Umjetni šećeri: što trebate znati? |
Gastro |
Autor Dina L. Volčanšek |
Utorak, 01 Listopad 2019 17:11 |
Šećer je vrsta ugljikohidrata, i vrlo generalan naziv pod kojim spadaju više vrsta šećera, tj. jednostavnih ugljikohidrata. Po strukturi ugljikohidrati se sastoje ili od niza peterokuta složenog od veza između ugljika, kisika i vodika (pentoza) ili od niza šesterokuta složenog od veza između ugljika, kisika i vodika (heksoza). Funkcija ugljikohidrata je da tijelu pruža trenutno dostupnu energiju za funkcioniranje. Najčešće vrste prirodnog šećera uključuju glukozu (može se naći u žitaricama), fruktozu (prirodno se nalazi u voću) i laktozu (nalazi se u mlijeku).
U mlijeku bez laktoze laktoza je razgrađena u galaktozu i glukozu (jednostavnije komponente) koje čine mlijeko slađe jer što je kraći lanac ugljikohidrata to je slađi šećer. Ponekad je teško prepoznati prisutnost šećera u hrani i piću jer nije doslovno napisan kao šećer nego kao jedan od ovih naziva (tj. vrsta šećera ili namirnice koja sadrži visoku količinu šećera). Umjetni šećeri: ● Sirup: agavin, trskin, rižin, od slada, kukuruzni (sirup ili zaslađivač), visoko fruktozni kukuruzni ● Šećer: smeđi, u prahu, granulirani, sirovi, invertni ● Sok: koncentrati voćnih sokova, trskin sok ● Dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, melasa, saharoza, galaktoza ● Med: normalno je konzumirati šećer kroz namirnice koje ga prirodno sadrže no problem je u prerađenim namirnicama u koje su dodani šećeri (to također uključuje dodatak šećera tijekom kuhanja). Razlozi dodavanja šećera: ● Produljivanje rok trajanja (nalazi se u svemu od džemova, peciva, umaka, itd.) ● Pripomaganje u fermentaciji kruha i alkohola ● Poboljšanje okusa i izgleda prehrambene namirnice Gdje se nalaze šećeri? Hrana i pića koji najviše i najčešće imaju veliku koncentraciju dodanog/ umjetnog šećera su: ● Slatkiši: bomboni, kolači, keksi, žvakaće gume ● Prerađena peciva, krafne ● Mliječni deserti: sladoled, jogurt ● Pića: gazirana pića, sportska pića, energetska pića, sokovi i alkoholna pića. Posljedice visoke učestalosti šećera: ● Karijes ● Debljina ● Dijabetes tip 2 ● Razne srčane bolesti ● Visoka razina triglicerida ● Povećana koncentracija lipoproteina niske gustoće ("lošeg kolesterola") ● Smanjena koncentracija lipoproteina visoke gustoće ("dobrog kolesterola") Koji je problem u povećanom unosu šećera u naše tijelo? Za normalno funkcioniranje našeg tijela potrebno je unositi hranu s visokim prehrambenim vrijednostima koji će omogućavati dovoljnu količinu hranjivih tvari. Šećer ima puno kalorija i mali broj hranjivih tvari - unosimo u organizam visoke kalorije, a ne postižemo zasićenost hranjivim tvarima zbog "praznih kalorija". Visokom konzumacijom šećera i zaslađenih namirnicama unosimo "prazne kalorije" s kojima ne postižemo zasićenost, jedemo više i dolazi do debljanja. Kako izbjeći probleme i povećan unos dodanih šećera? Za zdrav život poznato nam je da trebamo biti uravnoteženi i trebamo unositi zdravu hranu: voće i povrće, žitarice, proteine, itd. Najlakši način je izbaciti slatkiše, peciva, deserte, zaslađena pića i prijeći na konzumaciju voća kao deserta i vode umjesto zaslađenih pića. Naravno, to je vrlo težak zadatak u današnjem svijetu no treba se osvijestiti o prisutnosti i posljedicama šećera - zato mijenjanjem unosa prerađene hrane za domaće je ipak bolja opcija jer često nismo ni svjesni da neki proizvodi sadrže šećere da produže rok trajanja. Kada se kupuje u dućanu dobro bi bilo pogledati koliko se od navedenih šećera nalaze u proizvodima kod kojih bi najmanje očekivali, te tako možemo izbjeći nepotreban i nesvjestan unos šećera u naš organizam. Zanimljivo je otprilike jedan gram šećera jednak četiri kalorije, dok su četiri grama šećera jedna čajna žličica. Konzumirajući npr. piće koje sadrži 40g šećera unosimo 160 kalorije i uz to jedemo 10 žličica šećera. Dina L. Volčanšek, Medikus kreativni laboratorij Familydoctor.orgNcbi.nlm.nih.govDrinkaware.co.ukVEZANI SADRŽAJI |