Poslijeblagdanski odmor organizma Ispis
Četvrtak, 11 Prosinac 2014 20:07

kupkaU božićne dane slavljenja i darivanja uobičajeno je pretjerivanje sa hranom i pićem uslijed čega se nerijetko nakupi pokoji kilogram viška, te je poželjno nakon blagdana odmoriti organizam na prirodan način bez umjetnih proizvoda. U tom procesu blagodati voća i povrća potaknuti će unutarnje organe na pojačani rad, a organizmu ćemo omogućiti povratiti energetsku ravnotežu ukoliko odvojimo vrijeme za obnavljanje duha i tijela.

 

 

Sindrom "lijenih" crijeva

zatvorNiske zimske temperature i vremenske nepogode smanjuju mogućnost kretanja što zajedno sa masnom prehranom i pićima može dovesti do pojave neredovite stolice. Pretpostavlja se da svaka 10-ta osoba pati od povremenog ili stalnog zatvora (opstipacije) koji se medicinski naziva i sindromom "lijenih" crijeva. Tijekom dužeg perioda opstipacija dovodi do nakupljanja štetnih tvari u crijevima koje se proširuju u krvotok i uzrokuju povećanu koncentraciju toksina, te stvaranja kiselog statusa organizma tzv. acidoze.

Posljedica acidoze će biti napuhnutost u trbuhu, vjetrovi ili crijevni grčevi, a zatim sjećaj tromosti, bezvoljnost i nezadovoljstvo, međutim umjesto uobičajenih laksativa zdravija zamjena su namirnice bogate vlaknima i vitaminima poput kupusa ili zelja.

Ljekovitost kupusa

Kupus obiluje vitaminom C, B i K, te mineralima kalcija, kalcija i magnezija, a manje je poznato da je u kupusu prisutan i vitamin U koristan kod čira na želucu, dok blagi rasol pomaže kod kroničnog zatvora. Sirovi i kiseli kupus liječi sluznicu probavnih organa, sprečava avitaminozu, te štiti od raka dojke. Obilje mineralnih tvari i kalija potiče izlučivanje vode te liječi bolesti nastale poremećenom izmjenom tvari, a vitamin C osigurava prijelaz kiselog stanja organizma u normalno, odn. sprečavanje acidoze.

kupusBogatstvo vitaminom C bila je poznata i moreplovcu James Cooku koji je koristio njegovo antioksidativno djelovanje protiv skorbuta. Još su stari Rimljani započeli postupak kiseljenja glavica kupusa, posipavati ih solju i prelijevati octom, te spremali u glinene posude za zimsku upotrebu, a Slaveni su otkrili postupak kiseljenja rezanog kupusa koji se održao do danas.

 

Energetska vrijednost kupusa

nutritivna vrijednost 24 kcal/100g
ugljikohidrati 2,8%
proteini 1,21%
masti 0,18%
dijetetska vlakana 2,3%
vitamin C 42 mg/100g

Ljekovitost kupus poznata je od davnina u narodnoj medicini, te se osim kao prehrambena namirnica koristi i za vanjsku upotrebu u obliku obloga. Svježi i zdravi listovi očišćeni alkoholom upotrebljavaju se za kožna oboljenja, modrice, ubode i čireve, ali pomažu i kod bronhitisa, astme i artritisa. Oblozi se stavljaju i na područje trbuha kod različitih bolova, upala, proljeva i preobilnih menstruacija. U proljeće se kupus ponajviše koristiti kao salata, a u zimi za pripremanje glavnih jela poput krepke juhe od povrća.

Povrtna zimska juha

Najpoznatija je juha pripremljena od zelja uz dodatak mrkve, celera, rajčice uz prstohvat soli i začina, te maslinovog ulja. Preporučuje se jesti tijekom perioda odmora organizma za početak obroka u neograničenim količinama, uz dodatak tjestenina, riža ili po želji kockica prženog kruha. Zbog bogatstva vitamina i minerala ova niskokalorična, nemasna juha ubrzava metabolizam, pomaže sagorijevanju masnoća i čišćenju tijela od otrova. Vitamin C iz kupusa, selen celera i likopen rajčice potiču probavni sustav i obnavljaju imunološke stanice. Upravo je likopen, crveni biljni pigment prisutan u rajčici, mrkvi, višnjama zaslužan za snižavanje udjela LDL, lošeg kolesterola u organizmu.

Energetske voćne kuglice

kugliceSamljeveno suho voće, smokve, šljive, grožđice, jabuke uz dodatak rogača i meda oblikovane u kuglice sa orasima, bademima ili lješnjacima činit će energetsku poslasticu, a dodatak listova sene u smjesu dati sredstvo za poticanje probave. Ovi laksativi povećavaju obujam stolice čime se potiče prirodno stezanje crijeva, a također, pektini iz voća navlače vodu i omekšavaju stolicu. Vrlo su prikladni za liječenje kroničnog oblika zatvora zbog svog polaganog i prirodnog djelovanja te sigurnosti, a unošenje vlaknastih tvari simulira prehranu koja bi trebala biti puno bogatija celuloznim namirnicama.

 

Vikend odmor organizma

Vikend bez obaveza uz program prehrane i odmaranja bit će koristan za balansiranje organizma. Izdašan doručak s voćem, ručak uz povrće, te biljni čaj poslijepodne pružit će priliku tijelu da vrati svoj ritam. Preporučuje se kretanje na svježem zraku poput pješačenja i planinarenja koje će potaknuti aerobnu aktivnost i omogućiti prijelazak kiselog pH uzrokovanog manjkom kisika u neutralan status.

Opuštanje uz toplu kupku prije spavanja daje odlične rezultate pri oslobađanju od stresa, poboljšava cirkulaciju krvi i efikasna je kod mršavljenja. Pjenušavi balončići uz dodatak aromatičnih ulja i mirisa obnavljaju mišiće nakon fizičkog naprezanja i predstavljaju jednostavan i ugodan način oslobađanja od virusa i bakterija. Pomažu nam da rasčistimo misli, odbacimo posljedice teškog dana i odmorimo se od blagdanskih obaveza.

 

Sena - prirodni laksativ

senaSenozidi A i B jesu antrakinonski glikozidi iz lišća i ploda biljke sene (Cassia angustifolia). Sena se iz Indije, preko Arabije proširila do istočne Afrike, odakle su je egipatski trgovci proširili Europom. Od davnina je opisivana kao sredstvo koje izvrsno čisti i otklanja lijenost donjega dijela trbuha jer "otapa" sve što sustigne. Zbog toga laksativni učinak nastupa tek nakon 6 do 10 sati.    (Wikipedija)

Literatura

Narodni zdravstveni list

Zdravaprehrana.info

VEZANI SADRŽAJI

Nije pronađena poveznica.