Ljubavni sastanak sa čokoladom Ispis
Fokus
Autor Dora Polić   
Srijeda, 12 Veljača 2014 07:15

chocoTrebamo li sami sebi kupiti kutiju čokolade ukoliko nam ju nitko drugi nije poklonio za Valentinovo? Prije nekoliko godina dijamantna industrija zagovarala je nošenje prstena na prstenjaku desne ruke svim ženama koje ne očekuju isti staviti na lijevu ruku. Reklamna kampanja više nije aktualna, no bio je to pametan marketinški potez proširivanja tržišta dijamanata na populaciju trenutno slobodnih žena. Možda bi i industrija čokolade mogla učiniti isto?

Ženama se sugerira da se ušuškaju pod dekicu sa svojom skupocjenom čokoladnom bombonijerom ili pak natoče čašu tople čokolade uz kuglu sladoleda. One osjećaju pritisak da si ugode budući da je Valentinovo, te zaslužuju poseban tretman. No, prava poruka ostaje neizrečena: sama si na dan koji bi trebala provesti s nekim.

Zanimljivo je kako je čokolada postala zamjena za nepostojećeg partnera. Nedavno su počeli reprizirati nastavke serije "Seks i grad", a u jednoj epizodi odvjetnica Miranda je obznanila kako je seks zamijenila čokoladom. Odnijela je kući nekoliko čokoladnih bombonijera koje su joj pravile društvo na kauču sve dok nisu bile pojedene. Većina žena može se saživjeti s njezinim iskustvom, te izgovara mantru "čokolada je bolja od seksa".

Iako nije provedeno niti jedno znanstveno istraživanje koje bi usporedilo čokoladu i seks možemo i sami zaključiti kako jedno dodaje a drugo topi kalorije. No zašto baš čokolada? Nitko ne govori "svježi sir je bolji o seksa" ili "radije bih pojela šparoge s roštilja nego izašla s George Clooneyem".

Čokolada posjeduje jedinstvenu sposobnost zadovoljavanja okusnih pupoljaka i stvaranja ugodnog osjećaja u ustima. Valovi oduševljenja ispunjavaju osobu koja konzumira čokoladu, a pogled potpunog blaženstva može dati naslutiti koliko je čudesan pripravak koji je ona okusila i progutala.

Koja nam još hrana može donijeti ovoliku radost? Osim što zadovoljava usta, čokolada zadovoljava i naš mozak. Šećer i maslac kakao pretvaraju iz gorkaste namirnice u ukusnu čokoladu poslasticu koja snažno utječe na naše raspoloženje.

Povećano izlučivanje serotonina

chocoŠećer uzrokuje u mozgu stvaranje serotonina, "kemikalije dobrog raspoloženja". Mast također pogoduje osjećaju ugode u pojedinim područjima mozga. Štoviše, postoji više anegdotičnih dokaza kako hrana s visokim udjelom masnoće smirujuće djeluje na naše emocije.

Moja klijentica koja je na programu gubljenja prekomjerne kilaže, jednom je pojela pola kile čokolade nakon što joj je rečeno da je otpuštena s vrlo prestižnog i dobro plaćenog posla. Rekla mi je kako nakon što je pojela čokoladu, više uopće nije bila potresena zbog otkaza. Čini se poprilično očito zašto je upravo čokolada izabrani partner za one koji su sami na Valentinovo.

Osoba može izabrati koju vrstu čokolade želi i ona je tu samo za nju. Može ju se pojesti noseći udobnu odjeću (najbolje s elastinom u području struka), a osjećaj zadovoljstva i ugode traje satima nakon što je zadnji komadić pojeden budući da mozak i dalje proizvodi kemikalije dobrog raspoloženja.

Pa čemu uopće poklanjati čokoladu nekome tko nije sam 14. veljače? Na to je pitanje već teže odgovoriti.

Dora Polić, Medikus kreativni laboratorij

Psychologytoday.com

Vezani članci