Naslovnica
23.9.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Sklekovi jačaju i moždane stanice?

Najveća i dosada najdetaljnija studija tog tipa zaključuje da postoji veza između tjelesne kondicije i poboljšanih... Više...
Slika
Marijana - djevojčica bez interneta

Ja sam Marijana. Ne poznajete me? Istina, nema me ni na Instagramu, ni na Facebooku. Ne chatam, ne snapam. Ako me želite... Više...
Slika
Što znamo o Alzheimerovoj bolesti?

Alzheimerova bolest je najčešći tip demencije koja se pojavljuje i uzrokuje 60-80% slučajeva demencije. U mozgu izaziva... Više...
Slika
Gazirani sokovi povećavaju smrtnost

Bilo da to zovete sodom, gaziranim sokom ili bezalkoholnim slatkim pićem, nalazi nove studije govore da bi za vaše zdravlje... Više...
Slika
Drijemanje - dobro ili loše za zdravlje?

Stručnjaci tvrde da su ključna pitanja u vezi drijemanja zašto vam je uopće potreban dnevni odmor i koliko ustvari spavate. ... Više...
Slika
Znakofest 2019.

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba "Dodir" organizira u ponedjeljak, 23. rujna 2018. godine u 18 sati u Kinu Kinoteka, Kordunska... Više...
Slika
6 koraka do prestanka pušenja

Oko četiri godine opsesivno pušim elektroničke cigarete. Povremeno sam pušila cigarete, koristila nikotinsku žvakaću gumu i... Više...
Slika
"Pet Trekking - noga i šapa zajedno"

U subotu, 21.9. u 11h Udruga Noina arka organizira humanitarnu akciju "Sljemenski Pet Trekking" odn. šetnja ljubitelja prirode... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

WeightNutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Noć biologije 2011. PDF Ispis E-mail
Novosti
Petak, 25 Ožujak 2011 08:54

noc-bioBiološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u petak, 25.03. 2011. , po treći puta organizira manifestaciju pod nazivom "Noć biologije". Radionice, promocije i izložbe možete pogledati na odsjecima PMF-a na Rooseveltovom trgu 6, Horvatovcu 102a i Botaničkom vrtu od 16 do 23h.

Tom prilikom bit će otvorena vrata laboratorija, u kojima se organiziraju radionice, prezentacije i razni pokusi tijekom kojih posjetitelji mogu ne samo razgovarati sa stručnjacima nego se pod njihovim vodstvom i uključiti u programe, namijenjene svim uzrastima.

Programi nose zanimljive nazive – Od fosila do molekula, Velociraptorova kandža – smrtonosno oružje ili kuka za penjanje?, Ratovi trava, Jezgra, procesor ili hard disk?!, Zeleni list ili paleta boja?!, Govoriš li ribosomski?… samo su neki od njih. Budući da je ovo i Svjetska godina šišmiša, Sekcija za šišmiše PMF-a predstavit će četiri teme kroz koje će se posjetitelji upoznati s važnošću tih neobičnih letećih sisavaca, a možda će se neki riješiti i ne tako rijetkih predrasuda prema njima.

Nakon posjeta laboratorijima sudionici, ponovo uz stručno vodstvo i popularan pristup temama, mogu poći u obilazak Botaničkog vrta te razgledati veliki herbarij Botaničkog zavoda kao i zbirke beskralježnjaka i kralježnjaka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Kroz jednostavne i zanimljive pokuse svaki bi posjetitelj trebao doživjeti biologiju kao jednu od najzanimljivijih prirodnih znanosti, koja je u naše vrijeme dobila sudbinsku ulogu u očuvanju biološke raznolikosti Zemlje. Zahvaljujući tome što su ranije generacije hrvatskih znanstvenika u sklopu Biološkog odsjeka PMF-a utemeljile više zavoda – Botanički zavod s Botaničkim vrtom, Zoologijski zavod, Zavod za animalnu fiziologiju i Zavod za molekularnu biologiju – posjetitelji se mogu usmjeriti na discipline koje ih više zanimaju, a sigurno je da će dobiti odgovore na mnoga intrigantna pitanja o živom svijetu koji nas okružuje, kao i onome koji je nestao, a čiji tragovi otkrivaju veliku sagu evolucije.

Noc biologije-Facebook

bakterijeNoć biologije-reportaža

U petak, 25.03.2011 bila je održana manifestacija „Noć biologije“ koju je organizirao Biološki odjel Prirodoslovno – matematičkog Sveučilišta u Zagrebu, u trajanju od 16 do 23 sata.Manifestacija je bila organizirana treći put za redom i bila je jako posječena od velikog broja građana.
Posjetitelji su mogli pogledati Noć biologije na lokacijama Botanički vrt, Rooseveltov trg 6 i Horvatovac 120 a.

S obzirom na zanimljive i uvijek aktualne teme vezane za područje  biologije odlučila sam posjetiti tu jedinstvenu manifestaciju i otkriti sve što me zanima.
Naoružana olovkom, blokom, fotoaparatom , puna znatiželje krenula sam u Botanički vrt kao svoje prvo odredište.

U Botaničkom vrtu manifestaciju su organizirali u  paviljonima sa ulazom iz Ulice Josipa Runjanina.Na ulazu u Botanički vrt  bio je obješen reklamni plakat karakterističan za Noć biologije.
Laboratoriji i radionice bile su smještene u dva paviljona. U prvom paviljonu u zgradi u prizemlju bila je postavljena izložba i radionica vezana za svijet biljaka.
Moglo se pogledati izložba sekulenata, papratnjača, vodenih biljaka i papratnjača, biljka mesožderki, te zaštićenih biljnih vrta poput visibabe i proljetnog šafrana.
  

Mikroskopi i paprati

Čitav jedan dio prostorije zauzimao je stol  pun mikroskopa, gdje se mogao pogledati list
oleandra, korijen orhideje, žabnjaka, iglice bora, peludno zrno ambrozije i sl.Uz mikroskop kraj svakog uzorka nalazilo se i objašnjenje i opis svake biljke koja se mogla pogledati pod mikroskopom. Na zidu je pomoću projektora bio prikazan dokumentarni film „Tajni život biljaka“.U drugom paviljonu na katu bilo je smješten laboratorij gdje su se mogle pogledati pod mikroskopom razni dijelovi kruške, kukuruza i sl.

Laboratorij i radionica 
 
Pribor

U jednoj od  prostorija organizirane su radionice za djecu i odrasle. U radionici za djecu, koja je bila jako posjećena uz pomoć stručne osobe radili su se  laboratorijski pokusi sa šarenim bombonima.

Radionica  

Drugi dio radionice bio je predviđen za radionicu pod nazivom Wellnes u labosu, gdje su se mogle izrađivati razne maske i pilinzi za uljepšavanje lica i tijela i uzorci pregledavati pod mikroskopom.
Saznala sam jedan zanimljiv recept za piling za tijelo na prirodnoj bazi. Za recept vam treba 30 g sitne soli ili mljevenih badema, 6 ml baznog ulja od suncokreta ili badema i 3 kapi nekog eteričnog ulja. Sve sastojke pomiješamo i možemo koristi.

Nakon obilaska paviljona na Botaničkom vrtu uputila sam se pješice prema Roosveltovom trgu, gdje je bila druga lokacija Noći biologije. Kad sam došla do Sveučičišta malo sam se prestrašila gužve koja je tamo vladala. Manifestacija je bila organizirana na sva tri kata i u potkrovlju.
Svi katovi su bili puni ljudi svih dobi i uzrasta. Hrabro sam se progurala kroz gužvu i ušla u zgradu.Trebala sam se odlučiti kojom stranom krenuti.

Namjeravala sam ići pogledati izložbu  u laboratoriju  Animalne fiziologije, ali red je bio velik i ulazilo se u grupama, pa sam odustala i odlučila to obići na kraju kada bude manja gužva.Na desno je bila velika prostorija gdje je bila postavljena izložba i prezentacija po nazvana Evolucija zemlje. Tu su bili punktovi gdje se moglo pogledati fosilno kamenje, saznati sa plakata o životu u oceanu i morskim životinjama, osobito morskom pužu „golaću“

Fosilno kamenje i stijene 

Tokom dana mogla su se slušati predavanja O Veleociraptorovoj kanđi, Simbiozi u životinjskom svijetu, Dinosaurima divovima Patagonije, Ektemofilnim organizmima, Ratovima trava ili pogledati kratki film pod nazivom Biološka evolucija kroz vrijeme. Tu su još bile organizirane i radionice i crtaonice za djecu.

Kroz tu prostoriju na katovima bile su još organizirane radionice i izložbe pod naslovom Duboko more i radionice o  morskim crvima, te laboratorij gdje se moglo saznati sve o evoluciji čovjeka i slušati predavanje na tu temu koje je bilo organizirano svaki puni sat.
Nakon šetnje tim laboratorijima vratila sam se u predvorje i vidjela da je još uvijek red ispred vrata za Animalnu fiziologiju.

Odlučila sam otići na mali sajam organiziran u Vijećnici.

Na sajmu su razne udruge prezentirale sebe, svoju djelatnost i rad. Bilo je tu raznih knjiga, umjetničkih radova, majica, prospekta …Vladala je velika gužva i bilo je jako teško progurati se do štanda i saznati neke informacije. Na sajmu su sudjelovale udruga BIUS- udruga studenta biologije, IAESTE – udruga za međunarodnu razmjenu studenta, Hrvatsko hepetološko društvo-Hyla, POPULUS- udruga za istraživanje  i populaciju flore, Zoološki vrt sa svojim programom, Biologija.hr, prve hrvatske online novine, te HMD- Hrvatsko mirmekološko društvo koje se bavi mravima.

Udruga  HMD 

Najpopularnija majica iz Noći biologije

Kod BIUSA su se mogle kupiti crne majice koje su se nosile kao  zaštitni znak Noći biologije.
Zatim sam krenula dalje istraživati svijet biologije i otišla na prvi kat.Tamo je su bili postavljeni laboratoriji vezani za svijet bakterija, za okoliš, mejozu, probavni sustav papučice i sl. Prvo sam išla pogledati svijet bakterija. Tu su bili postavljeni razni primjerci bakterija izolirani u laboratorijskim posudama. Bilo je tu kutak za bakterije iz zraka fakulteta, mobitela, cipela, spužve i sl.

Uzorci bakterija 

Zatim tu je postavljen i zanimljiv kutak nazvan Galerija bakterijske umjetnosti, gdje su bakterijama raznih boja nacrtali u okrugle laboratorijske posude kopije umjetničkih slika poput Mona Lise, Suncokreta od Van Gogha , popularnog lika iz animiranog crtića Mickey Mousa i sl,

I veseli  kutak nazvan Bakterije u boji, gdje su prikazane bakterije u raznim bojama
Još je bila i postavljena radionica pod nazivom Pogledaj što se nalazi u tvojim ustima.
A u velikom termostatu  mogla se pomirisati bakterija koja ima miris zemlje.

Puna dojmova otišla sam pogledati izložbu Znanost o okolišu gdje sam vidjela makete vulkana, saznala što se sve krije u otpadu, saznala alternativne izvore energije.Moglo se upisati u knjigu dojmova što nam smeta u okolišu i sudjelovati u radionici osmišljavanja grada iz mašte.U laboratoriju nazvanom Metodika moglo se saznati sve o mejozi,mitohondrijima vidjeti makete ribosoma i saznati sve o sintezi proteina te o probavnom sustavu papučice.

Maketa ribosoma

Na drugom katu sam obišla Svijet kukaca gdje sam vidjela razne preparirane kukce, saznala o prehrani kukaca i gledala utrku žohara.Posjetila sam i laboratorij nazvan Živčani i osjetilni sustav beskičmenjaka, gdje se bili smješteni razni mikroskopi i gdje su se mogle vidjeti razne životinje pod mikroskopom i u posudama.

Ljubazni prezentator mi je objasnio sve  o slatkovodnim morskim rakovima koji su bili izloženi .
U hodniku je bila radionica gdje se pomoću posebnog aparata sličnog velikom monitoru moglo uvećanoj ribi odrediti starost. Starost ribe određuje se po broju vidljivih crta, a to znači jedna crta jedan dan starosti.

Još je bila zanimljiva i radionica vezana uz šišmiše, gdje se moglo uz pomoć stručne osobe i igre odrediti vrstu šišmiša, saznati vrste šišmiša u Hrvatskoj, saznati što jedu  i koja je njihova uloga u prirodi.Nakon šišmiša pogledala sam veliku zbirku beskralježnjaka i kralješaka poput raznih školjki, kukaca, rakova spužvi i sl. smještenih u velike ormare.

Zbirka kralješaka i beskralježnjaka  

Na izložbi i radionici pod nazivom Kralješci, moglo se informirati o životu gmazova i vodozemaca u Hrvatskoj.Posebna atrakcija bila je prava pitoma zmija s kojom su se posjetitelji mogli slikati.
Ostatak izložbe činile su makete vezane za drveće, jele, šume i pustinje, te radionica pod nazivom Izradi svog vodozemca.Već poprilično umorna sjela sam malo da odmorim, a zatim krenula na treći kat gdje su bile organizirane radionice za djecu i crtaonice uz stručno vodstvo.

Posjetila sam i laboratorij gdje se mogla pod mikroskopom mogao  pogledati Mikrosvijet  u kapljici vode i uzeti letak gdje možemo saznati sve o vrstama beskralježnjaka pomoću kojih možemo odrediti kvalitetu vode.

Bila sam zadivljena prekrasnim primjerom Indijske lađice, morske životinje iz porodice glavonošca.
Pažnju su mi još privukle izložene spolne žlijezde ježinaca, razrezani morski krastavac kojemu su se mogle vidjeti nutarnji organi osobito crijeva, te Palolo crv koji živi u Tihom oceanu u koraljnim grebenima.


U potkrovlju sam ušla u tihi i mračni svijet algi, saznala gdje žive alge, koje vrste postoje iza što se sve alge mogu iskoristiti  u tehnologiji i industriji..
Nakon svijeta algi ušla sam u Malu sobu strave gdje je bila prikazana izložba biljaka mesožderki, dokumentarni film o njima i radionica.
Nakon tih tihih i mračnih svjetova ušla sam u svijet biljka, točnije laboratorij i izložbu nazvanu Fiziologija biljaka.

Na toj izložbi mogle su se vidjeti endemske vrste biljaka u epruveti i  kao izložbeni primjerci, te zanimljivo napravljenu maketu Fotosinteze.Tu je još bio kutak vezan za biljke pod nazivom Neprijatelj u kući i Biljke koje pročišćavaju zrak, sa biljkama koje su korisne i koje nisu poželjne u kući.Jedan dio bio je posvećen biljki Steviji koja bi se u budućnosti mogla koristit kao zamjena za šećer.Osobito je zanimljiv bio kutak koji pokazuje kako na prirodan način obojati uskršnja jaja, te košara sa prekrasnim prirodno bojanim jajima i ukrasima. 

Ekonomski važno bilje

Na izlazu u kutu hodnika bio je kutak pod nazivom Ekološki važno bilje, gdje su se mogla naći riža, bademi, kokos, šećer, brašno, pšenica i sl.Već poprilično umorna spustila sam se u predvorje fakulteta i htjela pogledati Animalnu fiziologiju. Na vratima mi je djevojka koja je dežurala na vratima rekla da je na radionici velika gužva i da je najbolje da odustanem. Poslušala sam ju i odustala, ali sam je ljubazno zamolila da mi kaže što mogu vidjeti na toj radionici.Djevojka mi je odgovorila da mogu vidjeti simulaciju probave i praktikum s planktonima.

Pogledala sam na sat i vidjela da već ima puno sati. Shvatila sam da je došao kraj mom današnjem obilasku laboratorija i radionica. Oduševljena ovom prekrasnom manifestacijom, puna  dojmova, raznih  informacija i već jako umorna odlučila sam odustati od treće lokacije na Horvatovcu. Tješila sam se da će biti će prilike druge godine.

Snježana Štefinovec, Medikus kreativni laboratorij

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.