se smatra sigurnom za dnevnu konzumaciju je 400 mg dnevno. Jedna šalica kuhane kave (240 ml) sadrži prosječno 95 mg kofeina, u usporedbi s 47 mg iste porcije crnog čaja. Iako su se znanstvenici prvenstveno fokusirali na kavu prilikom istraživanja pozitivnih učinaka kofeina, oba pića - unatoč tome što sadrže različite količine ove tvari - mogu pružiti određene zdravstvene koristi.

coffeeUnos kofeina može smanjiti rizik od određenih kroničnih bolesti i poboljšati psihičke sposobnosti, raspoloženje, budnost i mentalni fokus. Istraživanja pokazuju da poboljšava sposobnosti u jednostavnim i u složenim zadacima te su primjećena poboljšanja u reakcijskim vremenima, pamćenju i obradi informacija u usporedbi s kontrolnom skupinom. Kofein djeluje kao snažan stimulans za vaš središnji živčani sustav, zbog čega se smatra supstancom koja poboljšava sportske rezultate. Nakon unošenja kofeina u organizam uočeno je povećanje izdržljivosti u prosjeku za 12%.

Druga istraživanja pokazuju da kofein može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 poboljšavajući osjetljivost na inzulin. Pregled 9 studija u kojima je sudjelovalo 193.473 osobe pokazao je da redovito pijenje kave značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Umjereni unos kofeina povezan je sa zaštitnim učincima protiv demencije, Alzheimerove bolesti, metaboličkog sindroma i bezalkoholne bolesti masne jetre.

Antioksidansi sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima

I čaj i kava puni su antioksidansa, prvenstveno polifenola, koji doprinose njihovom karakterističnom okusu i svojstvima koja pozitivno utječu na  zdravlje. U čaju i kavi prisutne su mnoge skupine polifenola. U crnom čaju su prvenstveno prisutni teaflavini, tearubigini i katehini, dok je kava bogata flavonoidima i klorogenskom kiselinom (CGA). S druge strane, ispitivanja antikancerogenih svojstva kave otkrila su da sadržaj njene klorogenske kiseline djeluje kao moćan inhibitor rasta stanica karcinoma, štiteći od raka gastrointestinalnog sustava i jetre. Dugoročne studije na ljudima i daljnja istraživanja koja su analizirala veće baze dokaza pokazuju da kava i čaj mogu zaštititi i od drugih vrsta karcinoma, kao što su karcinom dojke, debelog crijeva, mjehura i rektuma.

Osim antioksidativnih aktivnosti, polifenoli su povezani sa smanjenom stopom srčanih bolest. Zdravstvene beneficije koje se pripisuju kavi uključuju zaštitu od Parkinsonove bolesti i smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2 i ciroze jetre. S druge strane, čaj može zaštititi od karijesa, bubrežnih kamenaca i artritisa. Doprinose zdravlju srca kroz razne mehanizme zaštite krvnih žila, uključujući:

  • Vazodilatacijski faktor: potiču opuštanje krvnih žila, što pomaže u slučajevima visokog krvnog tlaka.
  • Anti-angiogeni učinak: blokiraju stvaranje novih krvnih žila koje mogu hraniti stanice raka.
  • Anti-aterogeni učinak: sprječavaju stvaranje plakova u krvnim žilama, smanjuju srčani udar i rizik od moždanog udara.

Desetogodišnje istraživanje na 74 961 zdravih ljudi utvrdilo je da je ispijanje 4 šalice (960 ml) ili više crnog čaja dnevno povezano s 21% nižim rizikom od moždanog udara, u usporedbi s osobama koje nisu konzumirale ove napitke.

Kava i čaj povećavaju količinu energije

tea

Kofein u kavi podiže vam razinu energije. Kofein povećava budnost i smanjuje umor povećanjem razine dopamina i blokiranjem adenozina. Dopamin povećava otkucaje srca što također utječe na sustav nagrađivanja vašeg mozga i povećava "ovisnička" svojstva kave. S druge strane, adenozin pospješuje san pa kofein blokirajući ga, smanjuje vaš osjećaj umora. Učinak kave na vašu razinu energije događa se gotovo odmah. Nakon konzumiranja, vaše tijelo apsorbira 99% kofeina u roku od 45 minuta, ali najveće koncentracije u krvi pojavljuju se već nakon 15 minuta. To je razlog zašto mnogi ljudi preferiraju šalicu kave kada im je potrebno trenutno povećanje energije.

Iako je u čaju manje kofeina, bogat je L-teaninom, snažnim antioksidansom koji također stimulira vaš mozak. Za razliku od kofeina, L-teanin može pružiti antistres učinak povećavajući alfa valove vašeg mozga koji vam pomažu da se smirite i opustite. Ovo neutralizira pobuđujući učinak kofeina i daje vam opušteno, ali budno mentalno stanje bez osjećaja pospanosti. Studije su otkrile da konzumiranje L-teanina zajedno s kofeinom - kao što je slučaj u čaju - pomaže da održite budnost, fokus, pažnju i oštrinu. Ova kombinacija može biti razlog zašto vam čaj daje više smireno i lagano pojačanje energije za razliku od kave.

Kofein pomaže u gubitku kilograma

Kofein može povećati broj kalorija koje sagorite za 3–13%, i zadržati taj učinak 3 sata nakon unosa, što čini dodatnih 79–150 sagorjelih kalorija. Kavi se pripisuju i svojstva sagorijevanja masti inhibiranjem proizvodnje masnih stanica. Neke studije taj učinak pripisuju činjenici da kava sadrži klorogene kiseline. Istraživanje na 455 ljudi pokazalo je da je redoviti unos kave povezan s nižim udjelom masnog tkiva. Slični rezultati dobiveni su u pregledu 12 studija koje su sugerirale da klorogena kiselina pomaže mršavljenju i metabolizmu masti kod miševa.

S druge strane, čini se da polifenoli čaja poput teflavina također doprinose gubljenju kilograma. Teaflavini navodno inhibiraju lipazu, enzim koji igra ključnu ulogu u metabolizmu masti. Istraživanja na štakorima pak pokazuju da polifenoli čaja mogu smanjiti koncentraciju lipida u krvi i smanjiti debljanje - čak i kada su životinje jele hranu s visokim udjelom masti. Polifenoli crnog čaja također utječu na raznolikost mikrobiota ili zdravih bakterija u crijevima što može utjecati na kontrolu težine. Kofein u kavi i polifenoli u čaju mogu vam pomoći da izgubite kilograme, ali potrebno je više ispitivanja na ljudima da bi se potvrdili ovi učinci.

Nuspojave kofeina

teaIako je kava povezana s više nuspojava, poput zatajenja srca, ubrzanog rada srca i visokog krvnog tlaka, istraživanja pokazuju da je umjerena konzumacija sigurna. Ne treba zanemariti da kod osjetljivih ljudi može prouzročiti anksioznost i poremećaje u spavanju, a zbog utjecaja kofeina na mozak dovesti do ovisnosti.

Ako ste osjetljivi na kofein, čaj bi mogao biti bolji izbor. Sadrži L-teanin, aminokiselinu umirujućeg svojstva koja vas može opustiti a istovremeno držati budnima. Možete se odlučiti i za beskofeinsku varijantu ovih pića ili za biljni čaj koji je prirodno bez kofeina. Premda neće pružiti iste pogodnosti, ima puno korisnih svojstava.

 

Autorica: Ariane Lang

Prijevod: Kristina Kalanj, Medikus kreativni laboratorij

Healthline.com

VEZANI SADRŽAJI